RockStation

Vágtázó Csodaszarvas - 10 éves jubileumi koncert a Hajón

2015. november 25. - rockstation

151127_vagtazocsodaszarvas01.jpg

A magyar népzenét egyedülálló koncert-rítusba oltó Vágtázó Csodaszarvas idén tíz éves. A jubileumot különleges, lemezfelvétellel összekötött koncerttel ünnepli a zenekar november 27-én a A38 Hajón, a Szelindek társaságában.

Grandpierre Attila csillagász, zenész, filozófus egyedülálló alakja a magyar zenei életnek. A Vágtázó Halottkémek alapító-frontembereként a nyolcvanas évek óta járja sajátos, egyedi útját. Az A38 Hajón pár napja fellépett VHK a punk, az underground, a népzene és a sámánrítusok különleges elegye. Az idén tíz éves Vágtázó Csodaszarvas inkább a magyar népzenére helyezi a hangsúlyt, de mindezt tökéletesen egyéni és összetéveszthetetlen módon teszi.

Az ősi magyar népzenét, szertartásokat felelevenítő, katartikus hatású koncerteket adó zenekar koncertjein "mindenen túláradó, minden burkot szétrepesztően szárnyaló életigenlés élhető át" - mondja Grandpierre. És így folytatja: "Ilyen mélységben, ilyen elemi erővel ritkán tapasztalható az életöröm, mint ezeken a ritka alkalmakon. Ezeken a lélek-borzongató koncerteken ősi, megtisztító és felszabadító örömtüzek törnek ki a zenekarból, a közönségből, és ha minden jól megy, akkor a Mindenségből is. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág, az eurázsiai síkság lovasnépeinek ősi, sámánisztikus zenéje elevenedik fel a zenekar egyedülálló, hipnotizáló és katartikus előadásmódjában."

Már-már hagyománnyá vált, hogy a Vágtázó Csodaszarvas minden év november-decemberében fellép az A38 Hajón, és az is, hogy minden alkalommal valami különleges, egyedi koncertet kínál. A tízéves jubileumot ezúttal élő lemezfelvétellel ünnepli a zenekar.

Az egyszerre dinamikus és meghitt zenét játszó, fújó, pengető, ütő, vágó és tekerő Szelindek valódi világzenei forgatag. Korábbi felállásokból bontakozott ki, mint a Pirkan együttes, Török Vidor és barátai zenészeiből. Bevallott céljuk "várjátékok, hagyományörző, népi, történelmi rendezvények díszitése, zenébe fullasztása". Zenészei alkalmasak színpadra, csata, lakoma, jó hangulat alá. Mivel hangszereik nem mindennapiak, ezért stílusuk sem az: idő- és világkörüli utazásba (a középkortól, Arábiától Isztambulon át Magyarhonig) csábítja közönségét. További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr228107070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum