RockStation

NOW Books & Music - Független kiadó a hazai zenekarokért

2015. november 27. - BETH

decsy_eszter.jpg

Azt talán mindannyian elismerjük, hogy az utóbbi években a zenének és zenekaroknak legalább annyi szenvedést hozott az online streaming térhódítása, mint amennyi könnyebbséget eredményezett. Az átrendeződés áldásai között lehet az, hogy ma már egy szobában felvett produktumból is el lehet érni a fesztivál headliner státuszt, de sokszor minőségi és kivételes produkciók is észrevétlenek maradnak a felhígult piacon, miközben a zavarosban halászó mogulok ma is könnyű szerrel formálhatnak át saját kényük-kedvük szerint egy-egy alkotást. Ebbe az érdekesen kuszálódó miliőbe toppant be egy hazai művész elképzelése, amellyel újra esélyt kaphatnának a minőségi művek és képviselőik. A NOW Books & Music független kiadóról az ötletgazdát, Décsy Esztert kérdeztük, aki újdonsült kiadója mellett a NOWmagazin alapító-főszerkesztőjeként már egy ideje patronálja a hazai feltörekvő zenekarokat.

Eszter, a hazai zenekaroknak nem igazán kell bemutatnunk téged és/vagy a NOWmagazint. Azok kedvéért viszont, akik kihagyták az elmúlt 3 évet felteszem a kérdést: hogyan csöppentél bele ebbe a közegbe, és miért döntöttél a hazai jó zenék felkutatása és menedzselése mellett?

Amikor 2012-ben hazajöttem Magyarországra, egy barátság révén csöppentem bele a zenészközegbe, de régen is sokat jártam koncertekre. Elég hamar észrevettem, hogy az emberek sokszor elzárkóznak az ismeretlen zenekarok elől, ez zavart és nem értettem. Emellett pedig Zsiga Palival jött a magazin ötlete, mert észrevettük, hogy a zenei sajtó sem foglalkozik igazán a kezdő zenekarokkal, pedig rengeteg zseniális zene van. A többi művészeti, kulturális ág pedig azért került bele, mert azt gondolom, azok is fontos részei az életnek, és szeretném elérni, hogy az olvasók nyitottak legyenek más dolgokra is. Ahogy egyre jobban beleástuk magunkat ebbe a közegbe, az ötletek jöttek szépen, egymás után.

A magazin és az regényed írása mellett viszont a közelmúltban belevágtál egy sokkal nagyobb kihívásokat tartogató projektbe, a NOW Books & Music kiadó elindításába…

A NOW Books & Music az első valóban független kiadó Magyarországon, ami a kortárs underground irodalom és zene tehetségeire fókuszál. Célunk a kortárs kultúra kiemelkedő darabjainak bemutatása, az írók, a zenészek és a független boltok támogatása. A NOW Books & Music nem csak a többi kiadótól független, hanem a nagy bolthálózatoktól is, amik akkora haszonkulccsal dolgoznak, hogy a végére nem marad semmi annak, aki a legtöbbet tette egy mű megszületéséért: magának a művésznek. A saját webshopunk mellett pedig kizárólag kis könyves- és zeneműboltoknak szállítanánk.

Évente csak néhány könyvet és lemezt szeretnénk kiadni, hogy minden megjelenéssel megfelelőképpen tudjunk foglalkozni. Mindenből három változat készül: digitális, hagyományos és a gyűjtőknek/szerelmeseknek ajánlott különleges kiadás. Ez utóbbi nagyon kis példányszámban készül majd: egyedi, számozott, kézzel kötött könyvek és gyönyörű borítóba bújtatott bakelitlemezek formájában. Minden kézzelfogható verzió mellé elküldjük a digitális változatot is. Azt szeretném, ha a NOW Books & Music egy olyan kiadó lenne, ahol megjelenni presztízs és öröm.bag13.jpgAdva van egy zenei magazin, amely szép lassan kilép az underground világából, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mégis mikor és honnan jött a NOW Books & Music ötlete?

Felkeltem reggel, és megírtam a vázlatot hozzá.  Kiadói szakirányon tanultam egyetemen, de két éve jelent meg a regényem is, majd bő egy évet dolgoztam egy kiadónak, ami fontos tapasztalat sok oldalról, a zenei oldalról meg maguktól a zenészektől kaptam az infókat. Minél jobban megismertem a kiadói modelleket, a kiadók eszetlen versengését a nagy bolthálózatokkal (és azok kiadóival), annál inkább nem tetszett a dolog, és lényegében ez a nemtetszés pattintotta ki az ötletet. Aztán azt már csak csiszolni kellett egy kicsit.

Közösségi finanszírozással, egészen pontosan az Indiegogo segítségével valósítanátok meg az elképzelést. A kampány elindítása előtt mennyire néztetek szét a hazai piacon, voltak-e olyan kampányok, amelyek jó például szolgáltak itthon?

Sokat bújtam a közösségi finanszírozásos blogokat, bő fél évig gyűjtögettem a tippeket és készítettem elő a kampányt. Azt előre sejtettem, és ez beigazolódni is látszik, hogy sokkal nehezebb ez az ötletet ilyen kampányon futtatni, mert nem igazán megfogható, ellentétben mondjuk az appokkal, dizájner termékekkel, ilyesmikkel. Még van hátra néhány nap a kampányból, de a cél nem lesz meg, viszont egy csomó jó tapasztalatot szereztem így, és ettől még a NOW Books & Music, mint kiadó, él, és menni is fog, csak egy kicsit macerásabb lesz az elindulás.
nbm_promo_1.jpgMik az eddigi visszajelzések és tapasztalatok? Van-e valami amin változtatnál, bővítenéd-e valamivel az elképzelést?

Nagyon sok pozitív, támogató visszajelzést kaptam, és több demóval, néhány kézirattal is megkerestek már, ami azért jó jel. Egyedül a kampány sajtózásán és futtatásán változtatnék, ha újrakezdeném, de minden más szerintem egyben van.

Több évig éltél Londonban – ha össze kellene hasonlítani a budapesti és londoni zenei közeget, a zenészek illetve a közönség hozzáállását és jellegzetességeit mi a legnagyobb különbség.

Sokkal nagyobb nyitottság jellemző Londonra, valamint magasabb igényességi szint, ami átlagosan jobb minőséget hoz, de ez nem csak a zenére igaz, hanem a fotózásra, divatra, kézművességre, festészetre, mindenre. Épp ezért nehéz terep, viszont nagyon hálás is. Itthon még mindig rengeteg energia megy el az értelmetlen versengésre, amit inkább egymás segítésére vagy magára a művészeti produktumra is lehetne fordítani. De persze az is sokat dobna a hazai underground életen, ha kicsit több pénzből valósulhatnának meg a dolgok, amit jelenleg igen nehéz előteremteni.
nbm_promo_2.jpgHa már a kezdeteknél tartunk… Amikor megalapítottad a magazint, hogyan fogadták? Melyek a magazin és a te személyes pályafutásod eddigi legnagyobb mérföldkövei?

Először kinevették, de az ötletet, hogy fókuszba állítjuk a feltörekvő tehetségeket, egyből szerették, viszonylag gyorsan el is terjedt a híre. Az például mérföldkő volt, amikor már a koncerthelyek szóba álltak velünk, elkezdtek komolyan venni, számolni velünk. Tavasszal elkezdünk egy új videósorozatot, aminek nagyon pozitív visszhangja van, ezt szeretnénk folytatni. De persze fontos mérföldkő a NOW Books & Music elindítása is. Személyes mérföldkőnek pedig az első, kiadott regényemet (Helló miszter, áj láv jú! - Befejezetlen festmény Indonéziáról – a szerk.) és egy újabb regény-kéziratot tartok, amit jövőre szeretnék realizálni.

Hogyan tovább? Mik a terveid a közeljövőben?

A magazinnal folytatjuk az irányt, mert jó felé halad, a NOW Books & Music pedig még csak most indul, ez még sok meglepetést tartogat. Szeretnénk felpörgetni a nemrég indult filmklubunkat is, ami minden hónap utolsó csütörtökén van a Beat on the Brat-ben, és az első szerintem elképesztően jól sikerült. Nyárra pedig szeretnénk összerakni egy komolyabb szezont és ebből egy erősebb koncepciójú videót készítenénk.

Adva van egy születő, független kiadó és egy online zenei magazin, amely elsősorban a tehetséges magyar zenekarok felkarolásán fáradozik… Mit üzennél az indulás közelében járó, feltörekvő zenekaroknak, zenészeknek? 

Írjanak, küldjék el a jó zenéjüket a többit pedig megbeszéljük.

Köszönjük a beszélgetést!

A NOW Books & Music ötletét itt támogathatod, és követheted a projekt hivatalos Facebook oldalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr808108426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum