RockStation

Csütörtökön az A38-on játszik a Therapy?

2016. január 18. - rockstation

160121_therapy02.jpg

A modern metál egyik alapvető, kiszámíthatatlan, mindig megújuló zenekara az északír Therapy?, ami az énekes-frontember Andy Cairns vezetésével több mint huszonöt éve ontja a lemezeket. A legfrissebb idén tavasszal jelent meg, és a bevallottan az együttes legsikeresebb albumát, az 1994-es Troublegumot folytató Disquiet turnéján a Therapy? ismét Magyarországra látogat - ezúttal azonban nem fesztiválfellépésre, mint eddig, hanem súlyos klubkoncertre az A38 Hajón.

A modern metál történetének egyik legkiszámíthatatlanabb, kacskaringós pályát maga mögött tudó, ezernyi stílust magába olvasztó zenekara a Therapy?. Vad, ugrálós posztpunk keveredik monumentális riffekkel, sötét és maró iróniától áthatott, szürreális dalszövegek szégyentelenül szájbarágós stadionhimnusz-refrénekkel. A Therapy? kereskedelmileg legsikeresebb lemeze, a Troublegum már-már punkpop-slágergyűjtemény, miközben az alig pár évvel későbbi Semi-Detached vagy a Suicide Pact elborult, hallgathatóság-határon egyensúlyozó kísérleti noise-rock zúzda.

A frontember Andy Cairns és társai már-már sportot űztek a kiszámíthatatlanságból. Bár a Therapy? alapvetően a Hellfest-szerű metálfesztiválok kedvence, Cairns mindig is hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem szereti (annyira) a metált, és hősei között sokkal inkább punkzenekarok vannak. Sőt, legnagyobb befolyásként az alapvetően artrockot játszó - és az A38-on is fellépett - Gallon Drunkot említi. (És jelzésértékűen Misfits-, Police- meg The Smiths-számokat dolgoz fel lemezein.)

De éppen ebben rejlik a Therapy? nagysága: úgy tud összedolgozni stílusokat, hogy azokból jellegzetesen egyedi zenei világot építsen, mint senki más. Fantomas-féle kísérleti valcermetál, Green Day-es punkpop, Melvinses elborult rock and roll, thrash és noise… És mindezt Cairns egyedi, keserű humora, sötét világlátása és jellegzetes attitűdje hozza össze.

A Therapy? 2015 elején jelentette meg tizennegyedik nagylemezét. A Disquiet bevallottan a Troublegum irányát követi: tele van pakolva hatalmas "metálslágerekkel" és a zenekar egyik leghallgatóbarátabb lemeze. Ennek a lemeznek a turnéján érkezik Budapestre a Therapy?, hogy ezúttal klubkoncerten mutassa be, miért is vált klasszikus zenekarrá az elmúlt huszonöt évben. További Infók ITT.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr818280968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum