RockStation

Beehoover - Primitive Powers (2016)

Meglepő, mint egy Shakira póló, egy doom koncerten

2016. január 29. - csubeszshuriken

a1660217539_5.jpgHa azt nézem, hogy hány remek bandába sikerült belefutnom az elmúlt időkben a Bandcamp oldalain szörfölgetve, akkor azt hiszem simán ki lehet jelenteni, hogy ez a dolog majdnem akkora beteljesülés, mint ugyanez a tevékenység - mármint a szörf - az államok habjain aszerint a régi Beach Boys sláger szerint. A legújabb ilyen élményhez pedig egy bravúros német duó csapatja a hullámokat. Az alapvetően egy ritmusszekcióra épülő két tagú Beehoover zenéje ugyanis még simán tud olyan meglepő lenni, mint egy Shakira póló egy doom koncerten, és van annyira sokrétű, mint a rockfesztiválokra felvonuló állatok változatos és színes faunája. Négy eddig megjelent nagylemezük műfajilag is nehezen behatárolható, de sok tekintetben egymástól is eltérő vonalon mozog, mint ahogy a most megjelenő és teljes egészében meghallgatható ötödik Primitive Powers sem az, ami mondjuk az előző lemezük volt.

Azok ugyanis sokkal jól fésültebb lemezek voltak. Ami nem jelenti azt persze, hogy kevésbé izgalmasak. Ott nekem inkább a Clutch eklektikus világához hasonló gitár harmóniák keveredtek mondjuk a Jethro Tull hibázni nem akaró, klasszikus kiszámíthatóságával. Hozva ezzel körülbelül azt az életérzést amit mondjuk egy Hellacopters, vagy egy Truckfighters. Az új lemez azonban hullámzóbb, neurotikusabb, fürgébb ezeknél. Dale Crover és a Melvins neve pedig már az első, Pissant Wings című számnál beugrott. Nem csak a nagyon rafinált dob téma miatt, hanem valahogy az ének is az amúgy utánozhatatlan Melvins dalait idézi kicsit. Ez az analógia pedig végig is kíséri lemezt. Aminek a legerősebb alkotásai nálam a Bombs and Bagpipes és az Embers, de ettől függetlenül a másik öt nótában is remekül keveredik a trükkös és mogorva ritmusszekció által katalizált hetvenes évek életérzés, áthatva nagyjából azzal az érzékenységgel, mint amilyen érzékeny egy platóra emelt nitroglicerines tartály. A fent említett bandák és mondjuk a Big Bussines megkérdőjelezhetetlen rajongóinak az újabb kötelező tananyag, az az a Beehoover Primitive Powers lemez teljes egészében itt meghallgatható :

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr718321300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum