RockStation

Három karral szép az élet

2016. március 17. - theshattered

thirdarmdrummer.jpgDobosok, figyelem! Ugye ti is többször gondoltatok már bizonyos helyzetekben arra, hogy mennyire jól jönne egy harmadik kéz? Valószínűleg a georgiai professzor, Gil Weinberg is sokat jártathatta ezen az agytekervényeit, ugyanis kifejlesztett egy olyan mechanikus pótvégtagot, melynek segítségével valóra válhat ez az álom. Habár magát a szerkezetet még nem maga az agy irányítja, de már ezen is dolgoznak a fejlesztők.

Maga a biomechatronikus szerkezet a dobos vállához van csatlakoztatva, melyen keresztül érzékeli a zenét és a körülötte lévő mozgást is. A robot ha kell, improvizálni is képes játék közben, a jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően pedig talán olyan szinten ismerni fogják ezek a szerkezetek a felhasználót, hogy az agyhullámaikat is képesek lesznek beolvasni, tudni fogják, mi lesz a következő lépés. A karba beépített gyorsulásmérőknek köszönhetően a szerkezet meg tudja állapítani a dobfelszerelés távolságát és tudja, hogy mikor kell szöget, vagy módot változtatnia. A kar szintén felismeri a dobos kézmozdulatait, érzékeli a sebességet és a játékstílust, így megfelelően tud válaszolni mindenre."

Az agyra történő kapcsolásról:

Éppen egy elektroenkefalografikus (EEG) alapú fejpánton dolgoznak, amely a felhasználó agyhullámaira csatlakozik rá. Az alapötlet az az, hogy olyan jeleket vegyen a pánt, ami jelzi a művégtagnak a ritmus- és tempóváltásokat. Ha sikeres lesz a harmadik kar a dobolás terén, akkor olyan területeknek adhatjuk meg az alapot a harmadik kar felhasználásával, mint a gyógyszerészet, katonaság és építészet."

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr28488842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum