RockStation

A koncertrejárás csökkenti a stresszt

2016. április 19. - theshattered

0livenation_eva2010_13.jpg

Micsoda felfedezés, ugye? Minderre a - talán nem olyan bonyolult és nehéz - következtetésre nem mások, mint angol tudósok egy csoportja jutott. Hogy milyen módszerekkel sikerült ez nekik?

A Centre For Performance Science (kb. a Teljesítménykutatási Központ) tudósai 117 önkéntestől vettek nyálmintát két különböző londoni koncert alkalmával. Mindegyik alanynál egyértelműen kimutatták, hogy alacsonyabb lett a stresszért felelős glukokortikoid, progeszteron és kortizol szintje a koncert után megismételt mintavétel alkalmával.

0metallica2010_03.jpgA kutatás vezetője, Daisy Fancourt szerint "Ez az első előzetes bizonyítéka annak, hogy a kulturális események hatással lehetnek a hormonok aktivitására."

A szervezet megjegyezte, hogy a kísérlet "relatív nyugodt klasszikus zenei" előadásoknál lett elvégezve, további kísérletek szükségeltetnek, hogy "megbizonyosodjunk, vajon más zenei műfajok más hatást váltanak-e ki"

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr178641164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum