RockStation

Ensiferum - Two Decades Of Greatest Sword Hits (Metal Blade, 2016)

Két évtized egy lemezen, 14 dalba sűrítve

2016. április 29. - Árposz

ensiferum_greatest.jpg

Bizony, kedvenc finn kardforgató vikingjeink már több mint húsz esztendeje hallatják a hangjukat, és bár az első stúdiólemezük pont idén 15 éve jelent meg a frissen kiadott korong címében a két évtizedes múltról emlékezik meg.

A válogatáslemezekkel kapcsolatban valahogy mindig vegyes érzelmeim voltak. Ha már évtizedekről beszélünk, bő húsz évvel ezelőtt, azaz jóval az online zenehallgatás korszaka előtt – a koncertlemezekkel együtt - valósággal faltam best of kiadványokat, hisz egy-egy jobb válogatáslemez tökéletes alap volt a zenei látóköröm bővítéséhez.

A kilencvenes évek elején és közepén a Möltey Crüe – Decade of Decadence vagy a Van Halen – Best of Volume I kazettái a legbecsesebb kincseim közé tartoztak. Aztán egyre több „nyúzzunk le még egy bőrt” gyűjtemény került a kezeim közé, melynek köszönhetően rendesen kiábrándultam a tömegével kiadott válogatásokból. Az igazat megvallva nem tudom, hogy manapság, az online zenehallgatás, a Gigabyteokban mért lemezgyűjtemények és a személyes lejátszási listák világában mennyire van létjogosultsága egy ilyen jellegű lemeznek, de úgy vélem egy kerek évforduló megünneplésének még mindig jó módja ez a fajta megjelenés.

ensiferum2_2014_by-ester-segarra.jpg
Az első évtizedfordulót 10th Aniversay Live DVD kiválóan reprezentálta, az Ensiferum eddigi két évtizedének, egészen pontosan a 2015-ben megjelent One Man Army albumig tartó időszakának a Two Decades Of Greatest Sword Hits egy jól eltalált összefoglalása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a jelenleg is zajló ráadás turné repertoárjában a tracklisten szereplő nóták jelentős része fellelhető. Ezek közé tartozik például az elmaradhatatlan In My Sword I Trust, a Lai Lai Hei vagy az Iron. A korongot a From Afar lemez első nótája a By The Dividing Stream nyitja, helyet kapott még az első lemezes Token of Time, a Unsung Heroes albumról ismert Burning Leaves a 2006-ban megjelent Dragonheads EP címadója és lezárásként a Victory Songs több, mint 10 perces szintén címadó tétele.

Az Ensiferum zenéjét frissen felfedezni óhajtó lelkes hallgatóság számára a One Man Army beszerzése mellett a Two Decades Of Greatest Sword Hits egy kiváló „kezdőcsomag” a zenekar megismeréséhez, az ős rajongók számára pedig kötelezően beszerzendő ereklye.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr798671780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum