RockStation

Szerintem, gyógyít az élő zene

Interjú az örök fiatal Erdős Júliával

2016. május 12. - KoaX

13115784_10206218314243506_679600316_n.jpg

Szoktatok koncertre járni? Gondolom, igen. Akkor biztos láttátok már azt a kedves hölgyet, "mindannyiunk nagymamáját", aki halált megvető bátorsággal végig kattintgatja a jobbnál jobb bulikat. Gondoltuk, hogy ha már anno Chino-val a "Mindenholottlévővel" is csináltunk interjút, akkor Erdős Júlia sem maradhat ki a sorból. A hajtás után sok érdekes dolgot megtudhattok róla.

RS: Melyik volt életed első koncertje?

Júlia: Ezer évvel ezelőtt egy P. Mobil koncert a Kisstadionban! Emlékszem, hogy féltem a sok részeg embertől, akik (mily érdekes) már akkor is nagy lökdösődést rendeztek.

RS: Milyen zenéket szeretsz, miket hallgatsz főleg?

Júlia: Teljesen vegyes az ízlésem! Mindent meghallgatok, ami kellemes a fülemnek; és ami kb. 5 mp alatt eldől a fejemben, ahogy meghallom a zenét! Érdekes, hogy otthon a lazább kellemes zenék jönnek inkább számításba (Moby, Black & Jones, René Aubry, Solar Fields, Decibelle, Bliss ) élő koncerteken pedig a vad zúzós témák jönnek be inkább!

RS: Melyik az abszolút kedvenc hazai illetve külföldi zenekarod?

Júlia: Turbo, Apey & the Pea, Omega Diatribe, és a Subscribe & FresFabrik :( akik nagy bánatomra nem játszanak mostanság, és sorolhatnám napestig! A külföldi bandák közül imádom RATM zenéjét, Soulfly, Slayer, Propellerheads, Pink Floyd, Bane…. és így tovább a felsorolással, aminek soha nem lenne vége!

RS: Koncerteken mindig fényképezel, videózol. Honnan jött az ötlet, hogy elkezd megörökíteni a bulikat?

Júlia: Régóta hódolok ennek a nagy szenvedélyemnek! Bár, soha nem volt pénzem egy komoly masinára, de ez nem gátol meg abban, hogy villogtassak itt meg ott! Anno nagyon érdekes társaságba jártam, ahol mindig történt valami olyan, amit szívesen láttunk volna mindannyian akár tíz-húsz év múlva is… és én voltam az a nagy merész, aki ezt megörökítettem az utókornak…

13162220_10206218297083077_217145769_n.jpg

RS: Honnan származik a fényképezés iránti szenvedélyed?

Júlia: Szerettem kiskoromban a fényképeket nézegetni, és mindig azt mondtam, hogy ha egyszer nagy leszek ilyeneket majd én is akarok csinálni!

RS: Milyen gépet használsz?

Júlia: Van egy CANON PoverShot SX280 Hs masinám, ami sok mindenen keresztül ment a kezemben!

RS: Egy átlagos hónapban hány koncerten veszel részt?

Júlia: Változó! Nem számoltam még soha. Függ a pénztárcától, az időmtől és azt sem szabad elfelejteni, hogy lassan 65 éves leszek… néha pihennem is kell!

RS: Én mindig látlak azokon az underground koncerteken, amiken részt veszek. Hogy bírsz ennyi bulin ott lenni? Hogy bírod energiával?

Júlia: Anno olyan sok minden kimaradt az életemből a munka a család és a gyerekek miatt… most ezt mind szeretném bepótolni, amíg élek! Különben is olyan élő zenét hallgatni, mint egy dinamikus meditáció, ami jót tesz az embernek. Tudtad?

RS: Volt már valami bonyodalom abból, hogy fényképezel egy-egy koncerten?

Júlia: Egyetlen egyszer beszólt egy szervező, hogy a fellépő nem szereti, ha fotózzák őket. Semmi baj gondoltam magamban, és csináltam Róluk két-három kis videót, amit az óta nagyon sokan láttak a megosztó oldalán!

( A Kamchatka zenekarról van szó, képeket ITT találtok)

RS: Volt már olyan, hogy elindultál buliba és otthon felejtetted a gépet?

Júlia: SOHA! Az első az, amit beteszek a táskámba! Előbb hagyom otthon a bérletemet, vagy a telefonomat… Viszont olyan volt már, hogy lemerültek az elemek, és én a hajamat téptem mérgemben. Ezért kell több akkut vásárolni, hogy ilyen dolgok ne forduljanak elő.

RS: Melyik koncert a legemlékezetesebb számodra és persze miért emlékezetes?

Júlia: Egy Subscribe koncert! Akkor még nem voltam a koncertjükön, és fogalmam nem volt arról, hogy ott mik vannak! Aztán Bálint azt mondta, hogy a nép csináljon egy nagy kört… akkor én (dőre aggyal) beálltam a közepére fotózni! Nem tudtam mi vár ott rám. Nem is volt baj addig, amíg csak körbe futottak az emberek… de amikor azt láttam, hogy felém rohan egy rakás felbőszült fiatal majdnem becsináltam félelmemben! Simán fellöktek, de a következő pillanatban felrántottak a földről, és én boldog voltam, hogy egy nagy folttal a seggemen megúsztam az estét! 

RS: A zenészek, hogy viszonyulnak hozzád? Van kedvenc karaktered, akit szeretsz fényképezni?

Júlia: Csak pozitívan tudok nyilatkozni a zenészekről! A maguk különc módján mindenki karakter, és igen sokan kedves ismerőseim! Volt olyan, hogy a SUNSET énekese felhívott a színpadra, hogy megköszönje a sok képet Róluk és megajándékoztak egy zenekari pólóval… Jól esett nagyon, bár én nem azért csinálom, hogy kapjak bármit, hanem azért, hogy a képeken és a videókon keresztül mások is kedvet kapjanak ahhoz, hogy elmenjenek az élő koncertekre.

13180959_10206218269082377_130713476_n.jpg

RS: Gondolkodtál már azon, hogy rendezel egy kiállítást a kedvenc képeidből?

Júlia: Nem, Isten mentsen… én csak szeretek fotózni, de nem vagyok benne biztos, hogy tudok is!

RS: Amikor nem koncerteken fényképezel, akkor miket szoktál fotózni?

Júlia: Nagy sétákat teszek a kutyámmal, és ha meglátok valamit, ami tetszik, akkor még a járművekről is leszállunk, és visszagyalogolunk oda, amit megláttam. Szinte bármi felkeltheti az érdeklődésemet… nyitott vagyok a szépre és a csúnyára egyaránt!!

RS: Mik inspirálnak a fotózás során?

Júlia: Egy-egy koncertes fotózás után szeretek olyat lekapni ami nem mozog az orrom előtt! Virágok, házak, felhők… Olyan ez nekem, mint egy levezetés az előző napi hangoskodós este után!

13064518_10206199354689529_3241554813227089386_o.jpg

RS: Ha nem fényképezel, akkor éppen mivel töltöd a szabadidődet?

Júlia: Szeretek olvasni, sétálni, főzni, rajzolni, gyöngyöt fűzni, csacsocsni a barátaimmal, és unokázni!

RS: Melyik volt életed legemlékezetesebb koncertje?

Júlia: Az A38 Hajón a Soulfly koncertje tavaly! Ó Anyám, amikor Marc Rizzo centiméterekre gitározott az orrunk előtt, egy kicsit olyan volt mintha az ember belső része együtt lüktetne a zenével! Aznap éjjel alig aludtam, inkább kikeltem az ágyból és hallgattam még egy kis zenét Tőlük.

RS: Miért érdemes a mai napig koncertekre járni?

Júlia: Szerintem, gyógyít az élő zene. Jó hatással van az emberre, kikapcsol, feltölt és másnap szebb egy kicsit az élet!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr418708412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum