RockStation

"Imádom, ha a hozott ötletből végül tök más hangulat sül ki mint amire egyedül gondoltam." - Interjú a Kamikaze Scotsmennel

2016. június 29. - theshattered

kamikaze_scotsmen_by_benko_balint_3.jpgA Kamikaze Scotsmen neve valószínűleg sokak számára még nem cseng ismerősen. Az önmagukat rock / progressive / artrock / psychedelic zenekarnak tituláló budapestiek nemrég jelentették meg az első nagylemezüket, a Modern Day Gardeninget, ennek kapcsán váltottunk pár szót velük.

Mivel ez egyfajta bemutatkozós interjú is, honnan jött a zenekar ötlete, mi történt eddig veletek?
Menyhei Ádám: Már tizenpárévesen együtt zenéltünk, Pesten újrarendeződtek az energiák, 2 EP, koncertek itthon és a környező országokban, Balaton Method, MR2 Akusztik, 2016-ban nagylemez.

Eggyel többen is lettetek az EP-k óta, ha jól tudom. Hogy került Aba a képbe?
Zsuffa Aba: A Balaton Method forgatásra hívott a Márton akivel már elötte is zenéltem, hogy jöjjek dobolni és már az arra való próbán elég jól éreztük magunkat együtt. Legközelebb a lemezfelvételre hívott, ott szilárdult meg a dolog.
Menyhei Ádám: Sokat segített a lemezfelvételnél, teljesen olyan és teljesen más mint mi hárman, ezért “frissít”.

Honnan a zenekar neve?
Zsuffa Aba: Egy Monty Phyton sketch.

A zenéteken egyszerre érződik az elszállósabb irányzat és a prog is, de a koszosan post-rock sem áll messze tőletek, ha jól veszem észre. Kik a főbb hatásaitok?
Menyhei Ádám: Pont annyi minden, hogy ne lehessen senkit nyugodt szívvel kiemelni. Akiket mindannyian szeretünk (szerintem): King Crimson, Kyuss, Kispál és a Borz, és ez még csak a K.

kamikaze_scotsmen_by_benko_balint_2.jpg
Honnan jött Balaton Methodos felkérés?
Menyhei Ádám: A Balaton Methodtól, a Keleti Blokkos Method videonál dolgoztunk először velük.

Ahogy elnézem, nagyon fontos nektek a képi megjelenítés is  a zene mellett. Például nem minden zenekar mutatkozik be egy komplett próbatermi kisfilmmel, ahogy tettétek ti a Prologue-nál.
Menyhei Ádám: Ötödik tagunk Benkő Bálint, ő csinál minden vizuális őrületet körülöttünk.
Menő amúgy is, amiket csinál.
Nem próbaterem volt, hanem a Kazoo stúdió, itt vettük fel a Modern Day Gardeninget is.

Sok zenekarral szemben élőben sem hanyagoljátok a látványos képi világot, ami az ilyen "utazós" zenéknél brutálisan nagyot tud dobni a bulikon. Szerintetek minden zenekarnál fontos lenne, hogy ilyen fullos körítése legyen a zenének?
Menyhei Ádám: Tényleg sokat tud dobni, de igazán csak akkor nyer értelmet, ha szoros összhangban van azzal, amit hallunk.

A These Hills és a Das Land a Balaton Methodhoz készültek. Honnan jött az utóbbi meglehetősen elvont klipje?
Zsuffa Aba: Rév Marci és Szimler Bálint az ötletgazda, a zenekarnak ebben nem volt sok része.

Másfél évig készült a Modern Day Gardening, ami egy nagyon kiérlelt anyag lett. Ez a szünet végig a munkálatokkal telt?
Menyhei Ádám: Nem álltunk le hosszabb időre, de a felvétel ideje alatt voltunk a legjobb tempóban.

Hogy kell nálatok elképzelni a zeneírási fázist? Jammeltek általában, vagy fix ötletekkel álltok elő és azokat finomítgatjátok?
Menyhei Ádám: A jammelést alapvető fontosságúnak tartjuk, ha rögzül, ha nem. Amúgy próbálunk egy olyan érzést elkapni, ami mindannyiunknak jelent valamit, ebből lesz a téma, amit gyurmázunk.
Zsuffa Aba: Kicsit mindkettő. Márton nagyon nagy otthon agyalós csávó ezért sok témát hoz de attól sem ijed meg ha a teremben kell hegeszteni valamit. Ebben elég hasonlóak vagyunk. Imádom, ha a hozott ötletből végül tök más hangulat sül ki mint amire egyedül gondoltam.

kamikaze_scotsmen_by_benko_balint.jpg
Mik a tervek a közel/távoli jövőre nézve? Hol lehet veletek legközelebb találkozni?
Menyhei Ádám: Lemez/turné/lemez.
Aug. 19. Alkotótábor Live Fesztivál – Balaton / Szántód
Aug. 20. Börzsönystock
Ősszel Pest, vidéki városok és Erdély a terv.
Zsuffa Aba: Minél többet koncertezni. A környező országokban és itthon nagyobb városokban csinálni pár jó bulit. Aztán elkezdeni a következő lemezt. Pont azt beszéltük a Mártonnal, ha most a jelenlegi ötleteinkkel leülnénk 2 hét alatt lenne egy másik korong.

Kamikaze Scotsmen Bandcamp
Kamikaze Scotsmen Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr118853706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum