RockStation

A Slipknot Iowája lett a 21. század legjobb metallemeze

2016. július 21. - theshattered

slipknotiowa.pngEgy speciális, kritikusokból, zenekarokból és olvasókból álló zsűri az iowai kilences második nagylemezét választotta a jelenlegi évszázad legjobb lemezének a Metal Hammer kiírásán. A 2001-ben megjelent korong, amely a zenekar eddigi legdurcább termése is lett, többek között olyan dalokat adott a nagyvilágnak, mint a Disasterpiece, a People = Shit, a Left Behind, vagy a My Plague.

A Teamrock.com értesülései szerint a Metal Hammer legfrissebb száma teljes mértékben a fent említett szavazásra épül, többek között a résztvevő zenekarok is megszólalnak majd a magazinban.

Corey Taylor a következőt nyilatkozta a fent említett újságnak: "Mindenki, de még az anyukájuk is azt akarta, hogy írjunk 10 új Wait and Bleedet, de basszák meg, azt már egyszer megírtuk. Miért akarnánk még egyszer? Számunkra az egész arról szólt, hogy legyünk veszettek, legyünk gyilkosak és legyünk elég fiatalok még ahhoz, hogy ezeket még meg is tudjuk csinálni. Az volt a tervünk, hogy készítsünk egy tömény, pusztító albumot. Nem is gondoltuk, hogy milyen kemény lesz.

Hallhatod benne azt a rosszindulatot, hallhatod azt az őrült szenvedélyt, amelyre törekedtünk. Azt hiszem, túl is lőttünk a célon. Azt hiszem, teljesen másik úton indultunk el, mint eredetileg terveztük és valami tökéletesen eltérőt sikerült megalkotni, egy olyan lemezt, amely a legkeményebb album lesz, amit a népszerű zenékre bukó közönségnek, akik nem igazán tudják, mire vállalkoztak, még sikerül befogadnia."

A Beartoothos Caleb Shomo ezt mondta az albumról: "Ez egy gyilkos lemez. Egyszerűen imádom. Brutálisan nyers, elborult, erős és döbbenetes. 18 voltam, amikor először hallottam és csak ennyit tudtam mondani: 'Mi ez? Ez őrület'. Minden dal tökéletes. Az utóbbi sok-sok év egyik legikonikusabb metal albuma."

A Teamrock szerint a győzelemre még esélyesek voltak többek között a System of a Down, a Lamb of God, a Behemoth, a Deftones, a Marilyn Manson, az Iron Maiden és a Gojira is.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr278904004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figy L M 1 ideYEeeah 2016.07.21. 15:19:55

Valóban erős ez az album, de én inkább a SoaD-nak a Toxicity lemezére voksoltam volna.

MEDVE1978 2016.07.22. 17:26:43

A SOAD Toxicity és a Hypnotize/Mesmerize is egyértelműen lenyomja, sőt a Deftonestól White Pony is nagyságrendekkel. Hol van például a Rammsteintól a Mutter?

A Slipknot Iowát hallgatva nekem mindig az ugrik be, hogy ott laposodtak el, hogy egy rendes iparosmunka.
A Mate, feed, kill, repeat egy olyan album, amiből ömlik a kreativitás, nagyon látszik rajta, hogy tehetséges emberek kísérleteznek. A második albumuk hozta az áttörést, arról az volt az érzésem, hogy brutálisan berúgja az ajtót és még mindig nagyon kreatív, egy jó énekessel.
Persze az Iowa-n is vannak mesterművek, a My plauge, a Left Behind, a Disasterpiece meg a Gently (ami már az MFKR-en is rajta volt) zseniálisak. A többi azonban csak középszintű, reszelős metál.
Azt hiszem azért eléggé minősíti az egész műfaj mai minőségét, hogy a nyertes album 2001-es :(

logikus4 2016.07.23. 02:47:46

Ó, bazmeg, már vége van? Énmégszerettemvolna sok-sok jó zenét hallgatni ebben a században, de látom, kifutottam az időből.

Egyébként pedig www.youtube.com/watch?v=bPavUi3FEWI. Meg úgy általában is: industrial, death, grindcore és ezek környéke virágzik mostanában. A Slipknot meg a többi eddig említett társulat nem "gyilkos", nem "brutálisan nyers, elborult, erős és döbbenetes", se nem "ömlik belőle a kreativitás". Tisztes metáliparos mind.

Puhányok.

logikus4 2016.07.23. 06:49:20

Először is: ha metál, akkor heavy metal. A férfi nem Justin Bieberhez hasonló androgün szépség, hanem szőrös, izmos állat. A metál pedig férfias zene, tehát ne a rockhoz közeli részein keressük az "igazi" metált.

#2: kreativitásban az industrialnak nem lehet ellenfele. A valóság legkülönfélébb helyeiről átemelt részletek, elemek, hangminták tetszőleges beleszövése a zenébe korlátlan lehetőségeket kínál.

#3: a Slipknotnál felsorolt jelzők a #2-ben kitárgyalt kreativitáson kívül mind-mind legerőteljesebben a death és a doom környékén.alkotó előadókra érvényesek. A Slipknot látványvilága egyedien erős, de zeneileg és szövegben eléggé színtelen. Legjobb lemezt keresve (ez már fából vaskarika...) nehogy már a koncertek alapján állítsunk fel rangsort. Szóval ha metál, akkor heavy metál, és ha heavy, akkor death vagy doom.

#4: a grindcore-t nem önmagában, hanem a környéke miatt tartom fontosnak. A zenében a ritmus is fontos, a grindcore legjobbjai pedig ebben hoztak újat, 21. századit (azaz korábban nem ismertet). És csak annak egyhangúak, akik nem értik a ritmusváltások finom árnyalatait. A zenét érteni kell ahhoz, hogy élvezzük.

A heavy metál gyökereit keresve a Black Sabbath megkerülhetetlen. Legjobb időszakukban egy-egy számba is teljes albumokra való zenei anyagot zsúfoltak, ráadásul harmonikusan. Belőlük aztán tényleg ömlött a kreativitás... Az Electric Wizard talán a legméltóbb utódjuk, a Dopethrone és a Come My Fanatics a két csúcsteljesítményük, ízlés és hangulat kérdése, hogy melyik a jobb.

A teamrock.com a nyugati világban kereskedelmi sikert aratott előadók közül válogatott. Nos, Kolumbiától Szibériáig, Mexikótól Indonéziáig burjánzik napjaink metálkultúrája, jobbnál jobb együttesekkel. Többségük persze egylemezes, megfelelő anyagi háttér nélkül ennyire futja a lelkesedésükből. De valójában nincs "legjobb" lemez, csak vélemények vannak. A fenti levezetés így is érvényes, legfeljebb nem ott találjuk meg "legjobb" albumot, ahol szerintem. Viszont semmiképpen nem a Slipknot Iowája az.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum