RockStation

Big Business - Command Your Weather (Gold Metal Records, 2016)

A melvinsi örökség ápolása

2016. augusztus 01. - RaczUr

big_business_command_your_weather_2.jpg

A sludge/doom korszakos bandái általában egy bevált sémát próbálnak követni. Legyen benne súly, meg dög, meg tenger mély tisztelet a Melvins iránt. És voilá, kész a siker recept! A Torche esetében éreztem utoljára az utolsó összetevő komoly jelenlétét. A Big Business esetében azért megjegyzendő, hogy Seattle a székhelyük, ahonnan korábban is szívesen merítettek náluk nagyobb nevek is a szintén Washington államból induló Buzz Osborne-ék riff monstrumaiból.

Lélek nélkül meg ugye nem lehetne eladni a Melvins kopírozást. A Command Your Weather szépsége is inkább az, hogy szinte pofátlanul átveszi a mesterfogásokat a tanítóktól, de közben valami olyan élvezhetőt alkot, ami akár az inspirációt is inspirálhatná. Néhol elborul, furcsaságokkal bombáz, de a Melvinsnél élvezhetőbb mederben tartva az összképet.

Mondjuk nem lehet mondani, hogy a Big Business ezzel az albummal megpróbálná átírni a rock történelmet, és megreformálni napjaink fémzenéjét, ha csak nem azzal, hogy duóként próbálják legyalulni a hallójáratokat. A Command Your Weather erős lemez is lehetne, de néhol túl sok szállal kapcsolódik az ikonjukhoz. Pedig amikor kicsit eltávolodik a melvinsi hangzásvilágtól, akkor is élvezhető dolgok születnek. Mondjuk ez ritka pillanat.

bigbusiness.jpg

Nem az a nehezen fogyasztható lemez, ami órákig eltelít a mocskos sártengerével. Elég könnyen hallgatható, két nagyobb levegővételű dallal fűszerezve. A hét perc fölötti Popular Demand és a záró Horses viszont totál rendben vannak, a maguk karakteres, de nem öncélú mázsázásaival.

A többi dal is masszív testtel állja a hallgatópróbát, bár néhány dal tényleg átcsap a pofátlan nyúlás kategóriába. Ilyen az Own Throats, vagy a Regulars, ami azért bicska nyitogatóan kópiának minősül nálam. Persze jó helyről van lopva, de akkor is. Ez meg kiváltképp azért dühítő, mert amikor egyediebben szólalnak meg (Blacker Holes, Send Help) akkor még szerethetőbb, amit csinálnak.

Azt azért leszögezhetjük, hogy a Melvins nem öregszik a mai bandák emlékeiben sem. Nincs is ezzel baj, a Big Business is letudta a Command Your Weatherrel az éves hommage-át. Élvezhetőnek élvezhető, de azt azért ne várjuk el ettől az albumtól, hogy a tudatunkat új szintre emelje. Döngöl, zúz, meg úgy általában faszán az arcunkba rak egy igényesebb sludge dalcsokrot, amit köszönünk szépen. De abban nem vagyok biztos, hogy akár két év múlva kristály tisztán fogom felidézni magamban a Big Busisness élményt. (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr198922252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum