RockStation

„Aki a végén állva marad, az válogathatja össze a dalokat a lemezre”

Interjú Toschie énekessel és Ice Dale gitárossal, az Audrey Horne tagjaival

2016. augusztus 10. - magnetic star

ah_1.png

A norvég retro rocker Audrey Horne lépésről lépésre, azaz lemezről lemezre szélesíti követőinek táborát. Nem lehet kétséges, hogy a jelenleg íródó következő albummal is szintet szeretne ugrani a csapat. A poéngyártásban is erős Toschie - Ice Dale duó a Dynamo-s fellépés után szakított időt az alábbi beszélgetésre, amely során az egyik lehetséges lemezcím is megszületett, az énekes legalábbis megjegyezte, vagyis bepötyögte a telefonjába…

Mennyire jött be a mai buli? Nem bántátok, hogy a fesztivál első fellépői között játszottatok?
Toschie: Remekül éreztük magunkat ma. A holland, francia vagy német fesztiválokon az emberek általában már kapunyitáskor ott vannak, nem úgy, mint Norvégiában, ahol csak lassan mozdul ki a nép. Szóval jó volt ilyen korán játszani. Nyilván mindenki később szeretne fellépni, de ha nagyon későn kerülsz sorra, addigra lehet, hogy az emberek már jól leisszák magukat, és nem igazán érdekli őket semmi. Ezért bizonyos értelemben jó, ha kicsit korán játszunk.

Továbbra is a Pure Heavy albummal vagytok úton. Idén nyáron sok fesztiválra jutottatok el?
Toschie: Az utóbbi időben inkább klubbulikat nyomtunk, nem volt túl sok fesztiválfellépésünk a nyáron.
Ice Dale: A legutóbbi album pár éve jelent meg, és most már az új lemez megírásának a folyamata zajlik nálunk. Ott vagyunk néhány fesztiválon, pár hete a Hellfesten léptünk fel. Eközben Norvégiában is koncertezünk, a fő hangsúlyt pedig az új anyag megírására helyezzük.

A klub-vagy a fesztiválfellépéseket kedvelitek jobban?
Toschie: Mindkettőt szeretjük. A nagy fesztiválokon sokkal több embernek játszhatunk, bőven van helyünk a mozgásra, és minden simán megy. A klubkoncertek ezzel szemben intenzívebbek, magasabb az energiaszintjük. Én a klubbulikat szeretem jobban, mert bizonyos értelemben valóságosabbak.
Ice Dale: Azon kívül a klubokban a rajongóknak játszunk. Mindenki ismeri a bandát, és a nótákat, ami rendben is van. A fesztiválokon viszont olyanoknak is játszhatunk, akik talán sosem hallottak rólunk. Szóval fontos, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk, mert így szerezhetünk új rajongókat, és új emberek figyelmét hívhatjuk fel magunkra. Más és más a kettő, de mi mindkettőt szeretjük.

A közelmúltban az Enslaved a legenyhébb megfogalmazásban is kalandos körülmények között lépett fel nálunk a Rockmaratonon…
Ice Dale: Igen, az egy különleges buli volt. Minden poggyászunk elveszett, úgyhogy ott álltunk fellépőruha és minden felszerelés nélkül. Úgy kellett kölcsönkérnünk mindent. A koncert viszont kifejezetten jól sikerült. Rövidgatyában kellett játszanunk, ami elég fura volt. Ráadásul épphogy odaértünk, szóval mentünk fel egyből a színpadra, elvégeztük az átszerelést, és már nyomtuk is. De azért jó buli volt.

Októberben pedig ismét nálunk játszotok majd.
Ice Dale: Már nagyon várjuk. Reméljük, kicsit szebb időt fogunk ki, és minden cuccunk meglesz.

Az Audrey Horne tagok közül hárman is Paul Di’Anno turnémuzsikusai voltatok néhány éve. Tudtok valamit az állapotáról?
Ice Dale: Nem, én már régen beszéltem vele. Tényleg nem tudok semmit.

Visszatérve az Audrey Horne dolgaira: már említettétek, hogy készülőben van a következő lemezetek. Hol tart a dalszerzési folyamat? Vannak kész új számaitok?
Ice Dale: Van egy próbatermünk, benne felvevő-berendezéssel, úgyhogy rögzíteni szoktuk a próbákat. Nekem van egy stúdióm is, ahol az előmunkálatokat végezzük. Ha turnén vagyunk, és ötleteink jönnek, akkor telefonra vesszük ezeket.
Toschie: Igen, ebben a kreatív szakaszban az ember állandóan a zenére gondol, az új nótákra és ötletekre.
Ice Dale: Tonnányi ötletünk halmozódott fel, úgyhogy hamarosan a kidolgozás végére érünk.
Toschie: Nincsenek kész, véglegesített dalaink, van viszont 50-60 témánk, és 20-25 olyan ötletünk, amelyek közel állnak ahhoz, hogy dal legyen belőlük. Szóval ezeket kell tovább alakítgatnunk.
Ice Dale: Most lépünk át abba a szakaszba, amikor felhúzzuk a kesztyűt, és lebokszoljuk a dolgot. Aki a végén állva marad, az válogathatja össze a dalokat a lemezre.
Toschie: Ezért vettem pisztolyt.
Ice Dale: Á, szóval vettél!
Toschie: Bizony!
Ice Dale: Mióta lehet pisztolyt vinni késharchoz, bokszhoz, ökölharchoz?
Toschie: Nem lehet.

Komolyra fordítva a szót, az Out Of The City nótához készült klipet már több mint 200.000-en látták a Youtube-on. Jó eredménynek tartjátok ezt?
Toschie: Hogy őszinte legyek, nem vagyok nagy híve ezeknek a dolgoknak. Nem tudom, mi a nagy szám, és mi nem az. De szerintem nagyon jó.

A Holy Rollernek pedig több mint 160.000-es a nézettsége.
Toschie: Nem rossz. Nem nagyon hirdettük, úgyhogy egészen jónak tartom ezt.

Remélem, ez nem azt jelenti, hogy a lemez promóciója nem volt megfelelő.
Toschie: Dehogy, nagyon is jó promóciója volt. Amióta a Napalmmal vagyunk szerződésben, igazán elégedettek vagyunk azzal, ahogy az anyagainkat promotálják. Jól csinálják.

Egy friss interjúban említettétek egy igen érdekes szokásotokat: amikor együtt vagytok, és étterembe mentek, mindenkinek bolognai spagettit kell rendelnie, ha van ilyen az étlapon. Mesélnétek erről? Ez a kedvenc ételetek?
Toschie: Nem. Na persze jó kaja. Ez csak egy ötlet volt, amely úgy született, hogy páran a zenekarból azt kezdték rendelni, aztán valamelyikünk kitalálta, hogy legyen ez egy új szabály: ha van az étlapon, akkor ezt kell rendelnünk. Úgyhogy egy ideje él nálunk ez a szabály, és jó néhányszor ettünk már bolognai spagettit, mert lássuk be, egy étteremben jó eséllyel találjuk meg az étlapon. Így aztán sokszor futottunk bele rossz bolognaiba, de volt szerencsénk jól elkészített bolognaihoz is.

Ezzel voltaképp az éttermet is lehet vizsgáztatni, nemde?
Ice Dale: Erről egész könyvet is írhatnánk.
Toschie: „A bolognai spagetti világturné receptkönyve”. Hamarosan megjelenik az Audrey Horne Publishing kiadásában!

ah_2.png

Még az is lehet, hogy lemez-vagy dalcímhez is adhat ötletet…
Ice Dale: Hát, mivel a Guns N’Roses már ellőtte ezt a poént a „The Spaghetti Incident?”-tel, nem is tudom.
Toschie: „The Bolognese Incident”.
Ice Dale: Ohó, ez király, tartsuk meg!

Vannak más különleges szokásaitok? Nem muszáj az evéshez-iváshoz kapcsolódniuk.
Ice Dale: Van egy, amelyik az iváshoz kötődik. Van ez a kicsi palackban árult német gyomorkeserű-likőr, az Underberg, amelyből mindig veszünk magunknak, amikor úton vagyunk. Szeretem az olyan gyomorkeserű-likőröket, mint az Underberg, és az olasz Fernet Branca is finom.

Toschie, mi a helyzet a Let’s Buzz tetováló-szalonnal? Megy a bolt?
Toschie: Megy. Ha épp nem stúdiózok vagy turnézok, akkor ott vagyok, és varrok.

A te tetkóidat ki készítette?
Toschie: Mindenféle arc. Uncle Allan Berlinből, meg különböző norvég művészek…

Kik a kedvenc tetováló művészeid?
Toschie: Uncle Allen, aki dán származású, csak áttelepült Berlinbe. Van aztán a Peter Lagergren nevű svéd tetováló művész, aki maga a csoda. Vannak kiváló norvég, és persze amerikai arcok, vagy Sandor Jordan kollégám Németországból…

FOTÓK: Dr. Narcisse
http://www.audreyhornemusic.com/
https://www.facebook.com/AudreyHorneOfficial

 

“The one still standing in the end will get to choose the songs that will be on the album” – interview with Toschie (vocals) and Ice Dale (guitar) of Audrey Horne

ah_1.png

Did you enjoy today’s show? Was it o.k. for you being one of the opening bands of the festival?
Toschie: Yeah, we had a great time today. When you play festivals in the Netherlands, France and Germany, and as soon as the festival opens, people are usually there as opposed to in Norway, where people are really slow at getting out. So it was nice playing this early. Of course you would like to play later but if you play really late, then people might be really drunk and not really paying attention. So, in a way, it’s nice to play a bit early.

You’re still on the road supporting the Pure Heavy album. Did you get to play many festival shows this summer?
Toschie: Lately, it’s been more club shows, we didn’t have that many festival shows this summer.
Ice Dale: The latest album came out a few years ago, and now we are in the writing process of making a new one. We’re doing some festivals, we did Hellfest a few weeks ago. All this long, we’re doing some shows in Norway and the main focus is writing new material.

Do you prefer club or festival shows?
Toschie: We like both. When you play big festivals you get to play for a lot more people, you have plenty of space to move around and everything is easy. But club shows are more intense, there is a higher level of energy. I prefer club shows because they’re more real in a way.
Ice Dale: And when you play in clubs, you play for your fans. Everybody knows the band and the songs and that’s cool. On festivals, you can play for people who might never have heard your band so it’s important to be as good as you can to get new fans and make new people aware of your band. It’s different but we like both.

Recently, Enslaved played in Hungary at the Rockmaraton festival which was quite an adventure to say the least…
Ice Dale: Yeah we did and that was a special one. We lost all our baggage so we had no clothes and no gear at all. We had to borrow everything. I think the show was really good actually. We had to play in short pants, which was strange. And we barely made it so we just got there and got straight on the stage, did the changeover and played. But it was a good show.

And you’ll come back in October.
Ice Dale: Absolutely looking forward to it. Hopefully a little bit better time and have all our gear this time.

Three of the Audrey Horne members were tour musicians of Paul Di’Anno some years ago. Have you heard anything of his condition lately?
Ice Dale: No, it’s been a long time since I talked to him. I really don’t know.

Back to Audrey Horne: you just mentioned that you’re writing your next album. How is the writing process going? Do you have any complete new songs yet?
Ice Dale: We have a rehearsing room back home with recording equipment so we record the rehearsals. And I have a studio so that we can work on some pre-production there. If we’re on tour and write some ideas, we just use our phones to record them.
Toschie: Yeah, when you’re in this creative phase, you go and think about the music and new songs and ideas all the time.
Ice Dale: We have tons of ideas so we’ll soon be at the end of the process of finishing them.
Toschie: We don’t have any songs that are completely finished but we have 50-60 ideas and then we have 20-25 that are close to something that sounds like a song. So we have to keep on working on it.
Ice Dale: We’re now entering the phase of putting the gloves on and just fight. The one still standing in the end will get to choose the songs that will be on the album.
Toschie: That’s why I bought a gun.
Ice Dale: Oh, you did.
Toschie: Yeah.
Ice Dale: Is it allowed to bring a gun to a knife fight, box fight, glove fight, fist fight?
Toschie: No it’s not.

On a more serious note, the video for Out Of The City reached more than 200.000 views on Youtube. Do you consider this a good result?
Toschie: I’m not that into those things to be honest, I don’t know what a big number is and what isn’t. But I think it’s very good.

And Holy Roller has more than 160.000 views now.
Toschie: That’s not bad. It wasn’t promoted very much so that’s pretty good I think.

But I hope it doesn’t mean the album hasn’t been promoted appropriately.
Toschie: No it was definitely promoted well. Ever since we signed with Napalm, we’ve been really happy with how they promote our stuff. It’s been good.

In a recent interview, you mentioned a very interesting tradition of the band: every time you hang out and go to a restaurant together, everybody must order spaghetti Bolognese if they have it on the menu. Could you tell me more about this? Is that your favorite meal?
Toschie: No. It’s a good meal of course. It’s just a thing that came up because some people in the band started ordering that and then someone came up with that: that’s a new rule and if it’s on the menu, you have to choose it. So we have this rule for quite a while now and we ate a lot of spaghetti Bolognese because, to be honest, if you go to a restaurant, there’s a pretty good chance they have spaghetti Bolognese on the menu. So we ate a lot of bad spaghetti Bolognese but we ate some really good spaghetti Bolognese, too.

That’s actually a good way of testing a restaurant, isn’t it?
Ice Dale: We could write a book.
Toschie: “The Spaghetti Bolognese World Tour Cooking Book”. Coming out soon on Audrey Horne Publishing.

ah_2.png

Maybe there’s also an album or song title in there somewhere…
Ice Dale: Since Guns N’Roses used “The Spaghetti Incident?”, I don’t know, man.
Toschie: “The Bolognese Incident”.
Ice Dale: Ah, that’s a good one, let’s keep it.

Are there any other unusual habits such as this that you have? Not necessarily meal or drink related.
Ice Dale: It’s drink related. There’s this small German ball of herb liquor called Underberg that we always buy when we’re travelling. I love the herb stuff. Underberg and also the Italian Fernet Branca is really good.

Toschie, how are things with the Let’s Buzz tattoo studio going?
Toschie: Yeah. When I’m not recording or touring, I’m there making tattoos.

And who made your tattoos?
Toschie: All kinds of people. Uncle Allan from Berlin, different Norwegian artists…

Who are your favorite tattoo artists?
Toschie: Uncle Allen, who is from Denmark but moved to Berlin. Then there’s this Swedish tattoo artist named Peter Lagergren, he’s amazing. There are some really good Norwegian and of course American guys, my colleague Sandor Jordan from Germany…

PHOTOS: Dr. Narcisse
http://www.audreyhornemusic.com/
https://www.facebook.com/AudreyHorneOfficial

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1310033668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum