RockStation

Red Hot Chili Peppers (USA), Deap Vally (USA) @ Papp László Sportaréna, 2016. szeptember 1.

Szinte hibátlan koncert a sárgolyó legnagyobb pop/rock zenekarától

2016. szeptember 02. - theshattered

0rhcp2016_07_eredmeny.jpg

Még mindig az a furcsa érzés van rajtam, amikor nagyon várok egy koncertet, végig élvezem, aztán mégis utána űr van bennem. Miért? Mert egyszerűen képes lennék még újra meg újra végignézni. Igen, pontosan így vagyok a Red Hot Chili Peppers kvázi "visszatérő" koncertjével. Ha lehetne, a pénteki alkalomra is ellátogatnék. De ne legyünk telhetetlenek, lássuk, milyen is volt a csütörtöki hangverseny!

Az RHCP ezzel a koncerttel végre törlesztette a több éve a levegőben lógó tervét, miszerint újra el fognak látogatni Magyarországra. Igen, régi terv, hiszen már a 2011-es bécsi koncerten is megemlítette Anthony, hogy talán a következő évi Szigetre eltolják a biciklit. Mint ismeretes, nem így lett, ráadásul még pluszban is kellett némi időt várni arra, hogy nézői szempontból hazai pályán láthassuk a kaliforniai négyest - így legalább az eleddig első és egyetlen magyarországi RHCP koncert szép, 20 éves évfordulóján jöttek el végre hozzánk az időközben Budapestet már rendesen kiismerő Anthony Kiedisék.

0rhcp2016_12_eredmeny.jpg

Az sem új infó, hogy a turnén az elsők között a szervezők kénytelenek voltak egy második dátumot is meghirdetni, mivel akkora roham indult a jegyekért, hogy az azt árusító rendszer szó szerint összeomlott. Ilyen érdeklődés mellett persze hülyék lettek volna nem meglépni a második estét. Na, nem is lett ebből utólag semmi baj, a pénteki dátum is gyönyörűen betelítődött, kis híján dupla teltházzal köszönthettük újra a srácokat. Másrészt azt is minden rajongó jól tudja, hogy bő két hónapja egy friss koronggal, a The Getaway-el is megajándékozták a közönséget, így nem meglepő módon ennek a CD-nek a bemutató turnéjáról volt szó, a setlistben friss dalokkal.

Mivel a nagy tömeg az ismert okokból előre könyvelt volt, a jobb (álló)helyekre vágyóknak illő volt korán, legalább fél órával az előzenekar, a Deap Vally kezdése előtt beérni az arénába. Mivel én egyértelműen az ilyen helyek egyikére startoltam rá, a hátsó régiókról nem tudok nyilatkozni, viszont a keverő előtt nem messze a lehető legjobb helyet találtam meg, mind a látványt, mind a hangzást tekintve. De lássuk akkor a zenei részt!

A Deap Vally egy kaliforniai (mi más, hehe) csajduó, akik körülbelül fél órányi időt kaptak, hogy bizonyítsanak a magyar közönségnek. Ha jól vettem ki az énekes/gitáros hölgy szavait, már nem ez az első alkalom, hogy megfordulnak nálunk. Mivel eddig nem ismertem a munkásságukat, dalcímeket egyértelműen nem tudok mondani, maradjunk annyiban, hogy koszos retro garázs rock volt a menü, erősen nyakon öntve egy jó '70-es évekbeli ízzel. Hogy őszinte legyek, nekem monotonnak hatott a zenéjük, kevés kiemelkedő részlettel találkoztam (bár lehet, hogy a hangzás babrált ki az érzékeimmel), nem igazán hatott meg a két csajszi muzsikája. Amúgy a rendelkezésre álló idő alatt mindent beleadtak, amit csak lehetett, rajtuk nem múlt a buli. A közönség is idővel egyre jobban vette a lapot, a végén már egész korrekt tapsot kaptak a láthatóan még az RHCP alatt is csak álmosan nézelődő közönségtől.

0redotchilipeppers2016_70_eredmeny.jpg

De nyilván nem is miattuk érkezett oda a "tizenakárhányezer" ember, hanem a már bő 30 éve a pályán lévő Red Hot Chili Peppers miatt, aki 21:10 körül léptek színpadra egy fura oboás/klarinétos intró után. Mi mással is kezdhettek volna, mint a kezdő jammelésből kibontakozó Can't Stoppal, amely alatt kezdésként is olyan látványt kaptunk, hogy... hát, majdnem összecsináltam magam. A két hatalmas, ráadásul vándorló ledfalat plafonról lelógatott, függőlegesen mobil, színes fények támogatták meg, egyértelmű, hogy profi produkció lévén szó szerint csodálatosan lettek összehangolva az elemek.

Természetesen egymást követték a nagy klasszikusok és a friss opuszok, ráadásul az őskorszak rajongói sem fanyaloghattak, a Me & My Friends képében egy kimondottan régi témát is előkaptak Fleaék. De hogy mik voltak még? Egyebek mellett a Dani California, a Dark Necessities, a She's Only 18, a Californication, a By The Way, a Scar Tissue, az Under The Bridge, a Parallel Universe, az Adventures Of Rain Dance Maggie és a már-már szokásos mindent lezáró ráadás szám, a Give It Away mindez 1 óra 40 percben, jammelésekkel dúsítva. Mindezek alatt gyönyörű képi világot kaptunk, a vetítőkön hol grafikák, hogy élő bevágások színesítették a látványt, hol pedig vegyült a kettő, megtámogatva a már említett lógó, izgő-mozgó, színes fényekkel. Nem lehet szebben fogalmazni, látványorgia volt. A 4+2 kaliforniai őrült (a háttérben ott ügyködött még két úriember a billentyűs és a perkás szerepeket felöltve) végig pörgött a show alatt. Főleg Flea, de Josh is, mint a legkevésbé helyhez kötött tagok, oda-vissza bejárták a színpadot, Flea a ráadásra ráadásul kézen járva érkezett meg. Bárcsak én is ilyen fitt lennék 50+-osan...

0redotchilipeppers2016_15_eredmeny.jpg

A hangzásra sem lehetett igazán panasz, habár én egy kicsit koszosabbnak, kásásabbnak éreztem az egészet a kelleténél. Nem sokat volt le az élvezeti értékből, annyi baj legyen. Ellentétben Anthony hangjával, ugyanis a frontember bizony néhol - fogalmazzunk úgy - hamiskás volt, talán helyenként még a szövegekből is elcsalt ezt-azt. De ennek ellenére csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni a koncertről, még akkor is, ha az egyik örökzöldjüket, az egyik személyes kedvencemet, az Otherside-ot képesek voltak lehagyni a listából. Persze, megértem őket, hiszen tizenakárhány év után már ők is unhatják folyton játszani, egyszer már úgyis volt szerencsém hozzá a fent már említett bécsi bulin, nem fogok emiatt a kardomba dőlni.

Tehát a Red Hot Chili Peppers finoman fogalmazva is egy becsületes bulival látogatott el újra hozzánk, megmutatták, hogy nem hiába ők az egyik legnagyobb pop/rock zenekar ezen a sárgolyón. Szinte teljesen kifogástalan koncertnek lehettünk szem- és fültanúi, úgyhogy azt mondom, én is elégedetten hajtom álomra a fejem. Köszönjük, RHCP, köszönjük Live Nation!

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. További képek ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2611670386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diopszid 2016.09.02. 09:05:17

Reméljük a mai buli is legalább ilyen lesz! Gondolom a setlist nem nagyon fog változni. Amúgy ma is Will Ferrell fog dobolni? :)

Rhythmeen (törölt) 2016.09.02. 09:36:57

Az a baj, hogy Ozzy nem árulta el, hogy hova rejtette el az öltözőben a kis zacskós cuccait, ezért Anthony jobban unta a koncertet, mint én. Nem tudtam eldönteni, hogy már nem tud, vagy csak egyszerűen nem akar énekelni.

Ezzel szemben, a gitáros srácnak egész jó hangja volt, ami azért is jó, mert egyébként a gitár olyan botrányosan rosszul szólt, hogy az akusztikusabb részek kivételével nem igazán lehetett hallani, mit játszik.

Az új számoknál sokkal izgalmasabbak voltak az számok közötti jammelgetések, azok mindig felüdülések voltak...

A régi RHCP-ből egyedül Flea maradt, aki most is zseniális volt, miatta és a fénytechnika orgazmus miatt nem bántam meg, hogy elmentem.

Persze, ha a tegnapi csak nyilvános próba volt (abból is bénább), akkor ma este lehet, hogy jók lesznek.

A koncertjeggyel állítólag le lehet tölteni legálisan a Getaway albumot, amit csak azért fogok megtenni, hogy csekkoljam, az ultrasz@r hangzást, és a kávét elfelejtett inni Anthony miatt volt ez ilyen gáz, vagy már elfogyott az ötlet.

savrola 2016.09.02. 09:49:50

"Az sem új infó, hogy a turnén az elsők között a szervezők kénytelenek voltak egy második dátumot is meghirdetni" Szerintem nem voltak kénytelenek. Arról lehetett inkább szó - és ez ésszerűnek is tűnik -, hogy előre megegyeztek a zenekarral, hogy két koncert lesz, feltéve, hogy ez elsőre elfogynak a jegyek, viszonylag rövid idő alatt. Ha nem fogytak volna, akkor valószínűleg nem hirdetik meg a második koncertet és senki nem is tudott volna róla. Mivel gyakorlatilag 1 óra alatt elfogytak, ezért egyértelmű volt a helyzet. Mert azt nem tartom életszerűnek, hogy megnyitják a jegyvásárlást, 1 óra alatt betelik az aréna és a szervezők felhívják a zenekart meg az Arénát, hogy srácok, másnap kéne még egy koncert, mert kevés a férőhely...

we dont want arabs here..So what 2016.09.02. 09:50:56

@Rhythmeen: Egyfajta rutin és anyagfáradás természetes a 30+ zenekaroknál.. Metallica dettó..de bárkit említesz rutin szaga lesz. Nem vagyok RHCP fan, sosem voltam, aktuális albumot meghallgatom, megkerülhetetlen zenekar, nagyon nagy nyomokkal a modern zene vagy ha úgy tetszik pop kultúra történetében. Ez a koncert messze több volt mint amit az átlag A listás előadók képesek kihozni magukból..Talán a budapesti közönség most érzi a különbséget egy Rhianna nevű szutyok és egy igazi előadó munkájában. Jó koncert volt.

savrola 2016.09.02. 09:57:58

"Ellentétben Anthony hangjával, ugyanis a frontember bizony néhol - fogalmazzunk úgy - hamiskás volt, talán helyenként még a szövegekből is elcsalt ezt-azt." Aki hallotta már koncertfelvételüket, az erre tökéletesen fel lehetett készülve. Kiedis soha nem tudta élőben megközelíteni a stúdió minőséget. Viszont tegnap én jobbat kaptam, mint vártam. Klinghoffer is jobban szólt vokálban, mint számítani lehetett rá.

Yumurdzsak 2016.09.02. 11:07:34

@Rhythmeen: nem tudom, te hol álltál, de jól szólt az a gitár, pont az,h Josh hangja nem olyan jó mint...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum