RockStation

A 10 legjobb rock/metal debütlemez

2016. szeptember 10. - theshattered

top10_debut.jpg

Az első album mindig meghatározó egy zenekar életében. Általában ütős anyagokról beszélhetünk, hiszen akár évek munkája is lehet a dalcsokrokban és nem egyszer az adott bandák legnagyobb slágerei, későbbi koncertkedvencei is azokon a sokszor dicsfényben úszó korongokon, szalagokon "nyugszik". Persze előfordul, hogy később ezt is felülmúlják, aztán második, harmadik, sokadik nekifutásra sikerül a nagybetűs Magnum Opus, de lássuk be: az igazi nagyoknál általában az első anyag a definitív. Lássuk csak, kik azok, akik páros lábbal szakították be az ajtót már rögtön az első anyagnál!

 

Guns N' Roses - Appetite For Destruction (1987)

A Guns ’n’ Roses, azóta is nagy sikernek örvendő debütalbumát, talán túlzás nélkül mondhatjuk minden idők egyik legjobb debütalbumának. Friss, energikus, nyers, igazi tökös, vérbeli rock ’n’ roll. Egy kis ízelítő az akkori Gunsból: fülsiketítően hangos koncertek, Slash két riff közötti hangfal mögé hányása, egy kisteherautó hátuljában, 10 perc alatt íródott Paradise City és a stúdió padlóján történt együttlét alatt felvett női nyögésekkel tarkított Rocket Queen, amikor még Axl Rose az albumért járó előleget a csizmájában helyeztem biztonságba. Mi ez, ha nem rock and roll?

Danzig - Danzig (1988)

Glenn Danzig a Misfits és a Samhain után valami másban is ki akarta magát próbálni így aztán létrehozta sötét szólóprodukcióját, melyben egyszerre gyökerezett a hard rock és Black Sabbath doomja. Ehhez jött Danzig sajátos orgánuma, ami szinte fekete misévé festette át a produkciót.

Alice In Chains - Facelift (1990)

A grunge igazi gyöngyszeme az Alice In Chains első lemeze, amiben az az igazán jó, hogy nem rendelekzetek teljesen kiforrott stílussal és sokkal több minden jött ösztönből. Ez a korong is dupla platina státuszig vitte az Államokban.

Rage Against The Machine - Rage Against The Machine (1992)

Nem olyan könnyű megfogalmazni, hogy a kétségtelenül klasszikus dalok mellett mit adott még a Rage Against The Machine bemutatkozása a világnak. Nem azért, mert csak ennyit "tud" a CD, hanem mert annyi minden van rajta, hogy nem lehet egyértelműen belefogni. Elég csak a klipes dalok, mint a Bombtrack, a Killing In The Name, a Bullet In The Head címére gondolni és máris millió emlék pattan az ember elé... Ugye?

Tool - Undertow (1993)

Az egyedi progressziv rock/metal nonpluszultrája a Tool, amely első lemezével olyat tett le az asztalra, ami csak nagyon keveseknek sikerül. a legdurvább azonban az az egészben, hogy egy ilyen egyáltalán nem habkönnyű zenével kétszeres platinastátuszt értek el.
Így aztán még jobban sajnáljuk, hogy több, mint 10 éve nem adtak ki semmit, bár már vagy két éve dolgozgatnak új lemezükön, ami talán egyszer meg is jelenik.

Machine Head - Burn My Eyes (1994)

Robb Flynnék nem apróban játszottak, rögtön a olyan szörnyetegeket pakoltak fel a legelső anyagukra, mint a Block, a Davidian és az Old, hogy csak néhányat emeljünk ki az itt sorjázó monstrumokból. Természetesen ezeknek köszönhetően szépen is fogyott a Burn My Eyes, a Roadrunner azóta 400000 példányban értékesítette, melyet csak egy debütlemez volt képes felülmúlni istállón belül...

Slipknot - Slipknot (1999)

...és az nem más, mint a Slipknot első korongja. Az azóta már dupla platinává érett őrületet a Metal Hammer olvasói az elmúlt 25 év legjobb első lemezének választották, talán senkinek nem kérdés, hogy miért. Persze, lehet azon vitatkozni, hogy vajon a Slipknot, vagy az Iowa az erősebb, de egyértelmű választ úgysem fogunk kapni. Mind a kettőt másért szeretjük.

Down - NOLA (1995)

A Down helyzete azért debütáló bandaként lényegesen könynebb volt, mint hasonszőrű társaiké. Az eredetileg projektként létrejő ötöst ugyanis olyan együttesek tagjai alkották, mint a Pantera a Corrosion Of Conformity, a Crowbar, vagy az Eyehatgod.
A debütáló NOLA (New Orleans (NO) és Louisiana (LA) nevéből adódik össze) című lemezük így aztán olyan erősnek mutatkozott, hogy doom és sludge köröken ma is etalonként emlegeti mindenki.

Linkin Park - Hybrid Theory (2000)

A "rockzene megmentői" rögtön az évezred elején egy olyan pofátlan koronggal álltak elő, ami talán még azóta is a párját ritkítja. Alsó hangon is fiatalok ezreit, tízezreit édesgette be a rockzene világába és bizony az egyik vitathatatlan érdeme a korongnak, hogy orbitális hatással voltak az akkori korszakra és ezt az eladások is alátámasztják. Igen, legalább 24 millió polcon figyel ott a CD. Kemény, mi?

Metallica - Kill 'Em All (1983)

Igaz, hogy a kiadó miatt az eredetileg tervezett Metal Up Your Ass címet dobniuk kellett, de a lényegen ez fikarcnyit sem változtat: a Kill 'Em Allon egymást érik a klasszikussá érett metalhimnuszok, melyet minden jobbérzésű metalosnak ismerie kell, legalább címről. Bizony, 33 év után is ugyanolyan friss, mint volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr211691937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

károly szántana 2016.09.11. 12:47:49

Van Halen I? Too Fast For Love?

eßemfaßom meg áll 2016.09.11. 12:57:59

Jó tudni, hogy legjobb elsőlemez csak a 80 évek után születhetett, de méginkább a 90es években. Tippelnék, a szerző a 80as években született és ezek volta az ifjukori kedvencei+ metallicat és GnR-t nem merte kihagyni bár nem szereti?

Gery87 2016.09.11. 14:22:51

"A Guns ’n’ Roses, azóta is nagy sikernek örvendő debütalbumát, talán túlzás nélkül mondhatjuk minden idők egyik legjobb debütalbumának. Friss, energikus, nyers, igazi tökös, vérbeli rock ’n’ roll."

Túlértékelt lemez, bár a legjobbjuk.
Jó pár tökös lemez született más bandáktól elötte és utána...

Gery87 2016.09.11. 14:26:33

@károly szántana:

+1

@eßemfaßom meg áll:

Én nem éltem át az akkori érát, de szerintem is akkor születtek a legjobb lemezek...
A metál/Rock korszak utána leáldozott...

eßemfaßom meg áll 2016.09.11. 16:30:04

@Gery87: Ízlés kérdése (ki mikor született-miben nőtt fel) de azért nem hinném, hogy a Black Sabbat, Led Zeppelin, Van Halen bemutatkozó albumok szarabbak lennének mint egy Sklipnot vagy Linkin Park és a Queensyche The warning-jára is bármikor lecserélném a lista kétharmadát.

ez nem egy "10 legjobb rock/metal debütlemez" lista hanem "a szerző kedvenc zenekarainak első lemezei" lista

Mercyful Fate 2016.09.11. 18:33:52

én 88ban születtem de gyalázatosnak tartom ezt a listát. rakjuk már egymás mellé pl. a thin lizzy-t és a linkin parkot. gáz, h az utóbbit valaki is rocknak nevezi. gondolom mellé fogok de az én tippem a szerző kilétét illetően az lenne, h egy 2000 környékén született csaj. :)

karikaV43 2016.09.11. 20:16:27

Jajj anyám,már megint egy ilyen lista.
A Guns és a talicska még oké,a Danzig sem rossz,de a Slipknot vagy mifene azt nem tudom hová tenni.Bon Jovi horror klipeken lehetne a zenekar mottója.
Fel sorolni is nehéz lenne azt a rengeteg első korongot ami berúgta az ajtót.
Szerintem nem kellene erőltetni az ilyen listákat,legalábbis ezen az oldalon,még egy sem jött össze.

NZperX 2016.09.12. 09:58:11

Nekem tetszik ez a lista, jogos rajta minden lemez.
Bővíteni persze mindenki tudja a saját kedvenceivel, de kétségtelen, hogy ezek a lemezek meghatározó sarokkövek.
(Attól, hogy valaki nem szereti mondjuk a Linkin Parkot vagy az Alice In Chains-t, a Hybrid Theory és a Facelift még emblematikus, korszakot meghatározó lemezek.)

eßemfaßom meg áll 2016.09.12. 10:15:49

@NZperX: "Bővíteni persze mindenki tudja a saját kedvenceivel"

na ez az, hogy az a lista "saját kedvencek" lista, nem pedig az ami a címben szerepel.

Yobbágy Fery 2016.09.12. 14:18:49

Mudvayne - L.D. 50
Korn (a Linkin Parknál azért kicsit nagyobb hatásuk volt a nu metal érára)
Két album, aminek helye lenne a fenti listán.

És akkor ez csak a '90-es évek és csak az USA, a svédeket, briteket, meg a többieket nem is vettem figyelembe, pedig ott is lenne mit.

Yobbágy Fery 2016.09.12. 14:22:02

Sőt, még a System of a Down is simán felfért volna
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum