RockStation

Korn érdekességek A-tól Z-ig

2016. szeptember 24. - theshattered

korn_2015.jpgAlig egy hónap és mindenki kézbe veheti az eddig több, mint ígéretesnek tűnő új Korn lemezt, a The Serenity Of Sufferinget. Az október 21-én megjelenő új korong előtt egy speckó, A-tól Z-ig típusú cikkel frissítjük fel a Kornbéli ismereteiteket, melyben minden betűhöz egy-egy, a bakersfieldi ötöshöz köthető infót, érdekességet társítunk. Na, de lássuk, miket is sikerült összeszednünk a nu metal legendák eddigi pályafutásából, természetesen nem kornológikus sorrendben (igen, szándékos elírás történt).

A - Alive

A Take A Look In The Mirroron megjelent Alive eredetileg még a Korn demókazettáján, a Niedermeyer's Mindon tűnt fel először. Míg a kazetta többi dala, a Blind, a Predictable és a Daddy a debütlemezen keresztül vonult be az örökkévalóságba, az Alivenak 10 évet kellett várnia, míg hivatalosan is eljutott az éterbe. Miért történhetett ez? Mert Munkyék a Need To-ba dolgozták bele a nóta néhány részletét, a többi szeletre pedig nem tartottak igényt egészen 2003-ig.

B - Blind

Az első Korn sláger, mely a jellegzetes, cinekkel kezdődő intrójával egy egész korszakot indított el a rockzene történetében. Ahogy az "Are You Ready?!" után berobbannak a héthúrosok, arra senki nem készült fel akkoriban, nagyon nem is tudták hova tenni a lemezt (még a Hammerben is csak 6 pontot kapott). Viszont a Blind azóta is nélkülözhetetlen darabja minden Korn bulinak, egy egész korszak egyik himnuszává lépett elő.

C - Ciki a Szigeten

A Korn első magyarországi fellépését mindenki úgy várta, mint a Messiás eljövetelét, csak éppen rosszkor talált meg minket az a nap. Nem elég, hogy a Head távozása miatti sokkból éledő zenekar finoman szólva sem volt egyben, még technikai malőrök sora is rövidítette az azóta is legendásan sz*rnak tartott bulit. Szerencsére Fieldyék már többször is kiegyenlítették nálunk a számlát.

D - Did My Time

A Tomb Raider promózására hivatott Did My Time egyáltalán nem jelent meg az hivatalos filmzenealbumon, mégis egy Angelina Jolieval készített, filmjeleneteket is tartalmazó klip társult hozzá. A jellegzetesen döngölő taktusokkal rendelkező, talán utolsó klasszikus értelemben vett Korn sláger eredetileg még az Untouchablesre íródott, de a producernek nem tetszett, így végül lemaradt onnan. Talán jobb is így.

E - Egy állandó tag

Azaz csak egy olyan tag van, amelyik mindegyik Korn bulit ott volt. Jonathan Davis esetét később részletezzük, Fieldy a 2014-es Szigeten lett pótolva, jelen állás szerint egyedül Munky az, aki minden kukoricás koncerten büntethette a közönséget. Igaz, a Fear And The Nervous System nevű zenekarának alapításakor pár napra kilépett az anyazenekarból, de ez lefoglalt előadásokat nem érintett. Mélypont volt a javából, mi?

F - Freak On A Leash

A Korn első Grammy nyertes videója. Az egy hónap csúszással megjelentetett kisfilm részben a Follow The Leader borítót tervező Todd McFarlane rajzolta fejezeteket, részben pedig élőben felvett jeleneteket tartalmaz. A Freak On A Leash a Grammy mellett még két MTV Music Awards díjat is besöpört, továbbá egy évnyi folyamatos rotálás után tagja az MTV által hivatalosan is nyugdíjba vonultatott klipek táborának. Plusz érdekesség: a Freak On A Leash videójának vége egybevág a Falling Away From Me klipjének elejével.

G - Got The Life

Amikor ez a klip készült, kukoricáéknak már valóban bejött az élet, a zenekar már erősen közeledett a kanyarban lévő szupersztár státusz felé. A láthatóan nagy költségvetésű videó pont azt gúnyolja ki, ami később a Korn maga is lett. Ha jobban megfigyelitek, látható, hogy Head nem volt éppen szomjas a forgatás közben, elmondása szerint nem is emlékszik arra, hogy egyáltalán ott volt.

H - Hullaház

Semmi extra mese, Jon Davis a Korn előtt egy hullaház alkalmazottjaként dolgozott. Ennek nyomai persze a későbbi videókban is megjelennek, elég csak a Twisted Transistor klipjére gondolni.

I - Immune thrombocytopenic purpura

Ez az angol neve annak a betegségnek, melynek következtében Jonathan Davis kénytelen volt kihagyni a 2006-os Download fesztiválos fellépést. A zenekar persze próbálta menteni a menthetőt, a koncerten olyan énekesek segítették ki őket, mint Bejni Webbe (Skindred), Corey Taylor (Slipknot/Stone Sour), Matt Heafy (Trivium), Dez Fafara (Devildriver, Coal Chamber), M. Shadows (Avenged Sevenfold) és Jesse Hasek (10 years).

J - JDevil

Miután a Korn rendesen lejáratta magát a "már a dubstep előtt is dupstepet játszottunk" marhasággal, Jonathan Davis DJ-nek állt. A fura elektronikus zenéit JDevil néven juttatta el a nagyvilágnak, egy dal, a Serenity még a The Path Of Totality turné nyitódalaként is boldogíthatta a közönséget.

K - Korn trükk

Ahogy a South Park egyre feljebb jutott, egyre nagyobb sztárokat tudtak befűzni egy kis vendégszereplésre. Az amcsiföldön 1999. október 27-én debütált rész érdekessége, hogy a Korn tagjainak hangját ténylegesen is a bakersfieldiek kölcsönözték, ráadásul a Falling Away From Me végleges verziója is itt debütált a nem sokra rá megjelenő Issues első fecskéjeként.

L - Logo

A Korn jellegzetes logóját minden metalarc már legalább egyszer látta életében. Ahogy a banda neve, úgy a logó is K-betűstől, fordított R-estől Jonathan Davistől származik. A Life Is Peachy az egyetlen nagylemez, melynek nem az eredeti Korn logó díszítette a frontját. A kislemezeknél még elő-előfordult némi variálás később is.

M - Mutatóujj

Mi lett volna, ha Munky egy kismotoros baleset következtében nem veszti el az ujjvégét? Valószínűleg a Korn sem lett volna ebben a formában. Shaffer ugyanis rehabilitációs célzattal kezdett el gitározni, hogy újra működésre bírja a visszaszerzett, korábban dezertáló testrészt. Ha így nézzük, ez egy igazi szerencse a szerencsétlenségben.

N - Nu metal

Mindeki a nu metal keresztapjainak tartja a Kornt, pedig ők sosem kedvelték kimondottan ezt a meghatározást. Ők leginkább industrial hardcoreként könyvelik el a zenéjüket, a később berobbant zselézetthaj/zsákgatya vonaltól - legalábbis névleg - inkább elhatárolódnak.

O - One

A Metallica volt a 2003-as MTV Icon egyik ünnepelt zenekara, amelyen hőseink is felléptek, ahol az örökérvényű One egy rövidített változatát mutatták be tisztelgésként. A feldolgozás azóta is elő-előkerül a koncerteken, általában a Somebody Someone-t zárják le a One "döngölős" részével.

P - Pee-Chee

A második lemez kiadásának idején, amikor a srácok a címen gondolkodtak, Fieldy bedobta, hogy lehetne a lemez Life Is Pee-Chee. Borítónak a korábbi Pee-Chee mappáinak átrajzolt (hosszúhajas-gitáros) verzióit akarta felhasználni, de a tulajdonos cégtől erre nem kapták meg az engedélyt. Így végül a Life Is Peachyben maradtak, a borító pedig a már jól ismert, kicsit sem vidám képpel lett ismert.

Q - Queen Of The Damned

...avagy a Kárhozottak királynője. A vegyes fogadtatású film zenéjének elkövetői Jonathan Davis és a több film muzsikájáért felelős Richard Gibbs voltak. A finoman szólva sem Oscar-jelöltnek való mozi filmzenealbuma sokkal sikeresebb lett, mint a képi verzió. Hát, ilyen az élet.

R - Remember Who You Are

A Korn akkor jutott igazán a mélypontra, amikor kitalálták, hogy az új lemezükre újra összeállnak Ross Robinsonnal és visszatérnek a gyökereikhez. Az egész eredménye egy izzadságszagú, erőletett dalcsokor lett, melynek szerzeményei hamar ki is koptak a koncertek listáiból.

S - Shoots and Ladders

A gyerekdalok sötétségére építő Shoots And Ladders volt az első Korn dal, melyben a zenekar jellegzetességét is adó skótduda megjelent. A korai időszakhoz hű, beteg klipért és az alatta örvénylő dalfolyamért annyira odavolt a szakma, hogy még egy Grammy-jelölést is besöpörtek érte a fiúk. Igaz, magára a díjra még várniuk kellett, de egy elsőlemezes zenekartól már ez sem volt rossz teljesítmény.

T - Twisted Transistor

A Head kilépését követő éra első fecskéje a Twisted Transistor és annak lágyan táncikálós ritmusai voltak. Kornék láthatóan szakítani akartak a korábban megszokott képpel, egy teljesen másféle irányt vettek a See You On The Other Side-dal, mely még csak az első lépés volt a későbbi mélyzuhanás felé. A videó ennek ellenére zseniális lett, a Lil Jon, Xzibit, David Banner és Snoop Dogg által alakított "Korn" egy kiváló önkritikus filmet pattintott ki a rajongóknak.

U - Untouchables

Ahogy már egy korábbi írásunkban is említettük, az Untouchables ott van a minden idők legdrágábban elkészített lemezei között. Jó, persze, a zseton jelentős része a luxusjavakra ment el, de akkor is 4 misit eltapsoltak ez időszak alatt. Ráadásul mindez nem az előre vártak szerint térült meg, hiszen a lemez két hónappal a hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott a netre. Már hiába hozták előre a megjelenést, az eladásokat jelentősen visszavetette az illegális letöltések egyre növekvő száma. Igaz, így is 5 millió darabot adtak el belőle...

V - Visszatérés

Amikor Head 2005-ben otthagyta a Kornt, esély nem mutatkozott arra, hogy valamikor újra az anyazenekarral együtt fog színpadra lépni. Head megtalálta Jézust, a Korn viszont nem talált meg semmit, amivel kicsit is fennmaradhattak volna a korábbi szinten. 2012-ben aztán megtört a jég, a Carolina Rebellionon beugrott a ráadásra, hogy Blindoljon egyet, ami, mint később kiderült, csak az egyik első lépése volt a visszatérésnek. A korábbi nyilatkozatok nem azt mutatták, de Head úgy hiányzott a zenekarnak, mint egy falat kenyér, utána lassan, de biztosan újra elindult felfelé a Korn.

W - Woodstock '99

Sokak szerint ez a koncert volt az, amely a Korn csúcspontját jelentette. Az elejétől a végéig tökéletes bulin az első három lemez legjobb dalai mellett a később megjelenő Issuesról is előkerült két, még nem végleges dal, a Beg For Me és a Falling Away From Me. Ha csak egy Korn bulit akarsz megnézni egész életedben, EZ legyen az.

X - Xmas Song

Na, majd pont a gyermekkor traumáit felkaroló Korn maradna ki a karácsonyi buliból, ugye? Az Xmas Song minden, csak nem hagyományos karácsonyi dal. Az ünnepet szerető embereknek nem feltétlen ajánlott meghallgatnia, hacsak nem akarnak mély depresszióba esni. A sor persze később folytatódott a Jingle Balls és a Kidnap The Sandy Claws képében.

Y - Y'all Want a Single

Mi hiányzott a kiadónak a Take A Look In The Mirrorról? Egy igazi kislemezdal! Na, meg is kapták ezt úgy igazán Korn módra. Eleinte nem is akarták megfilmesíteni, aztán végül egy, a zeneipart kifigurázó klipet kapott a dalocska, melyet érdemtelenül keveset kapnak elő a fiúk.

Z - Zak Baird

A Korn kvázi ötödik/hatodik tagja (attól függ, hogy melyik korszakot nézzük) volt, aki már 2006 óta nyomta az ipart a bakersfieldiekkel. Ennyi idő után már talán megérdemelhette volna a hivatalos tagsági viszonyt is a billentyűkért felelős úriember, de végül idén dobbantott a zenekarból.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3011738649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddypicker 2016.09.24. 19:58:37

Zak Baird nemrég lépett le tőlük, szóval már nem lesz teljes jogú tag
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum