RockStation

" Amikor másnaposan a Sparban találkozol ezzel az instant teával, hogy Echoland, tudod, az az egérszar... Szerinted?"

Interjú az Echonald legénységével

2016. december 23. - theshattered

prom_4.pngAz eredetileg Szerencsről indult Echonald a múlt hét végén egy különleges koncerttel búcsúzott a 2016-os évtől, melyben egy új sorlemez, a Színvilág és egy, az eddigi munkásságukat összefoglaló korong, a 10 Év Echonald is napvilágot látott. Ez, illetve az áthangszerelt, akusztikus / csendesülős / unplugged koncert apropóján ültem le pár szóra a zenekarral még a buli előtt. Ahogy látni fogjátok, poénokból és beszólásokból sem volt híján a banda, egy abszolút jó hangulatú beszélgetést abszolváltam a srácokkal.

Mivel először szerepeltek a RockStationön, adja magát a kérdés: kik vagytok, honnan jöttetek, ilyesmi?

Feri: Igazából az ország minden pontjáról érkeztünk. (nevet) Márióval ketten Szerencsen alapítottuk a zenekart, ez Borsod megye, Ádám gödöllői lakos, Jani meg komáromi. Most már mi Budapesten lakunk, így azt lehet mondani, hogy össze-vissza vagyunk, de az alap kiindulási pont az Szerencs volt.

Mik az elmúlt tíz év fontosabb mérföldkövei?

Feri: Én azt mondanám, hogy a legelső fontos pont az a 2008-as év volt. Akkor volt meg a zenekarnak az első fontos sikerélménye, akkor indult el valami. Volt egy dob, egy basszusgitár, egy billentyű, de gitárosunk nem volt. Ebben a felállásban játszottunk Sonata Arcticát, Nightwisht, tehát elég fura indulás volt. Aztán 2009 közepére találtunk két gitárost, elkezdődtek a lemezfelvételek, a demokészítés, már több helyről kaptunk meghívásokat, be tudtunk jutni tehetségkutatókra, egyéb rendezvényekre. De amire azt mondom, hogy a nagy mérföldköve a zenekarnak, az a 2013-as év, amikor Márióval felköltöztünk Budapestre és itt kerestük meg azokat a tagokat, akikkel akkor zenéltünk. 2014-ben jelent meg az első nagylemezünk (Még Lélegzem - szerk.), azóta évente kiadunk egy lemezt. Ami viszont igazán nagy mérföldkő, az a 2015. november, amikor ez a társaság összejött, úgyhogy hiszünk abban,hogy most megvan az a valami, aminek kell lennie.

Mondtad, hogy minden évben lemezt adtatok ki. Honnan ez a lendület?

Feri: Igazából 2007-ben kezdünk el saját dalokat írni, az első lemez pedig 2014-ig váratott magára, így két lemezt levarrtunk egy pillanat alatt, mert megvolt a szett. A 2016-os Színvilág volt az, amikor elkezdünk komolyan lemezen dolgozni és nem az volt, hogy akkor ami dalunk van, vegyük fel, adjuk ki. Az volt az első, illetve a most megjelent 10 Év Echonald, ami olyan dalokat tartalmaz, amiket sehol nem adtunk ki még a tíz év alatt, vagy ha fel is vettük, át van hangszerelve, amiben már Ádámnak is van része.

Ádám: Tényleg?! (nevet)

Feri: Hát, felgitároztad, nem, baszod? (nevet)

Ádám: Ott sem voltam. A nyakamat rá, hogy Jani játszotta fel.

Jani: Amikor nem voltál ott, én játszottam fel az egészet. (nevet)

Az Echonald név honnan jött?

Feri: Úgy indult volna az egész, hogy Echoland. De amikor másnaposan a Sparban találkozol ezzel az instant teával, hogy Echoland, tudod, az az egérszar... Szerinted? (nevet) Ezért variáltunk kicsit rajta, így lett Echonald. Semmi jelentése nincs, de legalább senki nem tudja megjegyezni. Voltunk már McDonalds, Echoland, meg Technoland, Ekaland, minden voltunk.

Márió: Echnohald!

Feri: Echnohald is voltunk, szóval könnyű megjegyezni. (mindenki nevet)

Mivel a ma esti egy áthangszerelt koncert, esetleg egy ilyen akusztikus lemezt nem terveztek felvenni?

Feri: Volt már róla szó, Ádám nagyon szeretné.

Ádám: Most durci van a zenekarban emiatt. (nevet)

Feri: Még nem döntöttük el.

dsc_0301.JPG

Az áthangszerelt bulinak mi az apropója? A tíz éves évforduló?

Feri: Igazából már próbálkoztunk vele 2014-es születésnapi koncertünkön. 4-5 dalt akkor úgy adtunk elő, hogy Márió zongorázott, plusz ment rá a gitár és az ének, de ez nem jött be. Akkor kezdtünk el gondolkozni azon, hogy miért kell nekünk beállni a sorba, hogy egy akusztikus / unplugged bulit csináljunk? Annyi stílus van a világon, csináljunk egy olyan egyedi mutatványt, ami nem igazán megszokott egy rockzenekartól. Hogy odaül a hangszerek mögé és jazzt, swinget, funkyt játszik,  vagy azokat, ami ma még el fog hangzani. És ezzel egy kis színt hozunk szerintem a zeneiparba, meglátjuk, hogy hogy alakul.

Jani: Egy színvilágot. (nevet)

A vendégzenészek hogy kerültek a képbe?

Feri: Kurucz Béla, ő fog billentyűzni nálunk. Igazából 1500 éves barátunk, tudtuk, hogy nagyon jó zenész. Az idei januári nagykoncertünkön ellátogatott a bulira és akkor volt az, hogy... Ittunk igazából. És az alkohol nagyon csúnya dolgokat hoz ki az emberből. Lásd, van egy Bélánk. (nevet) Akkor kezdtünk el beszélni erről az egészről és ahogy forrtak a dalok, kiderült, hogy kell bele az a zongora, így megkérdeztük Bélát, hogy van-e kedve hozzá. Azt mondta, hogy nincs. Ezért nagyon megvertük.

Jani: Azóta sántít. (mindenki nevet)

Feri: Így van Bélánk egyébként. De azért mondok róla ilyen szépeket, mert itt figyel. (nevet) Aztán itt van Hornyák Mónika. Ő annyira véletlen és random volt! Ugyanazon a koncerten volt ott, mint Béla, elkezdett karaokezni és BUMM! Anyukám, te tudsz valamit! Bekerült a baráti társaságba, egyre többet szórakoztunk, énekeltünk együtt, megvolt a gondolat a fejünkben, hogy az akusztikus az hogy lesz. Én és Márió fogunk énekelni, mint mindig, de meg kellene fűszerezni kicsit. Megvoltak az énekes jelöltek a fejemben, de nem is kérdeztem meg őket. Itt volt Móni, aki annyira friss arc, hogy még közönség előtt soha nem játszott. Szóval hozunk egy énekes, és kisasszony majd mindent úgy odatesz, ahogy kell.

Év lemeze?

Ádám: Az új Metallica nem rossz, az úgy bejött.

Feri: Nekem az új Bódi Guszti tetszett.

Jani: Mert nem hallottad az új Lady Gagát!

Feri: Bazzeg, megvettem a Bruno Mars CD-t!

Márió: Jani, most már te is szólj hozzá!

Jani: Én maradok az Amon Amarthnál.

Feri: Hülye rocker... Év lemeze? Ez még kérdőjel számunkra. Még csak októberben jött ki a Tíz Év Echonald, ami az első volt, ami igazán nagy hátteret kapott. Nail Records, Metal Hammer, teljes kiadással, polcokon, ahogy egy lemeznek ki kell jönnie. A többi szerzői kiadásban jött ki. Még nem merünk így bármit is mondani, hogy mi az év lemeze. Majd térjünk vissza rá májusban.

Tervek a jövő évre?

Feri: Hát, millió tervünk van. De egyet sem árulok el! (nevet)

Ádám: Most vesztettünk el ezer feliratkozót.

Feri: Ezer...összesen nincs száz! (mindenki nevet) A jövő év legfontosabb lépése az lesz, hogy zeneileg teljesen megújulunk. Kicsit modernizálni fogjuk magunkat, kicsit nagyon modernizálni fogunk és igyekszünk kiadni 2017-ben egy olyan lemezt, ami már az új Echonald lesz. Megpróbálunk haladni egy kicsit a korral, meglátjuk, hogy mi fog történni. Vannak tervek, gondolatok, dalok, de még az is lehet, hogy azokat kikukázzuk. Most a terv az, hogy kicsit elbújjunk és alkossunk a stúdióban. Emellett persze mennek a koncertek, nem fogunk unatkozni. Szépen lassan érkeznek a koncertmeghívások, nagyon sok koncertünk lesz a jövő évben is, emellett pedig íródnak majd az új dalok.

Köszönöm szépen a lehetőséget!

Az áthangszerelt buliról a beszámolót ITT olvashatjátok, az Echonald hivatalos oldalát ITT, a Facebook oldalukat ITT éritek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4212068649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum