Steel Panther, Inglorious @ Bécs, Gasometer, 2016.09.26.

Altesti fingós-szarós-recskázós poénok zseniális zenével

2016. szeptember 30. - rockstation

steel_panther_live_2016.jpg

Bizonyos koncertek kapcsán az ember zsigerből érzi, hogy kiemelkedően jók lesznek. És nem azért, mert órákig bújta a YouTube-ot aktuális élő videókat nézegetve, hanem valamiért tudja, és kész. Engem pedig már hetekkel a Steel Panther bécsi fellépése előtt elkapott ez az érzés, ráadásul a tengerentúli négyes előtt az az Inglorious melegített be, akiket a hazai közönség a The Winery Dogs előtt ismerhetett meg, és anno nagyjából öt perc alatt vettek meg. Ez a csomag pedig így egyértelműen kihagyhatatlan volt, amiben egyetértett velem az a nagyjából kétezer ember (köztük rengeteg magyar), akik csurig töltötték a Gasometer küzdőterét.

Tovább

KYPCK - Zero (Century Media, 2016)

Zord szibériai kalandozás egy órában

3epo.jpgA nevével ellentétben finn származású KYPCK (ejtsd: Kurszk) egy furcsa koncepciót vállalt magára. Az ex-Sentenced gitáros Sami Lopakka által életre hívott orosz nyelven daloló rideg doom metal ötösfogat meglépett egy a meredek lépcsőfokot és nekivágott a szovjet tematikákat feldolgozó szibériai "melegségű" bandájuknak. Huncut egy húzás, mert ahogy a magyaroknak, úgy a finneknek sem épp a szívük csücske az orosz nép, már ha történelmileg nézzük a dolgokat, ennek ellenére ott fent, a messzi északon bejött az embereknek a dolog - nem hiába Finnország és Oroszország a két legfőbb úti céljuk, ha koncertekről van szó.

Tovább

„Mindenre emlékszem, ami az egyes dalok felvételei során történt”

Warrel Dane-interjú

img_8008.jpg

A Nevermore feltámadását nem érdemes várni, a Sanctuary ellenben aktív még. A frontember, Warrel Dane pedig emellett szólólemezre készül, valamint tavaly óta, a Nevermore-féle Dead Heart In A Dead World album anyagával turnézik éppen. Természetesen a budapesti koncert előtti rövid beszélgetés is elsősorban a tizenhat évvel ezelőtt megjelent mestermű körül forgott.

Tovább

Isten és a popzene - avagy itt egy új Sum 41 dal!

2016.jpgÚjabb dalt tett elérhetővé a Sum 41 az október 7-én megjelenő új nagylemezéről, mely a 13 Voices címet kapta a keresztségben. A frissen megmutatott szerzemény a God Save Us All (Death To POP) lett, melyhez egy élő jelenetekből összebarkácsolt kisfilmet is csatolt az idei Szigeten nálunk is újra bizonyító punkbrigád.

Tovább

Pengeéles skandináv hardcore vonal - Új számok a City Keys formációtól

city-keys-hc-band-636x384.jpgAz Anchor neve talán nem mindenkinek ismeretlen. A göteborgi hardcore csapat négy remek lemezt hozott össze az elmúlt nyolc évben. Ebben pedig vaskos szerepe volt Mattias nevű gitárosuknak, aki úgy tűnik megállíthatatlan forma. Alig pár hete ugyanis jöttek a hírek, hogy összehozott egy The Loveless Church nevű poszt rock formációt, máris itt az újabb hír vele kapcsolatban.

Tovább

Kezdd a napot szelíd mesterekkel! - Új Crippled Black Phoenix dal

crippled_black_phoenix_2016.jpg

Ha azt kérdeznéd, kik olyan nagy szelíd mesterei a mának, mint amilyen a tegnapnak még a Pink Floyd volt? Lehet azt mondanám, hogy azok a Crippled Black Phoenix. Vagy, ha még nem, akkor majd később biztos, hogy igen. Ha pedig ehhez még egy meggyőző lemez kell, az eddig meglévő nyolc után, akkor mindenképpen jó hír lehet, hogy az már a kanyarban van. Egészen pontosan pedig november 4-én fog kijönni Bronze címmel a Season of Mist gondozásában. Számunkra külön öröm, hogy a fentebb a látható zenekarfotót Réti Zsolt kollégánk készítette.

Tovább

Plasmic And Pure - Itt egy új Crowbar nóta

crowbar_2016_1.jpg

Ahogy azt már korábban megírtuk The Serpent Only Lies címmel október 28-án jelenik meg a Kirk Windstein vezette New Orleans-i Crowbar tizenegyedik albuma. A főnök azt mondta, hogy az album a korai lemezek súlyosságát és agresszivitását hordozza magán és az elsőnek közzétett Falling While Risingban nem is csalódtunk. Alább most itt a második előzetes dal Plasmic And Pure címmel.

Tovább

Búcsúzunk megint - Feloszlott a NoMeansNo

1200_1.jpgAz 1979 - ben alakult és napjainkig abszolút aktívnak is mondható kanadai NoMeansNo bejelentette hivatalosan is feloszlását. A Wright testvérek által alapított trió zenéje - simán kijelenthetjük - hogy ezer és ezer más bandára volt erős hatással. A korai punkból induló és azt sajátos szájízzel játszó csapat mindig az egyik legkreatívabb volt a műfajon belül a dalok és szövegek fabrikálása terén. Komplexitásukkal és a határok átjárhatóságával érintve és inspirálva tucatnyi más műfajt is. Mindezt pedig tették összesen tizenegy nagylemezen és kislemezek garmadáján. Köztük olyan anyagokkal, mint a legfülbemászóbb, mégis a legelszálltabb Wrong, vagy azt két évvel követő közös lemez Jello Biafra személyével közösen. Aki az Alternative Tentacles kiadó egyik főszereplőjeként lemezeik gondozója is volt az évek során. Illusztris koncert videóval és egyik legjobb albumukkal a hajtás után tehát tőlük búcsúzunk, rájuk emlékezünk.

Tovább

Darkthrone - Arctic Thunder (Peaceville Records,2016)

darkthrone_arctic.jpgAmint azt már hírül adtuk, nemrégiben szülővárosának sztárpolitikusává választott Fenriz és elválaszthatatlan bajtársa Nocturno Culto, azaz a Darkthrone hamarosan új anyaggal jelentkezik. Ha jól számolom, akkor a sorban már a tizenhatodik lemez, Arctic Thunder címmel októberben kerül majd a nagyközönség elé. 

Tovább

Csuklóból kirángatva! Hadd fröcsögjön! - Hallgasd meg a Possessor új lemezét!

a3560003501_10.jpgA metál zene első tüzes jégvirágainak harcos kifakadása óta, ezt a műfajt mindig a zabolátlan sokszínűség jellemezte. Ebből az alapból ereszthetett gyökeret és ebből növekedhetett aztán tovább az a szilaj szörny, ami kis millió, többnyire egymástól jól megkülönböztethető csápjával aztán körülölelte és máig körülöleli a háborgó lelkek végtelen kavalkádját. Tehát minket. A kis millió csáp, avagy maguk a bandák pedig már lefőzték oda és vissza, mindenféle fűszerrel, balról - jobbra, majd jobbról - balra keverve, sárkányvérrel, boszorkányszőrrel, western csizma talppal, koponyákkal, csontokkal, nukleáris hulladékkal, telepisálva, vagy szentelt vízben rotyogtatva ennek a kotyvaléknak az összes kurva lehetséges verzióját. Pedig, ha az alapokon semmit sem változtatva, ösztönből és csuklóból van az egész kirángatva, sem lesz rosszabb a sztori a legjobbnál. Ez a Possessor új Dead By Dawn című lemezének legesszenciálisabb üzenete.

Tovább

Warrel Dane, Dreamrites, Ad Astra @ Budapest, Dürer Kert, 2016.09.15.

Keserédes nosztalgia

img_7708.jpg

A mára általánossá vált évfordulós koncertek vagy turnék is rávilágítanak arra, milyen nehéz itt már bármi újat kitalálni. Mindenesetre, aki anno nem él(het)te át valamely műfajtörténeti mérföldkőnek számító lemez megjelenését és élő bemutatását, tehát utólag vált rajongóvá, az is kialakított magában valamilyen konkrét képet róla, így abban a reményben várja a sok évvel, akár évtizeddel későbbi retro bulit, hogy ez az idealizált kép nem sérül. Aki viszont igen, az óhatatlanul az akkori élményeket idézné fel, vagy élné át újra ilyen alkalmakkor. Nos, józan ésszel könnyű belátni, hogy esetünkben ez utóbbi elvárás nem lehetett reális.

Tovább

Napi zeneipar: A nagykiadók a Youtube-letöltő oldalakat támadják

youtube.pngAz Internet versus zeneipar szélmalomharc már a világháló nagymértékű elterjedésének hajnalán elkezdődött, hiszen a szemfülesebbek egyből elkezdték kedvenc dalaikat felpakolni a fájlcserélő oldalakra. Ennek az egyoldalú küzdelemnek nyilvánvalóan nem sok eredménye van, volt, lesz, mert mint tudjuk, többen is megtalálják a módját annak, hogy ingyen "boltolja be" a favorizált lemezeket, dalokat. Most viszont egy újabb frontvonal indult, egyenesen az egyik legnagyobb YouTube-letöltő siteot, a YouTube-mp3-at szorongatja meg néhány nagykiadó.

Tovább

Kvelertak videó premier - Svartmesse

kvelertak-2016.jpgA hat tagú norvég Kvelertak új videót készített egyik dalához, amely a sokak által ünnepelt Nattesferd lemezen szerepel, ami májusban jelent meg a Roadrunner Records gondozásában. Magát a videót Torjus Førre Erfjord rendezte, ami éppen tegnap vált publikussá a zenekar saját youtube csatornáján. Ezt láthatjátok itt lejjebb, a hajtás után.

Tovább

Rajongó dobolt az Alice In Chains-koncertjén

Szokták mondani, ha elég kitartó vagy, sok álmod valóra válik. Valahogy így lehet ezzel most Kurt Friedenberger is, aki megveszekedett Alice In Chains rajongó és még dobolni is szeret. A zenekar North Charleston-i koncertje már nem az első volt neki, ráadásul a most futó turné állomásainak zömén is jelen volt, majdhogynem utazott a zenekar után. Mindig az első sorokba állt és egy "Let me play drums on 'Would?'!" (Hadd doboljam a Would?-ot!) feliratú pólót szorongatott. Ezt vette észre a zenekar a fent említett koncert ráadása előtt, a többi pedig valószínűleg örök emlék marad a srácnak. 

Twelve Foot Ninja - Outlier (Volkanik Music, 2016)

Elsőrangú ninjametal

cover-no-logo.pngEz a lemez k*rvajó! Pont. Kész, vége. Ennyivel is le lehetne tudni az egész írást, aztán hagyhatnánk, hogy mindenki hallgassa meg a Twelve Foot Ninja második nagylemezét. Úgyis a nyitottabb metalarcok, akik kedvelik a fura váltásokat és a különleges elemeket, szintén erre a következtetésre jutnának. De tudjuk, hogy ez nem egy ilyen sztori, kicsit bővebb lére illik ezt ereszteni. Hát, lássuk!

Tovább

Egy friss Candiria nóta - Egy friss Candiria videó

candiria.jpgAz egyedi fúziós elmélet alapján metál, jazz és némi hip - hop elemeket is ötvöző Candiria új lemezt készül megjelentetni. Ami egészen közel, pontosan október 7 - én fog majd kijönni While They Were Sleeping címmel a Metal Blade Records gondozásában. Az új album pedig ahogy kell, egy új nóta előzi meg, amely maga a címadó dal, és ehhez készített most el a zenekar egy "play-through" videót, amit itt lejjebb a tovább klikk után meg is tekinthettek az érkező lemez előzeteseként.

Tovább
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum