RockStation

Overcast, Que Pasa Mijo, Acid Victoria @ KVLT, 2017. január 14.

Egy erkölcstelen éjszaka

2017. január 23. - viliricsi

overcast_1.jpg

Elnézést, amiért nyúltam és kifacsartam Makk Károly örökbecsű filmjének címét, de aki ismeri az Overcast zenekart, semmi meglepőt nem találhat egy ilyen című koncert-tudósításban. A másik erkölcstelenség viszont maga e cikk megléte. Az Overcast-énekes, Novák Árposz (Árpád) ugyanis a rockstation bloggere, így nem biztos, hogy illendő cselekedet az Olvasó színe előtt való egymás seggének fényezése (hogy megérkezzünk az Overcast-stílushoz). De talán odafönn majd, a Végső Elszámolásnál nem ez fogja negatív irányba lendíteni a serpenyőt, ha előre szólok: elfogultság várható. Igaz, Overcast témában értelmezhetetlen e fogalom, hiszen akinek ez a muzsika sem tetszik, az tényleg elmehet oda, amiről Árposzék oly előszeretettel énekelnek...na, de már kezdem is, úgyhogy inkább az eredetről!

Egy baráti zenekar, a Rockout koncertjén vettem részt, amikor is "Over-ék" töltötték be az előétek szerepét (vagy ők voltak az előre hozott főzenekar, ahogy tetszik). Különcségük már akkor letaglózott. A tudósításba, persze, bekerültek, ennek kapcsán pedig levelezés, további bulimeghívás, eszmecsere realizálódott. Kiderült, hogy "Árpád Vezér" is szeret írogatni, a rockstation-nél pedig éppen munkás kézre volt szükség.

Ennyi előjáték után érkezzünk már meg a lyukba - akárhogy manapság nevezik manapság, nekem az már csak "Lyuk" marad. Vörös Lyuk, meg Kék Lyuk. Hogy melyik melyik, sose voltam képben, mindenesetre a gyártelepi utcához közelebb eső helyiségben most jártam először. Kicsit puritánabb, mint "ikertesója", de a gumiabroncsból összerakott fotelek jópofák voltak.

Nem úgy terveztem, hogy koncert beszámoló lesz a dologból, ezért az Acid Victoria fellépésének elejét gondosan lekéstük. (Csak később beszélgettünk Árposszal egy tudósítás lehetőségéről, ügyesen meggyőzve magunkat: ebben nincs semmi etikátlan.) Amúgy sem nagyon vágom ezt a "stoner punk" irányvonalat - ahogy a büfében hallottam a két első fellépő vonatkozásában ezt a definíciót. Acid-ék gitáros-énekes frontembere külön üdvözölt bennünket beléptünkkor - ki is érdemeltük, mivel kettőnknek (felnőtt lányom plusz én) sikerült a nézőszámot 33%-os növekedésnek indítani. - Összegyűltünk a rock nevében! - harsogta két szám között az énekes, mintha legalábbis egy stadionban beszélne.

Lám, lehet humorosan is értelmezni a szituációt, nem úgy, ahogy én szoktam: "benne volt a Hammerben, mégis micsoda gyászos nézőszám...stb." Nehéz volt eldönteni, a fickó "gyárilag" ennyire poénos arc, avagy némi folyékony dopping is segítségére volt-e. Magából a programból így első találkozásra nem sok mindent tudok felidézni; talán az együttesről elkeresztelt utolsó nóta hagyott bennem mélyebb nyomokat. Nem feltétlen azért, mert "ő" szólt magyarul, talán a felépítése ragadott meg (mindegy, úgyis rákeresek még).

A Que Pasa Mijo ott folytatta, ahol az Acid abbahagyta, azzal a szembeötlő különbséggel, hogy napszemüveges, borzas "rocker arcok" helyett itt "jól fésült hivatalnokok" tolták az alter rockot. De bebizonyosodott: gondosan karbantartott fejszörzetekkel (a többit nem tudom) is ugyanúgy meg lehet vadulni, és persze vadítani is a szépen szaporodó népeket.

Hogy mi jött le még? Egy dal a függőségről, és egy Buddháról, utóbbi imígyen felkonferálva: "az elkövetkezdő dalok mint D-ben lesznek, és mindegyik címében lesz "d" betű". És így lőn, legalábbis az utóbbit igazolni tudom.
Az Overcast beállás alatt különös párbeszéden derülhettünk: - Árposz! Te vagy a legszebb lány! - kiáltotta fel a kb félszáz néző közül valaki; hogy a képzavar nagyobb legyen, egy férfi. (A zenekar legismertebb dalára utalt ezzel.)
- Be my fuckin' lover! - ordította vissza a mikrofonon át kollégánk.

A párbeszédet semmi másért nem idéztem, mint hogy elmélkedjünk róla: az 'Over'-re oly jellemző fél-vulgaris szövegeket mennyivel egyszerűbb (volna) a mi anyanyelvünk helyett a rock zene anyanyelvén (gyengébbek kedvéért: angol) megírni/előadni. Engem még mindig kísért a kilencvenes évek egyik, egyébként kitűnő dirty rock csapatának dalsora: "lefordulsz valami nőről, és izzadsz, mint a gép". Szóval elég nehéz elhelyezni egy "végig kúrjuk az éjszakát" sort, úgyhogy ne legyen nevetséges, de ne is tűnjön céltalan trágárkodásnak.

overcast_3.jpg

Bátran mondom: ez Novák Árpiéknak mégis csak sikerült! Azért bátran, mert erről bárki meggyőződhet, hiszen 2017-ben mi sem könnyebb, mint egy Overcast album vagy EP meghallgatása! Mivel a mi köreinkben inkább évelődni szokás egymással, fájó leírnom: Árposz egy magas intelligenciával megáldott ember (ki beszélt már vele, tanúnak jöhet), és ebből fakadhat, hogy a maga természetes módján kezeli a szexualitást. Az Overcast szövegek pont annyira szex központúak, mint maga a világ (ill. a világon mindenki), csak nincsenek beburkolva az álszenteskedés csomagoló anyagával.

De mielőtt irodalmi értekezésbe merülnék az Árposz-eposzokról, végre valamit a műsorról, melynek gyújtópontját az új Mérged EP dalai jelentették. Ez is egy információ. Még az is, hogy természetesen nem maradtak el az első, és egyetlen OC lemez, a Kurvára Mindegy dalai sem. Tartópillért képeztek a setlist-ben a klippes Legszebb Lány ("dal a főiskolai prostitucióról" - felvezetéssel), és a Megleszel (sic), de meglepetésre beúszott a Cápa. Angyal is elszállt felettünk, természetesen glóriával a lába közt, ahogy a nóta mondja.

overcast_4.jpg

Most kell következnie a kritikai résznek, bizonyítandó: nem vagyok ám elfogult! Írhatnám: be lehetne vonzani a vacilálók figyelmét némi feldolgozással, dehát kitől dolgozzanak fel a fiúk, valahogy senki sem illik hozzájuk, ők sem passzolnak semmihez. Érdekes lenne egy lírai ballada Overcast módra (valami "térdeltetős" blues-féle ugyan van), mint ahogy pl az A. Cooper anyagok színfoltját képezi egy-egy ilyen hírtelen megjuhászodás.

Ami még észrevétel: a műsor kissé rövidnek tűnt. Persze, jó jel, ha annak éreztük. Viszont lett volna még néhány nótánk, amit elhúzattunk volna a muzsikusokkal, de elképzelhető: ennyi időben állapodtak meg a hellyel, vagy a többi zenekarral. (Nem konzultáltunk ez ügyben.)

Hogy kollégánk mégse legyen annyira kiemelve, mint amennyire már ki van, (bár többet érdemelnének), legalább említés szintjén írjunk a többi "overcast-es" zeneszolgáltatóról: Kispál Gábor (gityó), Bakó Ádám (bass), Nikosz Tasos, új dobos, a régi, egészségügyi okokból kiszállt Németh Krisztián ezúttal vokálos "gida" szerepben tetszelgett. Nem csak a zenei összhang, illetve Árposz színpadi megőrülése jött le jól a színpadról, de fazonilag is rendben lévőnek latszik a zenekar. Gábornak köszi a pengetőt (a lányom számára). Végezetül a Nagy Költő szavaival szólnék az est minden szereplőjéhez: "jó mulatság,férfimunka volt".

overcast_2.jpg

FOTÓK: LAKATOS KORINNA. További képek ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8912146959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum