RockStation

Rosk - Miasma (2017)

Lengyel komorság a föld alól

2017. március 13. - RaczUr

rosk.jpg

Mit adtak nekünk a lengyelek a 80-as 90-es években? Egyfelől egy ikonikus pápát II. János Pál személyében, másfelől meg ellencsapásként a Vadert, vagy kicsit később a Behemoth-ot. Az egyik maga a megtestesült keresztényi jóság, a másik meg egy végtelen útvesztő a sátán imádat ködös-fagyos erdejében. Extrém kettősség ez, de tagadhatatlan, hogy a lengyel zenei import ékkövei bizony a black színtér szórásából kerülnek ki.

Illik azért meg említeni, hogy a fent említett időszakon túl is igen aktív maradt ez a vonal. Elég ha arra gondolunk, hogy a nálunk is megforduló Mgła vagy a Batushka is egy-egy teltházas bulit csinált nálunk a közelmúltban. Tehát érdemes az egyszeri blackernek a tekintetét északra vetni. A Rosk bemutatkozása is megér néhány karaktert ennek tükrében.

Lehet mondani, hogy a Rosk újfiú ebben a körben. Tavaly jelent meg egy demójuk, idén pedig az első nagylemez Miasma címmel. Ennek ellenére eléggé kiérlelt, saját hangján megszólaló bandával van dolgunk. A stílus a blacken belül az atmoszférikus, post-metálos, néhol ambientes vonalon mozognak. Az már sokat elárul, hogy a négy tétel, ami felkerült a Miasma-ra összesen több, mint 50 perces menetidőt szolgáltat. A záró tétel pl. magában 21 perc.

rossk.jpg

A Rosk ilyen vonalon mozog, tehát aki szélsebes tekeréseket várna tőlük, annak bizony birkatürelemmel kell kivárnia a sorát. Viszont azért meg érdemes, mert ami az erőssége a zenekarnak, az az építkezés. Kimérten alkotnak egy ködös-szomorú atmoszférát, ami utána lépésről-lépésre bontakozik ki egy epikus zaj orkánná. Az Infected I és Infected II is úgy van összekapcsolva, hogy két őrjöngő rész között igényesebb midizéssel kúszik át. A hátránya viszont pont ebből adódik a Miasma-nak. Extrém megoldás nem igazán van benne, így aki egy Deafheaven szinten képzeli ezt a post-black irányt, annak kicsit csalódnia kell. A záró Beneath The Light pl. akár szintén két részre szedhető lett volna, mert kb. úgy is épül fel mint a fent említett Infected páros.

A Miasma ebben az esetben kicsit unalmasnak is tűnhet, de a kibontakozó szám felépítések igen korrektül és átgondoltan vannak tálalva. Az ének (tiszta és hörgős) pedig változatosabbá teszi, és hozzá is tesz az összképhez. Aki szívesen visszaszökne a komor tél gyötrelmeibe, annak érdemes egy próbát tenni a Roskkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7812327455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2017.03.13. 14:23:54

Az öreg II. József Pál...

NZperX 2017.03.13. 15:13:02

Bár nem ez a nagyon erőteljes post... irány, de ide kapcsolódik, hogy a szintén lengyel Mord'A'Stigmata is erős lemezt adott ki. Az az anyag némileg emészthetőbb, de még bőven az avantgarde black metal keretein belül.

Metálkóc 2017.03.14. 10:21:40

Édeseim, említettem már korábban, hogy kellene egy cikkellenőrzés a posztolás előtt, mert lassan pont olyan kritikán aluli minőséget produkáltok, mint a többi portál. Ennél azért többre számítottam tőletek. Igazán sajnálatos az, hogy pont a második mondat után nyílt ki a bicska a zsebemben, és már semmi másra nem tudtam figyelni, mint a hemzsegő helyesírási és stilisztikai hibákra. Szegény lengyelek meg mentek a levesbe Józsi pápával együtt. Legalább azt javítsátok, ha kérhetem. Nagyon gáz...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum