RockStation

A Mastodonról A-tól Z-ig

2017. március 18. - theshattered

mast2017.jpgA hónap végén megjelenik az új, az előzetesek alapján finoman szólva is súlyosnak mondható Mastodon lemez, az Emperor Of Sand. Ennek, valamint a kvartett június 14-i Barba Negra Trackes bulijának apropóján össze is szedtünk egy ABC-re való listát az atlantai négyeshez köthető infókból, hogy még az is képbe kerülhessen a kvartettet illetően, aki eddig valamiért nem foglalkozott volna velük. A RockStation szorgosabb követői ezt a listázási módot már ismerhetik korábbról, hiszen a Korn és a Metallica is kapott már egy-egy ilyen spekó írást, most pedig lássuk, mit illik tudni az eszement amcsikról.

A – Albumborító

A Mastodonnak mindig is igényes, látványos lemezborítói voltak. Nincs mese, egytől egyig remekművekről beszélünk (naná, hiszen a kialakításukban maga a zenekar is részt vesz), ráadásul a külcsín mellett a belbecsre sem lehetett eddig egy szavunk sem.

mastodonemperorofsandcover.jpg

B - Blood Mountain

A már lassan 11 éves albumnak köszönhetően emelkedtek fel hőseink a metalzene panteonjába, ahová úgy befészkelték magukat, hogy ha akarnánk sem tudnánk kipenderíteni onnan őket. Ráadásul úgy néz ki, ezen ők sem terveznek változtatni.

C - Call Of Mastodon

A korábbi demókról és EP-k anyagának újrafelvett verzióiból álló lemezt a Mastodon a harmadik albumának tekinti, pedig igazából nem más, mint egy ritkaság-válogatás. Mindenesetre mi szeretjük és az a lényeg, nemdebár?

D - Death March

A Death March a felejthető Jonah Hex filmhez készült annál erősebb dal, amit a film készítőinek felkérésére szállított le nekünk a kvartett. Éppenséggel bármelyik sorlemezen megállná a helyét, ha arról lenne szó.

E – Eric Saner

Az eredetileg még ötösben indult zenekar első énekese Eric Saner volt, aki annak idején még 2000-ben, alig pár hónapig állt a banda élén. Az első Mastodon demón még azt ő hangja hallható, aztán személyes okokra hivatkozva elhagyta a fedélzetet. A többiek azóta is változatlan felállásban tolják.

F – Fű

El nem hinnétek, hogy a zenekar tagjai, főleg Brent Hinds, szereti a tudatmódosítókat. Sőt, ki nem találnátok, de ha arról van szó, bármikor szívesen elroppantanak egy rakétát. Meglepő, mi?

G – Gödöllő

A gödöllői Trafóban adta a Mastodon az első magyarországi koncertjét még 2003. január 3-án, hogy egész pontosak legyünk. Az akkor még szinte ismeretlen amcsi zenekarra ellátogató metalosok azóta tuti mindenkinek ezzel dicsekednek (mintegy placeboként azért itt a buli felvétele).

H - Heavy Metal

„A  Judas Priest nem metal.” – nyilatkozta Brent Hinds. A hobó kinézetű gitáros ezzel kisebb hullámokat keltett a gitárzene tengerén, de tőle ez már nem is olyan meglepő.

I – Interjúk

Ami biztos, hogy ha Mastodon interjút akarsz csinálni, készülj fel a leglehetetlenebb dolgokra, már ami a válaszokat illeti. Elég kevés olyan beszélgetést találni a négyestől, ahol mindenféle humor nélkül töltötték volna ki a válaszidőt.

J - Június 14.

A nagybetűs nap, amikor a Mastodon visszatér Magyarországra. A helyszín a Barba Negra Track, reméljük, nem kell ecsetelni: a megjelenés kötelező.

K - Komolytalan klipek

Ahogy az interjúknál, úgy a zenéikre forgatott videóknál sem érdemes túlzottan sok komolyságot keresni, elég csak az utóbbi pár hivatalos videóra gondolni (cicák, nerdy srácok, twerkelő csajok).

L – Leviathan

A sokak számára legjobbnak tartott Mastodon album 2004-ben jelent meg. Sokak szerint ez az az album, ahol már igazán kikristályosodott a srácok stílusa.

M – Mörcs

Legging, bikini, söröskrigli, bele sör. Ha kell, szinte mindent megtalálsz a Mastodon áruházában. Minden szinten, szinte minden.

blacktonguebeer.jpg

N – Nordikus utalások

A srácok dalszövegeiben visszatérő motívum (sok egyéb mellett) az északi mitológia is, így az istenek, természeti katasztrófák és ehhez hasonlók. A súlyos zenéhez amúgy is súlyos szöveg dukál.

O - Orion

A Metallica-klasszikus Master Of Puppets megjelenésének 20 éves évfordulójára kiadott Kerrang! mellékletre, melyen nyolc zenekar egy-egy dalt variált át saját stílusára Hetfieldék örökérvényű lemezéről, a Mastodon épp az Oriont szemelte ki. Jó Mastodonos is lett a végeredmény!

P – Pofon

Brent Hinds és a System Of A Downos Shavo valószínűleg már sosem lesznek azok az igazi puszipajtások. A hét húrnyűvő 2007-ben akadt egymásba a VMA-n, melynek következménye Brent számára két mokesz, egy törött orr és egy kisebb bevérzés az agyban. Hogy mi is történt? Sajnos úgy néz ki, ezt sosem fogjuk megtudni, mivel egyik fél sem dicsekszik vele.

Q – Queens of the Stone Age

Legalább három helyen kapcsolódik a két banda története: Josh Homme szerepelt a The Colony Of Birchmanben, a The Hunter lemezt sokan egyenesen a QOSTA stílusának másolásáért támadták, plusz Troy Sanders és Troy Van Leeuwen együtt zenélnek a Gone Is Goneban. Ki tudja, mi lesz még itt…

mastodon_live_1.jpg

R – Riffek

Egy Mastodon dalban az a jó, hogy igazából kilométerekről meg lehet ismerni és ennek az egyik oka (az énekek mellett), hogy iszonyat sajátságos riffjei vannak az Uraknak. Részletezni nincs értelme, egy Mastodon dal, az mindig tipikusan Mastodon dal.

S – Skye

Brann Dailor testvére, akit történetesen Skyenak hívtak, 14 évesen öngyilkosságot követett el. Az ő emlékének (is) állít emléket a banda 2009-es nagylemeze, a Crack The Skye.

T - Trónok Harca

A sorozatban nem csak megjelent a hibbant négyes, hanem ha már „arra jártak”, írtak is egy príma dalt White Walker néven. Fanatikusoktól fanatikusoknak, fair biznisz.

U – Új album

A március 31-én megjelenő új nagylemezről, az Emperor Of Sandről pár dalt már ismerhet a nagyközönség, az egyértelmű álláspont pedig a következő: újabb bika albumot tesznek majd le elénk az atlantaiak.

V – Vokál

A rajongóknak nem kell bemutatni a zenekar egyik legegyedibb vonását (nem mintha a zene nem lenne az), a három különböző énekhang okozta jóleső változatosságot. Brann Dailor, Brent Hinds és Troy Sanders is kiveszi a maga részét a saját(ság)os énekstílusával, melynek az eredménye… úgyis tudjátok ti azt jól.

W – Workhorse Chronicles

…azaz helyesen: The Workhorse Chronicles. A négyes korai éveit felölelő 2006-os DVD-n egy, a zenekar addigi történetét felölelő doksifilm, egy tonna archív koncert videó és a banda addigi klipjei kaptak helyet. Kötelező vétel minden fanatikusnak.

X – Xarni a halálra

A srácok legújabb videójában (ami miért is lenne „normális”), a Show Yourselfben egy balfasz Kaszás szerencsétlenségét mutatják be. Szerencsére azért itt is Happy End a vége, ráadásul úgy igazi Mastodon módra.

Y – Yard Sale

Jó, kicsit csalunk, de most milyen magyar szót találtunk volna Y-al? A Mastodon’s Yard Sale nevezetű Facebook csoportban mindenféle, a zenekarhoz köthető csecsebecsét be lehet szerezni, ráadásul egyenesen a kedvenceinktől. Legalátt tuti originál.

Z - Zizzent humor

Az eddigiekből is le lehetett szűrni, hogy Mastodonék nem az a tipikus karóba húzott, vaskalapos zenekar. A hülye interjúk és több, mint érdekes klipek mellett talán még sok egyebet is meg lehetne említeni, de akinek ez nem elég…

A június 14-i koncert hivatalos Facebook-eseményét ITT találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7712346155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2017.03.20. 21:06:58

Fingom sincs kik ezek( az elsőként belinkelt számot egy perc után leállítottam, értelmezhetetlen volt), de: albumborító, igényes és látványos??? a fenti kép leginkább a nyolcvanas évek magyar amatőr metálborítóinak a képi világát idézi, amiket lelkes gimnazisták rajzoltak unalmas oroszórákon. Ennél a bortónál talán a Rotor: tépj szét minden láncot! C. almbumborítója gázabb, de ez sem biztos....
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum