RockStation

Elder- Reflections of a Floating World (Stickman Records, 2017)

Csodás világunk csodás tükörképe

2017. május 31. - RaczUr

elder_reflctions.jpg

Van az úgy, hogy az emberfiára hiába tukmálják rá a zenei mélytengeri igazgyöngy búvárok a jóságot, nem akaródzik megnyílni az a fránya full album youtube link. Pedig most feketeöves rock-metál zenedílerekről beszélünk. Szóval kb. két évnyi noszogatás, és megannyi „ezt csekkold le!” után csak megnyílt az a fránya youtube link, ami az Elder Death Roots Stirringjére vezetett el. Ééés.. nem tetszett. A lelkesedésem nem apadt viszont, így eljutottam a Lore albumig, ami viszont úgy pofán csapott, hogy a felocsúdásom a mai napig tart. Azért csak eddig, mert ugye itt az új lemez, a Reflections of a Floating World.

Ami nem jött be a Death Roots Stirringnél, az a koszos-bluesos-stoneres hozzáállás volt. Imádom a műfajt, de tényleg nem lehet már újat vagy jobbat mutatni benne, az a lemez meg nem is nagyon akart. A Lore már más tészta volt. Belefért egy rakás pszichedelikus lebegés, és egy elég egyedi zenei megközelítés, ami a Reflections of a Floating Worldnél teljesedett ki. Az egyediség meg olyan mértéket ölt, hogy nem lehet beleunni.

Szép lassan azon kaptam magam, hogy meghallgattam már – és most tényleg túlzás nélkül - hússzor. De még vagy húsz biztos hátra van belőle. Keveredik benne a Black Sabbath pőresége, a Pink Floyd kísérletezési hajlama, és a Toolra emlékeztető zúzós-lebegős hangulatok, nyakon öntve az Opeth féle hangszer nyüstöléssel. Töménynek hangzik, és az is. De pont ez adja neki azt a különösen addiktiv ízt, ami miatt újra és újra lepörgetem a Reflections…-t, mert huszonegyedjére is találni fogok benne valami finomságot, ami le fog nyűgözni.

elder_2017.jpg

Minden úgy alakul ezen az albumon, ahogy annak alakulnia kell. Rengetek formát ölt, de közben megmarad egy olyan alaphangulat, ami összetéveszthetetlenné teszi. A számok hosszúak. Hat dal, és több, mint egy óra játék idő. A harcedzett zenebarbár ilyenkor gondolja joggal, hogy <60 bpm-es monoton monstrumot kap, de pozitívan kell csalódnia. Mert bizony az Elder már-már prog rock jelző felé húzza a zsáner-métert, de a szó nemesebb értelmében. Az első négy tétel tényleg a földbe döngöl, és már ott annyi impulzust kap a hallójárat, ami egy hónapra elegendő jóság.

A nyitó Sanctuary úgy át tudott jutni a lelkemig, mint eddig kevés dal, és innen minden szám ezt csinálta velem, míg be kellett látnom, hogy nincs kedvencem erről a lemezről, mert mind telitalálat. A The Falling Veil, a Staving Off Truth és a Blind annyira kimunkált darabok, mint a fényesre csiszolt gyémántok. Akkor nem hazudtam, amikor azt mondtam, hogy nincs kedvencem, azt viszont nem hallgatom el, hogy a bluesos-improvizálós Sonntag viszont elég sokszor fog a továbbléptetés áldozatává esni. Összképében viszont gyönyörűen megágyaz a földbe döngölően befejező Thousand Handsnek.

Már az első meghallgatás után is arannyá válik ez a lemez azoknak, akik szeretnek belemerülni a kicsit nehezebben emészthető zenékbe. A Reflections of a Floating World olyan, mint maga az világegyetem. Van az egésznek egy íve, van a dalpároknak egy íve, van egy dalnak egy íve, egy részének egy íve, de akár még egy riffen belül is úgy tud változatos lenni, hogy nem érzi az ember azt a feltűnési viszketegséget, ami általában elhitelteleníti a progosabb bandákat. Az Elder inkább merít a kollektív tudattalanból, mint az egóból. A valaha hallott legjobb egyvelege az ösztönös zúzásnak, és a fokmérővel kicentizett apróbb finomságoknak. Ínyencség ez kérem szépen, mégpedig az Michelin-díjas fajtából, de azzal ellentétben a Reflection of a Floating Worlddel eltelítődhetünk jó pár év(tized)ig. Persze hogy év lemeze nálam.
5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4012552327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum