RockStation

Napi vitaindító: Brit "esélyegyenlőségi szakértők" szerint több színes bőrű fellépő kellene a rockzenei fesztiválokra

2017. június 21. - theshattered

0metallica2010_05.jpgEz most mi? Ezek a "szakértők" egyre kattantabbak. Nem arról van szó, hogy a színes bőrű zenészek bármivel is rosszabbak lennének, sőt! Egyszerűen csak azért nem feltétlenül érthető a kérdés, mert mi az, hogy ráta alapján kellene megszabni, ki léphet fel a fesztiválokon? Nem a zenéjükre való igény szerint kellene dönteni? Na, menjünk bele ebbe egy kicsit részletesebben.

A már említett, idézőjelesen szakembernek titulált személyek megkérték többek között a Reading, Leeds, Download, V Fest és Glastonbury szervezőit, hogy kicsit szélesítsék a látókörüket és ugyan szervezzenek le több női és etnikai kisebbséghez tartozó zenekart. A szervezők persze felvilágosították őket, hogy ez nem úgy van, mert a fesztiválokon nem az egyenlőség számít, hanem a népszerűség és nem utolsó sorban a pénz, de folytatták a statisztikázást: a brit fesztiválokra leszervezett 321 fellépő zenekarban csak 47 női tag volt és 89 olyan zenész, aki nem fehér bőrű.

A csoportosulás, azaz UK Music’s Diversity Taskforce vezetője, Keith Harris így ágált a véleménye mellett: "Az embereknek nyitott szemmel kellene járniuk. A női és nem fehér előadóknak is vannak rajongói és ha felkerülnek a fesztivál szereplői közé, hozni fognak magukkal embereket, sőt, új rajongókat is szerezni fognak ezáltal. A férfi headlinerek már nyolc-kilenc helyen is fellépnek." - vajon miért? Csak nem azért, mert rájuk lenne igény?

De hogy ne csak süket fülekre találjanak, a Bestival nevű esemény szervezői ugyanannyi női DJ-t fognak leszervezni, mint férfit. Valószínűleg a nagy fesztiválok szervezői sem lennének restek, de ha egy Metallica fellép náluk, ugyan milyen női együttesre tudnák lecserélni, aki ugyanannyi embert hoz be?

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7212610617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum