RockStation

Nemzetközi Gastroblues Fesztivál huszonötödször

2017. június 28. - rockstation

25gastroblues_sbb_1.jpg

Idén ünnepli 25. jubileumi fennállását a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. 2017. július 3. és 9. között színvonalas koncerteken, borbarát találkozón, főzőversenyen – középpontban a borral készült ételekkel – kispályás focimeccseken, valamint a kuriózumnak számító templomi hangversenyeken vehetnek részt az érdeklődők Pakson.

Magyarország legrégebbi blues fesztiváljának szervezői a jelentős jubileum alkalmával elsősorban a közönség kívánságait vették figyelembe a program összeállításakor.
A fesztivál immár hagyományosan a hét elején kezdődő klubkoncertekkel indul, a sportcsarnok nagykoncertjeire csütörtöktől várják a zenekedvelőket: a nemzeti rock egyik élcsapata előtt, az Ismerős Arcok lép fel. Ugyanekkor lépnek fel a briliáns technikájú gitáros Szekeres Tamás és Barátai, akik első sorban az Omega session-zenészei közül kerülnek ki. A pénteki napon a Deák Bill Blues Band is színpadra lép, szombaton Török Ádám és Papp Gyula „Bartók on Rock” produkciója mutatkozik be a Mini Acoustic és a Kézdy Luca vezette női vonónégyessel, előttük pedig a Varga János Project zenél.

Az égi zenekart gyarapító ír Gary Moore öccse Cliff Moore mindkét zenekarával (Cliff Moore Band és Saffron Monkey), valamint a holland Julian Sas megújult formációjával érkezik Paksra. 2008-ból emlékezhetnek a fesztiválozók a finn Erja Lyytinen gitáros-énekesnőre, aki idén július 7-én zenél a nagyközönségnek. Az európai progresszív rock egyik legismertebb képviselője, a lengyel SBB is meghívást kapott, de a belgrádi Texas Flooddal és a gitáros Nenad Zlatanovič-csal is találkozhatnak.
20 év után tér vissza a Gastroblues Fesztivál színpadára a belgrádi születésű gitáros-énekesnő Ana Popovič, aki 1998 óta előbb Hollandiába, majd az Egyesült Államokba tette át a székhelyét. Ana az elmúlt másfél évtizedben több díjat nyert, számtalan esetben jelölték Blues Awards kategóriákban, 2003-ban ő volt az első európai, aki ilyen jelölést kapott a blues hazájában.

A vasárnapi főzőverseny és az ESZI park szabadtéri koncertjei – ahol többek között fellép a Kormorán, Tűzkerék xT, Cliff Moore Band – idén is ingyenesen látogathatók. A finom ételek mellé fantasztikus borokat is kínálnak a szervezők, jelen lesznek paksi, hazai és külföldi borászok is.

A programról részletesen ITT olvashatnak.

A fesztivál rövid története
A fesztivál 1993 nyarán hazánkban egy addig páratlan kezdeményezés valósult meg egy Duna-parti kisvárosban, az Atomerőművéről immár három évtizede híressé vált Pakson. Egy helybeli vállalkozó megálmodta és segítőtársaival megvalósította a különböző, populárisnak nem nevezhető zenei stílusok és a kulináris élvezetek közös nevezőre hozását. Az eltelt negyed évszázadban a blues és a jazz hazájából, az Egyesült Államokból, a hard rock szülőföldjéről, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, az öreg kontinensről, továbbá a szomszédos államokból érkeztek zenekarok.
Minden évben láthatta és hallhatta a közönség a hazai élvonal szereplőit, továbbá a szervezők gondot fordítottak arra is, hogy az utánpótlás tehetséges, nagy reményekre jogosító szereplői vagy akár a már elfelejtett zenészek, együttesek is fellépési lehetőséget kapjanak. A rendezvény azért is becsülendő, mert határokon túli magyar zenekarokat is felléptet, emellett kárpátaljai gyerekeket is támogat. A sorozatosan minden évben megjelenő CD-lemezek, valamint tizenöt éve már DVD-lemezek is a fesztiválok legemlékezetesebb pillanatait, eseményeit idézik fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3812625181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum