RockStation

Találd ki, ki jön vacsorára?

Interjú Steve „Zetro” Souzával, az Exodus énekesével

2017. július 27. - magnetic star

steve_zetro_1.jpg

Hát a pofátlan újságíró jön, ki más jönne?.. :) No, nem mintha előre láthattuk volna, de a számunkra megadott időpontban a „kiszemelt” interjúalany éppen a vacsoráját fogyasztotta! Zetro mester azonban éppoly közvetlennek és barátságosnak mutatkozott, mint pár órával előtte a Dynamo Metal Fest színpadán, úgyhogy nem okozott neki gondot egy időre félretennie a kaját és megszakítania a régi cimborájával folytatott kedélyes beszélgetést. (Fotó: Dynamo Metal Fest Facebook)

Ahogy néztem a mai bulitokat, eszembe jutott, hogy egyszer akár a stand-up comedy műfajában is kipróbálhatnád magad. Benne lennél? Megállnád a helyedet, az biztos!
Zetro: Ezt már sokaktól hallottam. A színpadon semmi félelem nincs bennem. Emlékszem, olykor sikerült ötvenezer ember előtt hülyét csinálnom magamból, de ma már nem jövök zavarba. Soha, de soha nem féltem attól, hogy a közönséggel kommunikáljak.

Gary Holt megint csak a Slayerrel turnézik, most éppen az Egyesült Államokban.
Zetro: Egy hete viszont ő is játszott velünk, és az azelőtti héten is ott volt Los Angelesben, ahol az Iron Maiden előtt léptünk fel. Már lázasan dolgozik a következő Exodus anyagon is. Amíg pedig a Slayerrel vannak kötelezettségei, itt van Kragen (Kragen Lum gitáros – a szerk.). Elfogadjuk és megértjük ezt a helyzetet. Gary ma éppúgy az Exodus része, mint bármikor ezelőtt volt.

Mesélj erről az egy héttel ezelőtti dupla San Franciscói bulitokról!
Zetro: Olyan volt, mintha az alapokig mentünk volna vissza: se háttérvászon, se valódi fénytechnika, se füst, se semmi, csak mi a színpadon, na meg a dalaink. Az első este teljes egészében elnyomtuk a Bonded… albumot, a második estére pedig meghívtuk Rick Hunoltot, Paul Bostaphot, Rob Dukest és Kragent, hogy ők is játsszanak velünk. Olyan dalokat is műsorra tűztünk, amelyeket harminc éve nem szedtünk elő: Only Death Decides, Cajun Hell. Tényleg elég régen toltuk már ezeket, szóval jó érzés volt visszatérni rájuk most. Fel is vették a bulit. Nem tudom, mi lesz a képanyag sorsa, mindenesetre jó páran kameráztak. Lehet, hogy az új lemezzel együtt ez is meg fog jelenni.

A Century Media tavaly kiadott egy gyűjteményes dobozt az első három albumotokkal plusz a Good Friendly Violent Fun és az Another Lesson In Violence koncertlemezekkel. Mit gondolsz erről?
Zetro: Nem is tudtam róla. Az ilyesmi mindig jó ötlet, mi viszont ezer éve a Nuclear Blasthez tartozunk, szóval meglepő, hogy ezt egyáltalán jóváhagyták. Ugyanakkor egy rajongónak ezzel lehet a legjobban a kedvében járni. És nekünk is klassz érzést ad, ha új rajongók veszik az anyagainkat harminckét-harminchárom év elteltével is. Ez az egész amolyan kétélű fegyver szerintem. Jobban örülnék, ha a Nuclear Blast hozta volna ki a cuccot, de érted, legalább beszerezhető és a rajongók meg tudják vásárolni. Ez a leglényegesebb a dologban.

Visszatérve a „hosszú hétvégétekre”: zenél-e ma is Rick Hunolt?
Zetro: Nem, Rick ma már egyáltalán nem zenél. Öt éve kézbe sem vette a gitárt, ami elég szomorú és sajnálom is, hogy ezt kell válaszolnom. De remekül játszott, tényleg kegyetlen jól nyomta, hatalmas tűz égett benne. Mindenki más is óriási volt, szóval boldoggá tett, hogy a részese lehettem ennek. Máris szó van arról, hogy minden év nyarán megcsináljuk majd ugyanezt, azaz két vagy három bulink lesz a San Franciscói The Chapelben, mert nagyszerű a hely.

zetro01.jpg

Megfordultatok-e már ott korábban? Játszott-e valamilyen konkrét szerepet a hely a zenekar eddigi életében?
Zetro: Nem, még sosem játszottunk ott azelőtt. Pusztán arról van szó, hogy ennyire bejött nekünk a hely. Eredetileg a Bauhausból ismert Peter Murphy foglalta volna le, de visszamondta. Aztán Parker, a helyi arc összefutott Tommal (Tom Hunting, dobos – a szerk.) és rákérdezett nála, hogy jönnénk-e. Nagyon jól bevált a dolog.

Mi a véleményed a Rob Dukesszal készült Exodus albumokról?
Zetro: Nekem tetszenek. Énekelek is ezekről egyet s mást minden este. Szerintem ütős anyagok. Tele vannak iszonyatosan agresszív és súlyos nótákkal, akár mindet örömmel nyomnám, de komolyan. Ma is szívesen énekeltem volna többet ezek közül.

Mivel foglalkozik manapság Rob?
Zetro: Autókat épít, méghozzá nagyon klassz kocsikat. Mutatott is nekem pár saját építésű Volkswagent, meg egy Corvette-et is. Jól mennek a dolgai és nagyszerű arc.

A második este a Hatriot is fellépett...
Zetro: Igen, ők is ott voltak és jól tolták. Óriási volt látni, ahogy a fiaim zúznak.

Te viszont már nem vagy a csapat tagja.
Zetro: Nem, mert ahhoz túl sok az elfoglaltságom az Exodusszal. De azért követem a dolgaikat. Apu odafigyel a srácaira.

Benne voltál a Tenetben és a Dublin Death Patrolban is.
Zetro: Igen, a Tenetben a Strapping Young Lad tagjaival nyomtuk, akikkel ma is összefutok időnként. Aztán jött a Dublin Death Patrol.

zetro04.jpg

Aktívak még ezek a bandák?
Zetro: Nem, csak az Exodus aktív. Pontosabban az Exodus és az AC/DC tribute bandám.

A hőskorban pedig a Legacy tagja voltál, amelyből később a Testament fejlődött ki. Ők is ott vannak a mai fellépők között. Megmaradt a barátság velük?
Zetro: Persze. Ma mindenki kap egy jó kis ízelítőt a Bay Area thrash metalból. Rá is szolgált erre a fesztivál, mert óriási buli.

Az Egyesült Államokban is léteznek hasonló metal fesztiválok?
Zetro: Van néhány. Rock On The Range, Welcome To Rockville, Lunatic Luau… A mieink is gyúrnak már rá, de még nincsenek ott annyira a szeren, mint az európaiak. Itt Európában kurva jól csinálják!

A Nagy Négyes mellett az Exodust is a thrash metal úttörői között, sőt a Bay Area első thrash metal bandájaként szokás emlegetni…
Zetro: Álljunk csak meg egy pillanatra! Nem tiszteletlenségből mondom, de nincs olyan, hogy Nagy Négyes. Van egy nagy, meg a többi három. Felléphetne együtt a Slayer, az Anthrax és a Megadeth, de a szomszédos helyen a Metallica háromszor annyi embert vonzana, nem igaz? Hogyan is lehetne összemérni velük a többi hármat? Ugyanígy köztünk és e három csapat között is szakadék tátong. Sosem értettem egyet ezzel a „Nagy Négyes” megnevezéssel. Van az egyedüli nagy, utánuk a többi három, és végül mindenki más, aki még él és a thrash metalban mozog. Itt vagyunk például mi. A Bonded By Blood ’85-ben jött ki, már 2017-et írunk, és még mindig nyomjuk, baszki! Önmagában ez sem akármi! A Metallica is Los Angelesből jött fel és azt leste, mit csinál az Exodus. Ők így tanultak. Az események úgy alakultak, ahogyan, de ez az igazság. Én már csak tudom, hiszen ott voltam!

A mai fiatal thrash metal bandák is rengeteget tanultak tőletek ugyebár.
Zetro: A srácok állandóan azzal jönnek oda hozzánk, hogy imádják, amit csinálunk, és hogy nélkülünk az ő bandájuk sem létezne. Örülünk ennek, sőt pont az a legjobb az egészben, ha azt halljuk, hogy hatással voltunk másokra, és hogy valaki azért játszik vagy hallgat heavy metalt, mert az Exodus indította el ezen az úton.

INTERJÚFOTÓK: DR. NARCISSE
http://exodusattack.com
https://www.facebook.com/exodusattack

ENGLISH VERSION

Guess Who’s Coming To Dinner – interview with Steve “Zetro” Souza (vocals) of Exodus

steve_zetro_2.jpg

The bold journalist! That’s who’s coming :) Not that it was foreseeable but our good friend Zetro was having dinner right at his scheduled interview time with us. However, he proved to be just as open-hearted and friendly as he was on the stage of the Dynamo Metal Fest a few hours earlier so he was kind enough to put both his meal and vivid conversation with an old buddy on hold. (Photo: Dynamo Metal Fest Facebook)

Here’s something that crossed my mind watching you playing live today. Would you like to do your own standup comedy show at some point perhaps? It could be your thing.
Zetro: A lot of people told me that. I don’t fear the stage at all. I remember I made a moron out of myself in front of fifty thousand people sometimes so I would say I can’t be embarrassed. I’ve never been afraid to converse with them, never been afraid of it ever.

Once again, Gary Holt is touring with Slayer, this time in the USA.
Zetro: We played with him last weekend and a week before we played with Iron Maiden in LA. He was on that as well. And he’s feverishly writing the new Exodus. We’ve got Kragen when he’s committed to Slayer. We appreciate it, we understand it. Gary’s just as much as Exodus as he’s always been.

Tell us about the double show you played in San Francisco.
Zetro: It was just kind of like going back to the basics. There was no backdrop, no real lights, no smoke, nothing. It was just us on stage and the songs. On the first night we played Bonded in its entirety. And on the second night we brought Rick Hunolt, Paul Bostaph, Rob Dukes and Kragen over to play. We played songs we haven’t played in thirty years. Only Death Decides, Cajun Hell, we haven’t played those for so long so it was very neat to get to play those songs. It was recorded. I don’t know what they’re going to do with it but it was recorded by a bunch of people with cameras. Maybe when the new record comes out it will come along with it.

A boxed set has been released by Century Media last year, including the first three studio albums plus Good Friendly Violent Fun and Another Lesson In Violence. What do you think of it?
Zetro: I didn’t know that. It’s always a good idea but we’ve been on Nuclear Blast forever so I’m kind of surprised they allowed that. For the fans it’s the greatest thing you could do. When new fans are buying our music thirty-two or thirty-three years later it’s good for us too. I guess it’s kind of a double-edged sword, I would be more pleased if Nuclear Blast would have put it out but at least it’s out, you know what I mean, and the fans can get it. That’s the most important part.

Back to the double show again, is Rick Hunolt playing any music nowadays?
Zetro: Rick is not playing any music. He hasn’t picked up the guitar in five years which is a bit of a shame, I wasn’t looking for that answer. But he was really good, he played so good, he was just on fire. Everybody played great and I was really happy to be a part of it. We’re talking about doing it every year, every summer. Two or three shows in this place called The Chapel in San Francisco which is a very good place.

zetro02.jpg

Have you had any connection to that venue before? Does it play any particular role in the band’s career?
Zetro: No, we never played there before. It was just a cool place to play. Actually Peter Murphy from Bauhaus was supposed to do a residence there but he cancelled. Parker, the guy around the place saw Tom and said “Hey, do you guys want to do a residence here?” And it worked out really well.

What do you think of the Exodus albums made with Rob as vocalist?
Zetro: I love them. I sing some of that stuff every night. I think they’re great. They’re really aggressively, heavily written songs, they really are and I welcome playing every one of them, I’d love that. I wanted to play a couple more today.

And what’s Rob doing these days?
Zetro: He’s building cars. And he has built some really nice cars. He showed my some of the VWs and a Corvette that he built. Rob’s doing good, Rob’s great.

Hatriot played on the second night too.
Zetro: Yeah they played and they were great. It’s good to see your kids kick ass, you know.

But you’re no longer a member of that band.
Zetro: No ‘cause I’m too busy with Exodus. But I’m still watching. Daddy’s still watching.

You used to be in Tenet and Dublin Death Patrol, too.
Zetro: Yeah, Tenet, with the Strapping Young Lad guys. I still see them from time to time. Then Dublin Death Patrol.

zetro03.jpg

Are those bands still active?
Zetro: No, Exodus is the only thing that’s active. Exodus and my AC/DC tribute band.

And, back in the early days, you were the vocalist of Legacy which later became Testament. And Testament is on the bill today as well. Are you still friends with all those guys?
Zetro: Of course. Today you got a good taste of the Bay Area thrash metal. This festival deserves it, it’s a great festival.

Are there any similar metal festivals in the USA?
Zetro: There are a couple of them. Rock On The Range, Welcome To Rockville, Lunatic Luau… They’re starting to do that but they still don’t have a grip on it. They don’t do it like Europe does and Europe does it fucking awesome.

Besides the Big Four, people usually refer to Exodus as one of the pioneers of thrash metal, even as the first Bay Area thrash metal band…
Zetro: Let me stop you there. No disrespect but it’s not the Big Four, it’s the Big One and the other three. If Slayer, Anthrax and Megadeth would play a place and Metallica would play next door, there would be three times the people there. Am I right? So how can you put that band with the other three? Just like there is a gap between us and the other three. I never bought into the Big Four. There’s the Big One, the other three and everybody else that is still alive and thrash. I mean look at us, Bonded By Blood came out in ’85. It’s 2017 and we’re fucking still here. That in itself is an accomplishment. Metallica came up from LA and watched what Exodus was doing. That’s how they learned. Regardless how history works, that’s the truth. I was there.

And the young thrash metal bands of today have learned a lot from you too, haven’t they.
Zetro: All the time they come up to us and say “We love what you do. If it wasn’t for you guys, we wouldn’t even be a band”. We love that, it’s the best part of it all really, hearing that we influenced you and that the reason you play heavy metal or listen to heavy metal is because Exodus put you that way.

Interview photos: Dr. Narcisse
http://exodusattack.com
https://www.facebook.com/exodusattack

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4112693339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum