RockStation

"Rengeteget voltam félálomban, és ott jöttek leginkább ezek a gondolatok"

Interjú Köteles Leanderrel

2017. október 02. - theshattered

leanderkills_2017_1_s.jpgKöteles Leander egy nagyon jó interjúalany, mert ahogy a tavalyelőtt készített interjúból is kiderül, igazából sokszor kérdezni sem kell, csak dől belőle a szó. Ezt a jó tulajdonságát használtuk ki a nemrégiben megjelent új Leander Kills nagylemez, az Élet a halál előtt kapcsán is, igaz, most a személyes találkozást az e-mailes verzió váltotta fel. Viszont így is megtudhat egy-két érdekességet a nagyérdemű.

Először is köszi a lehetőséget! Mi a helyzet?
Én köszönöm a lehetőséget, és köszönöm, jól vagyok. Lemerültem, de megérte. Jöhet a turné! :)

Ez a lemez mintha mondanivalójában kicsit még sötétebb lenne, mint az előző lemezek. Van ennek valami különösebb oka?
Én eleve a Sötétanyag címet akartam adni a lemeznek, de az ØrdØg zenekaros barátaink sajnos gyorsabbak voltak. :) Igen, valóban egy nagyon sötét és rövid korszakot ölelt át a lemezírási folyamat, tele voltam gondolatokkal, járt az agyam éjjel-nappal, és valami volt a levegőben, ami feszültséggel töltött el.

Van valami különösebb miértje, sztorija az "Élet a halál előtt" címnek?
Valójában az egész lemez írása közben ez járt a fejemben, hogy milyen érdekes dolog, hogy az emberek kutatják, hogy mi van a halál után, és mindig várnak valamit. Olyan, mint amikor télen a nyarat várod, nyáron meg a telet, csak ez egy kicsit összetettebb. Egy évvel ezelőtt elvesztettem az egyik legjobb barátomat, és nagyon nehezen jöttem ki a dologból. Jó ideig azzal keltem és ébredtem, hogy mi ennek az egésznek az értelme, hogy itt vagyunk. Rengeteget voltam félálomban, és ott jöttek leginkább ezek a gondolatok. Valójában az Élet című dal is neki szól.


Ezúttal már a teljes legénységgel készültek a dalok, ugye? Hogy zajlik a dalírás nálatok?
Ez volt a terv, igen, de megint kissé megcsúsztunk a kezdéssel, ezért mire össze tudtunk jönni, én általában már össze is pattintottam 2-3 demót, így két nóta erejéig ment igazán zenekari szinten a dalírás. A Fájdalom elvitelre dal zenéjét Mikivel írtuk, az Álarcot pedig Mátéval kezdtem el, de mivel el kellett menni külföldre, a másik felét már Andrissal és Mikivel raktuk össze. Amúgy minden gitárt Miki játszott fel, Andris is tol két szólót (Vigyetek kórházba, Égjen minden el), és Máté is elereszti az ujjait az Álarcban. A dobokért pedig természetesen Valentin felelt. A többi dal pedig úgy született, ahogy a Túlélőnél: kigurult belőlem egy alap, készítettem demókat, megírtam az éneket, aztán gatyába ráztuk.

Milyen dallistára lehet majd számítani a turnén? Átveszik a 'Kills dalok a terepet, vagy maradnak még a kötelező Risingos tételek is?
Mivel most már két lemezünk van, van miből válogatni rendesen. Természetesen nem fognak kimaradni az előző korszakból sem a kezdeti slágerek, amikkel indult a project, de próbálunk folyamatosan megújulni. Az új lemez sokkal koncert-kompatibilisebb, mint a Túlélő - öröm lesz játszani ezeket a dalokat. 

A Nova Prospect hogy került a képbe, mint előzenekar?
Sokszor léptünk fel már velük, emberileg és szakmailag is maximálisan elismerjük őket. Nagyon profi a hozzáállásuk, állat koncerteket tolnak és tündér emberek. Megkerestek, hogy jönnének, mi pedig nem hezitáltunk - részünkről a megtiszteltetés. :)


Amikor indultatok A Dalban, már egyértelműen sikeres formáció voltatok. Dobott azért valamit ezen a TV-s szereplés?
Persze, érezhető volt. Pontosan azért mentünk a DALba, hogy elérjük azokat az embereket, akiket a metal és rock csatornákon keresztül nem tudunk. Az pedig, hogy a döntőbe is bejutottunk,  kiváló lehetőség volt arra, hogy több százezer ember hallja az Életet, ha csak egy alkalommal is. Szóval számított, és ezek után is élni fogunk olyan lehetőségekkel, ahol magunkat adhatjuk, és ahol új emberekhez juthatunk el.

Az angol EP-nek milyen lett a fogadtatása? Irány külföld?
Alakulnak a külföldi dátumok, első körben most Bécs és Prága, de szó van már Belgrádról, Zágrábról, de felmerült már Ázsia is. Megyünk, csináljuk és meglátjuk, hogy meddig jutunk. :)

A benzinkutas terjesztés mostanában igen bevált formula lett. Te hogy viszonyulsz ehhez, ha már így jön ki az új CD?
Szerintem ez is egy remek promóciós cucc, arról nem beszélve, hogy megtisztelő abba a szűk közegbe bekerülni, akiket a MOL forgalmaz. Mivel az anyag nincs ezer forint, kijelenthetem, hogy ez nem is igazán lemezeladás, hanem egy újabb lehetőség arra, hogy többen megismerjenek minket. Gyakorlatilag már csak az autókban van CD lejátszó, ezért kézenfekvő ez a benzinkutas történet. A lemezünket pedig egyre többen streamelik, a CD inkább csak merch termék, mert a rock/metal műfajban szereti a közönség a kézzel fogható dolgokat.

leander_kills-5-band-2017.jpg

A "seggrázós" videó (Vigyetek kórházba) eléggé megosztotta a közönséget. Hogy került oda a hölgyek altája a klipbe? :)
Egy erős kontrasztot akartunk állítani a szövegnek. Szerintem tökre működik, de mindig elfelejtem, hogy az emberek először a szemükkel hallanak. :) Nem baj, hogy megosztó, néha ilyen is kell. A következő klipünkben nem lesz fél mázsányi hátsó, de sokan voltak, akik egyből megértették a mondanivalót, és ez a lényeg. Ilyen ez a szakma. :)

Van még bármi, amit meg szeretnél osztani, de nem tértem ki rá?
Leginkább csak annyit, hogy köszönöm a lehetőséget, és tessék jönni az őszi turnéra, állat lesz a bál. Hatalmas az érdeklődés a miskolci bulink iránt, Győrben pedig már biztosan duplázni fogunk, mert az elsőnek meghirdetett időpont elővételben teltházas lett. De a december 1-jei, pesti lemezbemutatóra is minden eddiginél jobb ütemben fogynak a jegyek. Az összes dátum megtalálható egyébként a Leander Kills Facebook oldalán:

Leander Kills Official
Leander Kills Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5312916283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum