Crumble Me - Elkészült az első Trillion videóklip!

2017. december 04. - sunthatneversets

trillion_press_2016_s.jpg

Az eredetileg egyszeri alkalomra összeállt Trillion tagjai olyan fajsúlyos bandákból lehetnek ismerősek, mint az Apey & The Pea, a Grand Mexican Warlock, a Shell Beach, az ék vagy éppen a Jazzékiel. Ezidáig egyetlen, ám annál nagyszerűbb​ ​lemezünk, a Dreaming Black 2015 tavaszán jelent meg, mely teljes hosszában elérhető a zenekar Bandcamp oldalán, most pedig első videóklip​ is asztalra került, mely az album nyitódalához, a Crumble Me című dalhoz készült. A ​videó​ készítője Szombath Máté (Cineast), aki egymaga volt a rendező, operatő és vágó is.

Máté igen részletes l​e​írással szolgált a munkafolyamatról:
"A szám folyamatos zakatolásából és a szöveg legelső sorából: "In my head I feel sequences..." villant be a zoetrope képi hatása. Ez egy, a 19. században elterjedt mozgóképes játék volt, az egyik első ilyen. A kör alakú dob belső oldalán egy néhány képkockából álló animációs sor fut körbe, amit a dob falán vágott függőleges rések villódzása alakít egy összefüggő mozgássorrá a pörgetés során. Lényegében a kamerában található zárként működik.

A klip egyik vonalát teljes fizikai valójában erre a zoetrope működésre építettem. Minden tagot egyéni plánokban leforgattam fehér háttér előtt, majd a felvételeket megvágva, ezeket a jeleneteket képszekvenciákként mentettem ki, majd a képkockák felét kidobva, 12 képkocka jutott egy-egy másodpercre, ami még pont megfelelő szájszinkront tud adni.​ ​Némi kutatást követően megépítettem a saját zoetrope-omat, kívül fekete, belül fehér kartonnal bevont kalaptartó dobozból, 12 réssel, amit végül egy lemezjátszó hajtott meg a folyamatos sebesség érdekében. A meglévő képszekvenciákat kinyomtattuk fekete-fehérben, egyesével kivagdostuk, majd az összesen körülbelül 950 képkockát tizenkettesével beragasztgattuk (és cserélgettük) a zoetrope-ba, és rögzítettük olyan képkockaszámú felvételen, amivel utólag szájszinkronba tudtam hozni a zenével. Ennek az optikai és kameratechnikai részét is elég nehéz volt megfejteni, hogy hogyan lesz a leginkább az a képi hatás, amit megálmodtam, mindamellett rengeteg fényre volt szüksége.​ ​A klip másik vonala mindennek az ellenkező oldalát mutatta, amikor a zoetrope által vetett villódzást látjuk a zenekaron. Ezt egy fekete hátterű nagyobb stúdióban forgattuk teljes zenekari felállással. Itt a szerelésen és az építésen túl a valódi hasznos forgatás ideje összesen 2 óra volt. Ebben egyetlen dolog volt, ami komolyabb fejtörést okozott nekem operatőrként is. Meg kellett találnom a legmegfelelőbb lámpát, ami egyrészt befér a zoetrope dobozába, elég erős vetett fényt küld a zenekarra, és mellette nem égeti szét a dobozt."A klip érdekessége, hogy készült egy színes verzió is, és bár megoszlottak a vélemények zenekaron belül, hogy melyik a jobb, végül a fekete-fehér lett megszavazva. A zenekar ​legközelebb Budapesten december 8-án a Kuplung színpadát veszi be. A koncert részleteiről bővebben ITT tájékozódhattok.

A bejegyzés trackback címe:

http://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3713423281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum