RockStation

Cadaveres - Within The 5th (Edge Records, 2017)

Ötösből ötös!

2017. december 18. - theshattered

cadaveres_dvd_front.jpg

A Cadaveres, ahogy már az előző nagylemezről, a The Fifth Houseról írt beszámolómban is leírtam, nekem az egyik legszimpatikusabb magyar zenekar. Sorra jönnek a király lemezek, felismerhető stílusban, konzisztens energiával, de mindig egy falatnyit újítva. Így kell ezt csinálni szerintem. És ez hogy jön ide? Mert a nemrégiben kiadott új Cadaveres cumó, a Within The 5th DVD ezt a zenekart hozza közelebb mindenkihez, aki eddig nem ismerte volna őket, a szokásos koncert mellett egy interjús, egy stúdiós és egy klipes menüponttal kimaxolva, azaz egy faszán rajongóbarát, erős pakk képében.

A csomag maga kétféle kiadást is kapott, kinek melyik a szimpatikus: Az egyik verzióban a The Fifth House mellé nyomták be a DVD-t, a másik kiadásban pedig a DVD mellé kapja meg a nagyérdemű a CD-t, ráadásul itt egy módosított, az élő anyaghoz igazított artworkkel, így ki-ki megtalálhatja a neki jobban tetsző pakkot. Már bocsánat a megfogalmazásért, de kurva életbe, mi ez, ha nem rajongóbarát kiszolgálás? Ha már csináljuk, csináljuk rendesen, ugye? Ráadásul a gyűjtői énemet is kellemesen megbizsergette, hogy így is-úgy is kézbe vehettem az Ötödik Ház korszak-összefoglalóját. És tényleg imádom, minden véleménykozmetikázás nélkül!

cadaveres_2016.jpg

A lejátszóba való bepattintás után, már maga menü sem lett elaprózva. Nem, nem kapunk epilepszia-pozitív, seggreülős menü-hátteret. Sokkal kellemesebb a meglepetés annál: a Még Egyszer zongorás verziójával találkozik a szórakozásra vágyó metalos, melyet a többször, több helyről ismert Földes Anett játszott fel. Nekem ez az egésznek, így minden előtt, ad egy vihar előtti csend feelinget. Ha pedig elindítod a koncertet, jön is az a bizonyos vihar. A februárban a Dürerben felvett buli tizenkét számos felvétele hasít, mint a disznó. Kész, pont. Annyira élő, amennyire csak lehet (a be-becsúszott tévesztések, hamis hangok is ott vannak, ahogy illik, semmi púder, semmi kozmetika), a keverés súlyos, arányos, élő, a vágás a lehetőségekhez mérten állat. A lehetőségekhez mérten alatt persze azt kell érteni, hogy nincs millió és egy, még a tagok kislábujját felvevő kamera, hanem csak annyi, amennyi kell, aztán kalap. Néha vannak váratlan helyekről is bevillanó képek, mint például a közönségből rögzített pillanatok, ami színesíti a látnivalót. Ennek ellenére vannak elcsúszott képarányok, de az istenit! Ez nekem így jön be! Élő, mocskos, disznó, tömény, súlyos, állat, kerek, jó hangulatú! És kész! Talán a dalok közötti ugrás kicsit hirtelen néha, de ez nem ront az összképen.


Persze ahogy írtam, ebben nem merül ki a csomag, nem, Uram! Van itt még hét videoklip, melyek egy kivétellel mind a már említett lemezhez készültek és melyek egytől egyik minőségi munkák. Persze mindegyiket ismerhetjük már rövidebb-hosszabb ideje, de ezek így, ennek a korszaknak a képkockái, nem is lett volna szabad lehagyni őket. Furcsa, de egyébként a sokszor, sok zenekarnál elég unalmasra sikerülő dalszöveges videókat is megnyomják Cadáék annyira, hogy érdemes legyen őket nézni, nem csak hallgatni, de nem részletezem ezt a menüpontot tovább, ahogy írtam, mindenki ismeri már ezeket a filmecskéket.

A következő menüpont alatt egy 35 perces "ismerkedős", össz-zenekaros, de külön-külön felvett interjút kapunk. Minden tagról megtudjuk, ki fia-borja (poén, hogy Körmi részénél nem zoomolt be rendesen a kamera, de tetszik, hogy nem vették újra, mert az akkor, ott lévő gondolatokat kaptuk meg), ki honnan, mikortól tagja a Cadának, ki mit csinál, milyen zenét szeret, szóba kerülnek a dalok, koncertélmények , múlt, jelen, jövő, minden, ami érdekes lehet egy Cadaveres fan számára. Itt is ötcsillag, pacsi!

Ezek után már csak ráadásként egy rövid stúdiós kisfilmet kapunk, azt már kevésbé terjedelmes formában, de már eddig is majd' két órányi anyagot fogadott be a testünk, szóval aki egy szuszra nyomja be, mint én, annak már a teljesen fullos élmény mellé ennyi is jól tud esni. Mondjuk én még tudtam volna nézni, de halló! Ennyi anyag mellé már hová? Így is ennyi pénzért úgy megtöltik a lejátszót, csoda, hogy ki nem szakad az alján a súlytól.

 
Érdekes amúgy, hogy mennyire visszaszorultak a koncert DVD-k. Nem tudom, hol olvastam egy interjút, hogy Körmiék sem terveztek ilyen anyagot, mert már nem rentábilis megjelentetni, de egy támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg ez a kiadvány. És egyébként magamon is érzem, hogy ritkán seggelek végig egy élő felvételt, tudom magamról, hogy a napi rohanás mellett inkább koncerten szeretem átélni az élő zene adta örömöket. Mégis most, hogy végignéztem a Within The 5th-et, éreztem, hogy talán vissza kellene szoknom erre a szórakozási módra, mert igencsak meghozta az étvágyamat hozzá (és lenne is mit megnézni). Csak ciccenjen egy sör, netán némi rágcsa, aztán jöhet a kikapcsolódás! Öregesen, fotelrockeresen.

Nem mindig vagyok elégedett a zenekari DVD-k összeállításával, van, amikor túl hosszú, vagy épp rövid egy szakasz, van, hogy leül egy idő után az egész, persze ez egy nem jól összeállított koncertműsor alatt is előfordulhat. Viszont nekem ez a korong az első perctől az utolsóig feszes, mint maga a Cadaveres zenéje, emberközeli, baráti csomagról beszélünk (a baráti árat nem is említve), szóval aki egy kicsit is kedveli a Cada muzsikáját, most azonnal megy és beszerzi, a lehető leghamarabb megnézni ezt a rohadt súlyosra eresztett anyagot - úgyis jönnek az ünnepek, lesz idő rá két töltött káposzta között, aztán pedig újra és újra az év bármely szakában.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9213507805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum