RockStation

Márciusban Budapestre jön a Motorpsycho

2017. december 30. - sunthatneversets

180307_motorpsycho02_geirmogen.jpg

Ha megkérdeznénk, hogy melyik norvég zenekar produkálta a legtöbb top 10-es nagylemezt hazájában, nem sokan válaszolnák, hogy a Motorpsycho. Pedig így van: a lassan harminc éve szünet nélkül dübörgő zenekar majdnem mindegyik lemeze az eladási lista dobogós helyén végezte. Pedig az együttest igazán nem lehet sikervadász slágergyárnak tartani. Mintha a Szelíd motorosok Steppenwolfja találkozna a Pink Floyddal és Miles Davisszel, zúzós fúziós jazzbe oltott hard rock pszichedélia üvölt a Motorpsycho vintage erősítőiből. A Szigeten többször fellépett trió most új dobossal érkezik első magyarországi klubkoncertjére március 7-én, hogy legutóbbi lemezét, az elementáris erejű Towert mutassa be.

A találó nevű Motorpsychót még 1989-ben alapította két trondheimi jó barát, Bent Sæther és Hans Magnus Ryan. A korszellemnek megfelelően, a Mudhoneyhoz és a Faster Pusscathez hasonlóan ők is egy remekbe szabott Russ Meyer-film címét választották zenekarnévnek. Az első években egyfajta klasszikus metál-grunge-hardrock keveréket nyomtak. Már ekkor kiderült, hogy igen jó érzékük van a nagyszabású kompozíciókhoz és formákhoz, és monumetális dupla albumokkal bombázták a közönséget (mint például a Daemon Box).

Igazi fordulatot majd' húsz év után az újabb nagyszabású válallakozás, a Black Hole/Black Canvas páralbuma hozott. A döngölős rokkolásból egyre inkább a progrock, a fúziós jazz, a pszichedélia felé fordult a zenekar, és például címválasztásaiban is erőteljesen utalt Miles Davisre. A fordulatot mi sem jelezte jobban, mint az, hogy a skandináv avantgarde jazz legismertebb kiadója, a Rune Gramofon is beszállt a Motorpsycho-lemezek forgalmazásába.

Érdekes módon a stílusváltás nem hozott népszerűségvesztést, épp ellenkezőleg! A Motorpsycho Norvégia egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát, top lemezeleadásokkal és telt házas koncertekkel, elsöprő sikerű fesztiválfellépésekkel. A zenekar a lemezek nagyszabású kompozícióit remek érzékkel alakította át az élő fellépések rockos zúzdájába.

A Motorpsycho legfrissebb lemeze 2017 őszén jelent meg. Időközben egy tagcsere is lezaljott a trióban, a több mint tíz éven át tag Kenneth Kapstadot pár hónapja Tomas Järmyr váltotta a dobok mögött. Ám a Tower éppoly erőteljes, elszállós, okos és elementáris lemez, mint elődei, a Motorpsycho pedig biztosan nem okoz majd csalódást az A38 koncerttermében március 7-én. További infók a koncertről ITT.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3113533827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum