RockStation

Decadence - Téveszmélet (Szerzői kiadás, 2017)

2018. március 05. - Frogfoot

decadence_teveszmelet.jpg

A Decadence egy '99-ben Karcagon, Afterlife néven alakult zenekar és most hosszabb szünet után tértek vissza a 2008-ban megjelent Bitter Rain album folytatásával. Kilenc évvel a bemutatkozó nagylemez után a Decadence második albuma, a Téveszmélet szerzői kiadásban jelent meg. A lemez tíz magyar nyelvű dalt tartalmaz, és ez az első nagyobb változás a korábbi lemezekhez képest, az angol dalszövegekről magyarra váltottak.

A szövegek külön figyelmet érdemelnek ugyanis egy egybefüggő történetet mesélnek el, vagyis konceplemezzel van dolgunk! Érdemes figyelni a lemezhallgatás közben mert Harsányi Gábor érdekes témát választott, egy New York államban található pszichiátriai intézetben zajlott események és kísérletek adták az ötletet a szövegekhez, amelyek egy páciens szemszögéből mutatják be ezt a világot és követhetjük egy beteg gondolatait és leépülésének folyamatát.

A zenei stílus elkanyarodott a Bitter Rain lemezen hallható melodikus death metaltól és komplexebb thrash-es elemeket tartalmaz, de nem tuszkolnám be a lemezt egy "thrash", vagy "melodeath" skatulyába: egy kis szintetizátor, kevesebb "díszítés", több dallam és letisztultabb zene, leginkább modern metalnak nevezném az új irányt.

decadence_2018.jpg

Ugyanakkor emlékezetesebbek (különösen a When Angels Fall nótáihoz képest nagy a kontraszt a Téveszmélet javára), és Ráczkevi Imre dallamos, néhol rekedtes éneke is jól illik a zenéhez. A lemez egy rövid, instrumentális introval indul, ami jól megadja a témához illő baljós alaphangulatot, ami az egész lemezen végigvonul. Sajnos a hosszú számoknak köszönhetően a lemez leül és nem igazán van olyan pontja amit kiemelnék, hamar monotonná válik, nem elég változatos, de így vagyok a zenészekkel is, jó munkát végeztek de egyetlen hangszert
sem tudnék kiemelni. A tíz szám közül pár már ismerős, hiszen az Elveszett holnapok a 2013-as kislemezen már szerepelt I am gathering the pain címmel, de most magyar szöveggel, áthangszerelve ismét lemezre került.

Mint már írtam szerzői kiadásban jelent meg az album de ez egyáltalán nem látszik rajta, a booklet és a lemez is szép és dizájnos megjelenésű lett, ráadásul klip is készült a Néma ketrec című nótához.


A hiányosságai ellenére látszik, hogy sok idő és energia fekszik a Téveszméletben. Az anyag a zenekartól rendelhető meg a raci78@gmail.com címen. A Decadence tavasszal az alábbi időpontokban és helyeken látható, hallható élőben: Március 31. Székesfehérvár, 8 Műhely, Május 19. Budapest, Dürer Kert.
35kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4813715766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum