RockStation

Orphaned Land (ISR), Dirty Shirt (ROM), Subterranean Masqerade (ISR), Lunarsea (ITA), @Dürer Kert, 2018.03.11.

Az első mindent visz!

2018. március 15. - theshattered

23_orphaned_land_by_martina_sestic_0.jpgMindig izgatott várakozással tölt el, ha egy igazán nagy kedvencem, kvázi zenei szerelmem koncertjére mehetek el. Ez, talán említeni sem érdemes, nem volt máshogy az Orphaned Land esetén sem, akik ráadásul egy bitang jó lemezzel álltak elő év elején az Unsung Prophets & Dead Messiahs képében. Féltem, mert a 2015-ös akusztikus koncerten csak lézengtek az emberek, tartottam tőle, nehogy a Dürerben is ez legyen – szerencsére nem így volt, bár még így is csak kb. félháznak húzták a jó kis keleti metalt, amit indokolatlanul kevésnek érzek, de legalább ez is több, mint a semmi.

2_dirty_shirt_by_martina_sestic.jpgAmikor odaértem a Dürerbe, akklimatizálódtam, vettem egy hörpi sört, aztán kezdett is a Dirty Shirt (bocsánat). Azt viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy az este magasan legnagyobb fénypontja az elsőként színpadra lépő román (erdélyi) csapat lesz. Kicsit belenéztem abba, hogy mire kell majd számítani, így vártam is az urak műsorát, viszont tényleg… tényleg seggre ültem! Amit élőben lenyomtak, ez a román/balkáni folk és romboló modern metal keverék (magyar ízekkel) olyan telitalálat, hogy nem is tudom, miért nem találkoztam eddig még velük. Két dal után olyan hangulatot csaptak (nyilván a magyar beszéd is sokat segített), hogy szinte táncházzá alakult a Dürer nagyterem. Én meg csak néztem, hogy mi is folyik itt?! Ahogy mondtam is, végig szabályosan seggre voltam ülve (legalább közel volt az állam), azóta is elemzem magamban a látottakat, hallottakat. Energia fent, a színpadon, energia a tömegben, buli, móka, kacagás, tipikusan olyan zenekar, akik miatt akármikor érdemes kilátogatni egy koncertre, legyen a buli elején, közepén, vagy végén. Engem hihetetlenül megnyertek, sőt, tovább megyek! Minden tíz falu rendezzen egy Dirty Shirt koncertet és legközelebb főzenekarként is hozza el őket valaki, mert ahogy hallani is lehetett az utolsó dal előtti közönségreakcióból, ez nem volt elég! Köszönöm!

10_subterranean_masquerade_by_martina_sestic.jpg

Furcsán hangzik, de Dirtyék olyan magasra tették a lécet, hogy innen már egyik banda sem tudta megugrani az én szememben. Pedig a Subterranean Masqerade keleties progmetalja sem volt rossz, ők is teljesen megragadták a közönséget, nagyon szuggesztív volt az előadás, sőt, a végén még egy közös színpadi mulatásra is meginvitálták az elsőbb sorokban állókat, tehát a hangulat, ha nem is nőtt tovább, de tartotta magát.  Jól éreztem magam az ő bulijukon is, miközben végig azon gondolkoztam, hogy vajon láttam-e már őket. Hát, könnyen meglehet. Jó eséllyel fogom is még, mert bejött, amit toltak, nem is kicsit.

A Lunarsea viszont nem állt össze egyáltalán. A gitárok túl lettek hangosítva, így az egyébként is intenzív és technikás dallamos death metal egy konkrét masszává állt össze. Látni láttam, hogy valami technikás dolog történik a deszkákon, viszont kihallani nem lehetett semmit, így nagyon nem is tudtam hová rakni őket. Érezhetően nem voltam egyedül, az olaszok koncertje alatt eléggé megritkult a hallgatóság, én is eltávoztam egy sörlecsapolásra, tehát úgy vélem, nem csak az én készülékemben volt a hiba. Mondjuk talán a végére javult az összkép, de sajnos nem nyert hangszórót, inkább pusztította. Bocsánat.

19_lunarsea_by_martina_sestic.jpg

De mindegy is, mert úgyis az Orphaned Land miatt érkeztünk be a Dürer nagyterembe ezen a szép vasárnapon, nem? Kobiék pedig jöttek, láttak és… fáradtak voltak. Már bő két hete tart a turné, így valamennyire érthető, hiszen minden nap, szinte pihenő nélkül nyomatni ugyanazt, nem lehet túl izgalmas. Persze, értem én, de ennyire morci arccal nyomatni ezeket a rohadt jó dalokat, kicsit illúzióromboló. Jó, éppenséggel Chen kivétel volt, ő láthatóan élvezte a dolgot, a többiek viszont (Matant nagyon nem láttam onnan, ahol álltam, róla nem tudok nyilatkozni) eléggé bágyadtak voltak. Lehet, hogy most tényleg eléggé kimeríthette őket a turnézás, hiszen a Kiss Of Babylon elejét is kicsit elrontották, de amúgy az összképen nagyon nem változtatott, hatalmas koncertet adtak egyébként.

Még az általános Orphaned Land hibát is véletlenül ügyesen megoldották, ha nem szándékosan. Mi a hiba? A sampleres-szintis dolgok és az ezt kiküszöbölő turnészintis hiánya (ez már nekem örökös vesszőparipám lesz). Most viszont a segédsávok valahogy halkabbak lettek (akár tervezték, akár nem), így jóval metalosabb lett a csomag, ami miatt kicsit másabb, ütősebb arcot kaptak a nóták.

28_orphaned_land_by_martina_sestic.jpg

A setlist egyébként príma volt, lemezbemutató lévén hat dal is felcsendült a már említett CD-ről, mellette a már slágernek mondható kötelezők mellett. Hiányérzetem igazából nem volt, csak valahol a varázslat, ami talán a fáradtságból is adódhatott, hiányzott az egészből. De egyébként meg ahogy mondtam is, maga a koncert igen adta, a (mint kiderült, igen nemzetközi) közönség is élvezte, aki meg ennyi pénzért egy ilyen buli után is szájhúzva ment haza, annak már tényleg nem tudok mit mondani.

Lehet, hogy nem volt egy tökéletes, százszázalékos este és lehet, hogy a Dirty Shirt ledózerolt mindent és vitte az este „kékszalagját”, mégis azt kell mondanom, hogy minden egyes beleáldozott fillért megért ez a vasárnapi bál, főleg, mert azért csak az egyik nagy kedvencemet is lecsekkolhattam újra (még sajna csak harmadszor). A fent említett hibák meg azért vannak, hogy emberibbé tegyék a dolgokat. Mindent össze hányva-vetve azért szögesen beleékelődött a fejembe a gondolat, ami talán nem is volt kérdés: a következő Orphaned Land (és persze Dirty Shirt!!!) bulin is ott lesz a helyem! Meg mindenki másnak is!

Fotók / Photos by: Martina Sestic, Venia Magazine, további képeket IDE KATTINTVA találtok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4213734602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum