RockStation

Világmegváltás!

Interjú a Red Swamp zenekarral

2018. április 18. - KoaX

29060798_1652628941484041_2867781117140529328_o.jpg

Mostanában elég sokszor kerül szóba a hazai stoner zenekar, a Red Swamp neve, de ez nem is csoda, ha jön az új anyag. Úgy döntöttünk, hogy villámban összeállítunk egy kérdőívet a zenekarnak, akik nem voltak restek válaszolni a kérdéseinkre.

RS: Mennyire álltak össze könnyen az új dalok? 

Gergő: 8-ból 6 dal viszonylag simán ment: a Waste, Crossed, Desertdrive, The Emptiest, Rediscover dalokat Zoli szinte teljesen készre csinálta még a demózás fázisában, de persze rengeteg körön mentek át, mire lekerültek a próbaterembe. Andris írta a Leech és a Castaways alaptémáit, Zoli pedig saját témáival “swamposította”. A Castaways refrénje volt talán a legmelósabb, nagyjából a negyedik verzióra bólintottunk rá és elég sokat variáltunk a körökkel meg a témákkal. A Queen of the Dirt pedig már tavaly nyár óta megvan, azt koncerten is toltuk és tudtuk, hogy hatásos darab. Végül 4-5 kész dal így is lemaradt a lemezről, inkább a dinamikusabb, változatosabb tételeket választottuk. 

RS: Az album megjelenésének dátuma eléggé hivalkodó. Mennyire tartjátok magatokat stonernek? 

Gergő: Maradjunk annyiban, hogy jól tudunk azonosulni ezzel az életszemlélettel, és a műfaj maga is eléggé közel áll hozzánk. 

RS: Honnan jött a borító ötlete? Ki tervezte? 

Gergő: A borító ötlete a barátnőmtől származik, aztán megkértük Farkas Róbert grafikus barátunkat, hogy leheljen bele életet. Ő Astronaut néven alkot és nagyon fain cuccokat csinál, ráadásul ezt a „mintára vetítős” stílust a kisujjából kirázza. Régóta akartunk vele együtt dolgozni és most szerencsére volt rá lehetőség.

 RS: Miben lesz más az új anyag, mint az elődje? 

Gergő: Tudatosan kísérleteztünk a stoner/sludge határainak feszegetésével. Sokkal változatosabbak az énektémák, levegősebbek és egyben súlyosabbak a riffek, és a dob is sokkal több teret kap, mint korábban. Nyilván nem tudom objektívan értékelni az anyagot, de úgy gondolom, hogy sokkal jobb dalokat írtunk ezúttal és úgy érzem ez a jövőben csak még jobb lesz. 

RS: Itt az új lemez! Mik a tervek most? 

Gergő: Világmegváltás! Az anyagot a lehető legtöbb helyre szeretnénk eljuttatni, külföldre is mindenképp. Végig az volt a terv, hogy a határon túl is érvényesítsük majd magunkat, úgyhogy ezen nagyon rajta vagyunk. Tervezzük az őszi külföldi turnét, lassacskán kezd kialakulni, hogy merre visszük a lángot még idén. Természetesen itthon is elég sok alkalommal lesz lehetőség megnézni minket. 

RS: Milyen nehézségek voltak a lemezfelvétel közben?

Gergő: Csak a szokásos. Volt olyan dal, aminek a verzéjét pl. negyedik alkalommal találtam el, volt, ami 2-3 take-ből megvolt. Nagyon sok időt töltöttünk a stúdióban, azt akartuk, hogy minden elképzelésünket maximálisan meg tudjunk valósítani. A keverés folyamata elég hosszúra nyúlt, de végül is a legjobb helyre került a dolog, a végleges mixinget és mastert ugyanis a gitárosunk, Bereczki Zoli csinálta, akinél jobban senki nem ismeri a soundunkat, hiszen már három éve dolgozik ezen. Ő is producelte a lemezt, ahogy a Tiszassippi-t is, a zenekarral karöltve. 

RS: Marci végleges tag lesz, vagy csak kisegít most titeket? 

Gergő: Marci nagyon jókor jött és nagyon gyorsan feltalálta magát. Messze az egyik legaktívabb, legszerényebb és legelhivatottabb zenész, akivel valaha együtt dolgoztam. Az se árt, hogy az egyik legjobb dobos az országban (amikor épp nem Kaliforniában keresi magának a következő Avenged Sevenfoldot), így nagyon örültem, hogy igent mondott a megkeresésemre. Egyelőre ilyen „barátság extrákkal” módon vesz részt a zenekarban, de amíg itthon van, addig számítunk rá. Mindenesetre feladta a leckét az utódnak, az tuti. 

RS: Meg fog jelenni valami egyedi hanghordozón, vagy csak online? 

Gergő: CD-n és online biztosan elérhető lesz a lemez, de éppen kutatjuk a bakelit lehetőségeit, illetve a dalok kottáit is feladjuk majd palackpostán.

RS: Megint tietek lesz a színpad az Akváriumban. Hogy készültök a 1000mods előtti bulira? 

Gergő: Sok próbával. Október óta nem volt koncertünk, mert csak az albumra koncentráltunk, úgyhogy felüdülés lesz bemutatni azt, amin ennyi ideig dolgoztunk és nem mellesleg kiadni azt a felgyülemlett feszültséget is, ami egy ekkora melóval jár. Egyébként viszünk tortát is, úgyhogy a szemfülesek majd biztos kapnak belőle… 

RS: Ezután mi lesz a következő lépés? Fesztiválok? 

Gergő: Tolunk egy lemezbemutató miniturnét itthon, aztán ahol csak tudunk játszunk még a nyár folyamán, leszünk a V4 fesztiválon, a Campus-on, az Alpárfeszten, valamint Ausztriában is. Augusztus elején lesz egy közös buli a Trillion-nal a Barbában, aztán ősszel pedig újra klubok. Megyünk külföldre is az év vége felé, de arról később tudunk majd bővebben beszélni, ha lefixáltuk a dátumokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4913840482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum