Újra hódít a legendás U2 album!

2008. január 16. - SAABI

Ó azok a nyolcvanas évek! Szinte hihetetlen, hogy már 20 év eltelt azóta - hitetlenkedtem, amikor kézbe vettem az általános iskolai 20 éves osztálytalálkozóra invitáló meghívót. De 1987 nem csak emiatt volt emlékezetes év számomra. Ebben az évben jelent meg a U2 The Joshua Tree című albuma is, amely kétségtelenül az egyetemes rocktörténelem meghatározó jelentőségű zenei produktuma.

A lemez akkoriban leírhatatlan hatást tett rám és máig nem veszített a varázserejéből. Sőt! Első alkalommal még csak egy lengyel kalózkazettán sikerült beszereznem, ami akkoriban az egyetlen - hivatalosan persze nem létező - módja volt az alternatív külföldi zenék beszerzésének.Talán az egyetlen lemez, amit kettőnél többször kellett megvásárolnom, ugyanis ezek a kazetták sosem veretes minőségükről voltak híresek, így a szó szerint apró cafatokra hallgatott kazetták időnként cserére szorultak. Amióta azonban emberi halandók számára is elérhetővé váltak a compact disc alapú hanghordozók, nem kellett mégegyszer megvennem - egészen ezidáig.
Mert egy húsz éves évforduló azért mégiscsak 20 éves évforduló.

A bőség zavara

És kiválóan tudják ezt a U2 lemezeket kezdetek óta gondozó Island Records marketing osztályán is: igazi The Joshua Tree happeninget indítottak be még gyorsan tavaly karácsony előtt. December elején a The Joshua Tree újramegjelenésétől volt hangos a külföldi szaksajtó. A lemez újramasterelt változtata több formátumban is elérhető. Létezik belőle szimpla egylemezes, van kétlemezes (B oldalas, valamint demó felvételekkel a második diszken), és van DVD-vel együtt csomagolt kétlemezes azoknak, akik a hang mellé némi vizuális élményt is szeretnének magukénak tudni. Sőt az igazi vájtfülüeknek megjelent egy dupla bakelit kiadvány is, amelyen csak az eredeti dalok hallhatók, de master minőségben fél sebességgel játszva. A bakelitekhez egy 16 oldalas kis könyvecske is jár dalszövegekkel és az együttesről készült, eddig meg nem jelent Anthon Corbjin fotókkal. Itthon ezek a relikviák a fehér holló kategóriába tartoznak a zeneboltokban, de az internetes U2 Shop  mindenki számára elérhető.Egyértelmű, hogy a kiadványok többsége a kemény rajongói magnak szól és egyértelmű hogy melyik fog beugrani a gyűjteménybe,

Itt és most a kétlemezes audió kiadványról szeretnék írni.

Az áttörés

A The Joshua Tree hatása megjelenésekor frenetikus volt. Ez a U2 egyetlen olyan albuma, ami az akkori rajongótáboron is messze túl, széles embertömegeket volt képes érzelmileg megérinteni, mégpedig olyan mélységekben, ami igazán ritkán tapasztalható a zene történetében. Listák első helye, grammy díj, hihetelen mértében emelkedő eladási statisztikák, amik gyorsan átlépták az egymilliós határt is, rohamosan növekvő rajongótábor - ez volt, ami kívülről nézve látszott. Belülről nézve pedig nyolc-tíz év kitartó munkája után egyszercsak elkészült ez az ihletett szellemben született album és egy világszinten viszonylag ismeretlen dublini rockzenekar előtt szó szerint kitárult a világ. A lemez piacra kerülése után még Dublinban aludtak el és Amerikában ébredtek fel másnap. Már itt, ezen a ponton, mindent megkaptak, amiért annak idején a '70-es évek második felében elkezdtek zenélni. Szerencsére mindig képesek új és új célokat maguk elé állítani és a mai napig élvezhetjük kivételes tehetségüket - bár a The Joshua Tree albumot a maga nemében sosem voltak és nem is lesznek képesek megismételni. Ilyen lemezből egy banda életében csak egy készülhet.

Az ALBUM

Éppen ezért azt hiszem, magát a The Joshua Tree albumot nagyon részletesen nem szükséges bemutatnom. Bono mélyértelmű, mégis könnyen befogadható dalszövegei, átszellemült, őszinte előadásmódja, The Edge csilingelő gitárszólamai, Larry és Allen egyszerű és mégis zseniális alapritmusai összevegyítve olyan zenét alkotnak ezen a lemezen, amelyhez fogható azóta sem született az elmúlt húsz év alatt.
A lemezen sorjáznak a jól ismert slágerek: Where The Streets Have No Name : The Edge azóta már védjegynek számító, egyedi gitárhangzásával, azután a zseniális I'm Still Haven't Found..., a With Or Without You - Bono egyik legszemélyesebb dala Istenről a vele való kapcsolatáról (még mindig full libabőr és újabban már könnyek is, amióta értem, hogy ez a dal miről szól) és itt van még a Bullet The Blue Sky is The Edge szokatlanul karcos gitárjátékával.
Talán ez a négy dal a legszélesebb körben ismert, de vannak még más örökzöldek is a lemezen:  One Tree Hill, In God's Country, Red Hill Mining Town,  Trip Thorugh Your Wire és a kissé eklektikus Exit -szintén felejthetetlen darabok, a lassú folyású, szépséges Running To Stand Still és Mother Of The Dissapeared című dalokról nem is beszélve. És gyakorlatilag fel is soroltam a teljes trekklistát; nincs egy darab gyenge dal sem ezen a lemezen.

A mondanivaló

A The Joshua Tree megjelenése előtt a rockzenében szinte senki nem gondolkodott és énekelt ilyen dolgokról, mint Bono. Senki nem beszélt a halálról, senki nem beszélt a hitről, Istenről, senki nem beszélt az útkeresés nehézségeiről, senki nem beszélt a világ igazságtalanságairól ennyire mély empátiával. A rockzene akkoriban jobbára csak hamis pózolásból, sablonos mondanivalókból állt (tiszelet a nagyon kevés kivételnek). Ez az album pedig olyan mélységekben volt képes megérinteni az embereket, ami mellett nem lehetett szó nélkül elmenni. Ez az album olyan kérdésekre keres és ad válaszokat, amik minden egyes ember életében előbb vagy utóbb, de előtérbe tolódnak. Egyáltalán nem csodálkozom, hogy a szülinapi kiadás jelenleg ismét a legjobb úton halad a bestseller kategória felé.

Szülinapi ajándékok

A deluxe edition második CD-je inkább csak gyűjtőknek jelent értéket. A CD tartalma B oldalas felvételekből, maxi kiadványokon megjelent dalokból illetve a The Joshua Tree lemez készítése közben készült demókból áll össze.
Mint mondtam, elsősorban a fanatikusok fognak örülni ezeknek a ritkaságoknak, mint például a kissé vontatott Luminous Times és Walk To The Water (Joshua demók) vagy az eddig főleg koncerteken játszott Spanish Eyes, Deep Into Heart, Silver and Gold stúdió felvételei. (A Silver And Gold kétféle változatban is szerepel; a Sun City verzió nagyon jó kis bluesos hangszerelésben hallható.) A Sweetest Thing tulajdonképpen bárkinek ismerős lehet, hiszen a közelmúlt egyik nagy slágere, a mjúzik tévék agyon játszották akkoriban. Az igazi csemegék azonban a korong vége felé találhatók.

A Wave Of Sorrow egy soha eddig meg nem jelentetett felvétel, amely eredetileg a Joshua albumra készült, de akkor félbemaradt, most viszont a kerek évforduló tiszteletére újra előkapták a sufniból és tisztességesen befejezték. Az újjászületett dal hangszerelése természetesen modern, szellemisége azonban tökéletesen tükrözi a U2 évtizedek óta stabil és töretlen értékrendjét. Ez a felvétel az interneten már a hivatalos megjelenés előtt is elérhető volt az iLike.com közösségi portálon. Egy különleges házi videofelvétel keretében Bono beszél a dalról és el is énekli. Ha szeretnétek szem- és fültanúi lenni, hogy Bono hogyan énekel hamisan, akkor kattintsatok ide! A Wave Of Sorrow egy másik különleges előadása a U2.com portálon található. Ez a felvétel a londoni Union kápolnából származik, ahol Bono és The Edge adtak egy röpke koncertet 250 fős közönség előtt. Ez volt a dal első élő prezentálása. 
 A Wave Of Sorrow után a kellemesen optimista hangulatú Desert Of Our Love következik az eleddig meg nem jelent dalok sorában, majd a Rise Up a 80-as évek authentikus U2 hangzásával. Zárásként egy tiszteletkör az 1997-ben elhunyt ameriaki író és költő Allen Ginsberg emléke előtt: az író prezentálja egy gondolatát Drunken Chicken, Amerika cím alatt némi zenei aláfestéssel. 

Az évfordulós kiadvány DVD lemezzel kiegészített változatban látható 18 felvétel egy 1987 július 4.-i párizsi koncertről, amely a The Joshua Tree európai lemezbemutatójának nyitóbulija volt, egy 40 perces dokumentumfilm Outside It's America címmel és két videoklip (With Or Without You, Red Hill Mining Town).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr42299522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum