Beszámoló: NOVA Rock 2008 - Ausztria

2008. június 21. - SAABI

Az alábbi beszámolót egyik olvasónk, M. Péter állította össze nekünk és természetesen Nektek az ausztriai NovaRock 2008 fesztiválon látottak/hallottak alapján. Olvassátok és ezúton is köszönjük Péter!

----------

A mai modern "rock" képviselői mellett néhány klasszikust is felvonultatott idén az ausztriai Nova Rock fesztivál rendezősége. Ők jegyzik egyébként a Two days a week megmozdulást is. Ha egymásra vetítjük a két rendezvényt, akkor egy meglehetősen erős felhozatallal találjuk szemben magunkat.
..de, egyelőre Nova Rock.

Kezdjük talán a dolog árnyoldalával.

Sex Pistols
A sokak szemében félistenekként létező punk klasszikus úgy jelent meg a színpadon, mintha az egykori boksz klasszis hatvanévesen térne vissza revansot venni.. Nem volt túl hiteles a konszolidálódott anarchistáktól a God save the Queen, vagy az Anarchy in the UK. Ha igaz, akkor a Szigeten is tiszteletét teszi a csapat, így mindenki maga is mintát vehet a nagypapás tempójú produkcióból.

A foci és az osztrákok
Valahogy minden zenekar kötelességének érezte, hogy egy jó nagyot rúgjon szegény sógorokba, megvilágítva, mennyire nem focinemzet az övék. Egyesek ennél messzebbre is merészkedtek a germán népek kifigurázásában.
 

..és ha már itt tartunk: NOFX
Aki szereti a Toy Dolls féle vidám punk zenét, az feltehetően jól szórakozott ezen a koncerten. Ahogy feljebb említettem nem túl konformista a csapat. "Germans are people too?", vagy "Austrians can't score goals." beszólásokkal édesgették magukhoz a helyi közönséget a fiúk. Talán kicsit több is volt az átkötés a műsorban a kelleténél. Amúgy egy vidám és szórakoztató koncertet láttunk.

Volbeat

 
A dán Volbeat csapatot nem ismertem korábbról és azt gondolom, hogy minden produkció pozitív savtesztje lehet, ha a dalok ismerete nélkül is érzi a zenét az ember. Kellemes karakterű énekhang, változatos dalok és masszív hangzás.

--= Itt hívnám fel a figyelmeteket arra, hogy a dán csapatot az idei SZIGET fesztiválon is meg lehet nézni, szerintünk mindenképpen érdemes, mert nagyon jók! Augusztus 13.-án 20:00-kor lépnek fel a HammerWorld színpadon. - a szerk. =--

Airborn
:) - sokat mosolyogtunk ezen a koncerten Péter barátommal. Egy tradicionális Heavy Metal alapokra építkező AC/DC klón formáció robbant be a színpadra. A kezdés és a teljes produkciót végigkísérő lendület meggyőző volt. Sajnos a Volbeat-tel ellentétben nem éreztem elég érdekesnek a muzsikát.

Jonathan Davis (Korn)
 

 Egy hatalmas trónszékben rángatózva adta elő szóló produkcióit Jonathan. Talán ha két Korn nóta csendült fel, köztük a Got the life, amit a mester úgy vezetett fel, hogy nem vagy igazi Korn rajongó, ha nem szereted ezt a számot. A saját dalai egyébként messze nem tűnnek olyan erősnek, mint a műfajteremtő zenekari darabok, azért kellemesek. Jonathan nagyon élvezte, hogy a közönség jól mulat a koncertjén, ráadásul egy tökéletes (faltól-falig) szivárvány is segített neki vizuális vonalon.

Cavalera Conspiracy
Dzs dzs dzs dzs.

Opeth, In Flames
Erős, zúzós, de sablonos koncertek voltak. Aki nálam átfogóbb ismeretekkel rendelkezik a csapatokról, biztosan jobban szórakozott (volna).

Gavin Rossdale
Nem mondanám, hogy szeretem a Bush zenéjét. Ez szólópróbálkozás egy jó példája annak, hogy mikor éri meg egyedül is nekifutni. ..ha valami újat kapunk. Megkaptuk.

Bad Religion
Oda és vissza vagyok értük, de nem taglózott le a koncert. Hozták az összes kötelező klasszikusukat, de semmi plusz.

Skinred
Az új arcok közül ők nyújtották a legtöbbet. Minden lejött a színpadról. Volt a másik 50 bandához hasonló zúzás, de ez hitelesen és érthetően.

Disturbed
Megint egy banda, aki valamivel színesíteni tudott az általa képviselt vonal egyhangúságán. Némileg náluk is összefolynak a dalok és érezni lehet, hogy ha túl akarnak élni, akkor még egy-kettőt előre kell lépniük, de egyelőre le a kalappal.

Kid Rock
 

 

Számomra az egyik, ha nem a LEGjobb produkció volt. Tökéletesen felépítették a műsort, egyre erősödtek a dalok, felvonultattak néhány blúzos, hard rockos témát és lassan kibontakozott a hip-hopos zúzda is. Kid Rock jól kommunikált a közönséggel, voltak táncos lányok, ..szóval minden a helyén.

Incubus


Otthon, autóban, vagy munka közben nagyon sokszor nyúlok az albumaikért. A koncerten hozták a számokat, ahogy kell, szépen szóltak, lejött a hangulat a színpadról, de nem sorolnám a legjobbak közé a koncertet. Egyszerűen ez a zene nem ide való.

Judas Priest
Ők sem mai gyerekek már, de a Sex Pistols-nál fényévekkel hitelesebbek voltak. Rob Halford ugyan minden komolyabb feladványnál mereven leszegett fejjel préselte ki magából a magas hangokat és fel-alá sétált, mint akinek elgurult a gyógyszere, azért megszólaltak a dalok. ..és meg lett a gyógyszer is (péjnkilör).

Rage Against The MachineÉrzékelhetően sokan kifejezetten ezért a produkcióért látogattak ki a Pannonia fields-re. Nagyon egyben volt. Mindent megkaptunk. Ott volt az energikus ének, monolitikus ritmus szekció és a Tom Morello féle kivételes gitárjáték. Egyedül talán a kapcsolat hiányzott a nézők és a zenekar között. Ennek ellenére elégedetten szálltunk autóba a műsort követően.

Összességében remek felhozatallal, drága étel- és italkínálattal és jó szervezéssel jellemezhető a fesztivál. Akinek sikerült kedvet csinálni, annak még nem késő jegyet keríteni a fent említett Two days a week eseményre.

----------

Az említett Two Days A Week fesztivál 2008. augusztus 28.-29.-én kerül megrendezésre az ausztriai Wiesenben.  A fellépők listája:

 • SLIPKNOT
 • LIVE
 • SERJ TANKIAN
 • PENNYWISE
 • SOULFLY
 • GOGOL BORDELLO
 • LESS THAN JAKE
 • BACKYARD BABIES
 • DREDG
 • THE LOCOS
 • JULIA
 • 3 FEET SMALLER
 • ANIMAL ALPHA
 • DISCO ENSEMBLE
 • BLACK TIDE
 • BLIND
 • DEDICATED TO

Jegyek pl. a helyi ticketexpress (oeticket) oldaláról rendelhetők.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr62531547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.06.21. 09:33:03

Érdekes a RATM video, a gyerekek mintha csak azért ugrálnának, hogy kapjanak levegőt meg lássanak valamit.
De ki az énekes most ebben az együttesben?

Nyomek 2008.06.21. 09:45:08

Sex Pistols:
Egy pszichopata, egy tenisztréner, egy hentes és a dobos (aki nem látszott).
Csak a Johnny-ról lehetett megmondani, hogy valaha nagy lázadó volt, mert még mindig az. Egy nagypapa korabeli embertől nem természetes.

Cavalera:
Óriási népszerűség, megahangerő, lobogott a gatyám. Nem is hallottam róla korábban, de 14-16 éves kiscsajok a színpadtól 200 m-re is tudták a számok szövegét, ami csak hörgésnek tűnik elsőre. Nagy tombolda, hangulat, first klassz. Egyébként brazilok!!!


Mötorhead: Lemmy jelezte az első számnál, hogy nincs saját hangja a hangszórókból. Újrakezdte a számot, majd a harmadiknál le is vonult a színpadról. Fele annyi tömeg volt, mint Cavalerán. 1 óra 10 perces koncert volt. Sajnos nem annyira jó, mint 2 éve.

Judas: Rob kitett magáért, magába fordulva énekelt, majd a darth vader ruhában mászkált fel-alá. Minőségi munka, két lépcső emelvénnyel, középen metróajtó mögül jött ki, trónuson ült, utolsó számnál Harley-n gurult be, még a mikrofonállvány is krómozott láncból (!) volt. Látszik, hogy nem mai gyerek Rob, de ad magára.

A legnagyobb tömeget a Die Artzte-n láttam, de nem hallgattam, mert nem érdekelt.
Jó volt, kis jégeső egyik reggel, pénteken nagy szél, de kifejezetten jó volt.
Belépő 130 EUR 3 napra (helyszínen véve)

A koncertek PONTOSAN kezdődnek Mo-on elképzelhetetlen. NEM KELL SORBANÁLLNI kajáért, piáért. Csak a Donut (fánk) büfénél volt sor, legközelebb szerintem már többen jönnek.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.06.21. 10:46:16

"Cavalera ... Nem is hallottam róla korábban"

Szégyelld magad. A rocktörténelem legsikeresebb (amíg Cavalera is velük volt) brazil bandája nem mond semmit?

2008.06.21. 10:54:54

Bivalyné Húszéves Erzsi:
Ez a klasszikus RATM felállás, ami természetesen az Audioslave végét jelenti. ..és a video a NOVA Rock 2008-on készült.

Linkovic Csumoszky:
Ki ne ismerne rá a Panterára :)

Ráadásul a klasszikus War for territorrrrrryyy is felcsendült..

gemby 2008.06.21. 11:25:40

"Cavalera Conspiracy
Dzs dzs dzs dzs."


"Rock STATION
Az igényes és értékes rockzene rajongóinak"

az igényes és értékes rockzene rajongóinak nem kellene igényes és értékes posztokat írni? jónapot.

chuck-d 2008.06.21. 11:27:01

jaja, újra együtt a Cavalera tesók :)
de látom a Soulfly-t sem hanyagolja Max. és lehet, hogy Nyomek fiatal ahhoz, hogy rögtön az eredeti felállású Sepulturára asszociáljon - bár sejthette volna, hogy a tinilányok nem véletlenül csápolnak egy súlyosabb metálbandának - de legalább nem tudta le annyival, hogy "Dzs dzs dzs dzs.".
mondjuk akinek Kid Rock üt a legjobban az nem fogja szeretni, bár ez sem kizáró ok, mert Voltra csak Cypress miatt akarok menni, de pl Incubusról csak úgy kijelenteni, hogy nem oda való, meg ennyire ráültetni az izlésünket egy beszámolóra szerintem nem szerencsés.
ne érts félre és rakj a keménymetálos fiókba, két éve csak a Tool miatt mentem ki, de eszembe se jutna egy jól játszó bandáról kijelenteni, jelen esetben az Incubusról, hogy nem odavaló. és ha körülnézünk mióta és milyen fesztiválokon lépnek fel Európában, akkor ez már el van döntve, van közönsége rendesen mindenhol, a hiba az ön készülékében van.
ez a wieseni fesztivál meg nagyon jól hangzik, márcsak a Slipknot miatt is, akik Sportszigeten olyan ingyenkoncit (bár a szervezők nemtom mennyit tejeltek) adtak, hogy életem végéig meghitt könnyfátyollal a szememben emlékszem vissza arra a zúzdában töltött két órára.

chuck-d 2008.06.21. 11:32:44

Pantera? ne tetézd, már vérszagra gyűlnek a harmincas metálhordák! :)
de látom ez "Dzs dzs dzs dzs." mást is megpislogtat...

SAABI · http://rockstation.blog.hu 2008.06.21. 21:31:40

Na, úgy látom itt néhány Cavalera rajongó lelkébe tapostunk (pedig szerintem is jó poén ez a Dzs dzs... :o) ). Annyit tudok javasolni, hogy írjatok le Ti is, hogy miért nem szabad bántani a Cavalera tesókat és akkor majd 1:1 lesz... Egyébként, ha olvastátok az Inflikted kritikát, tudjátok, hogy a Rock STATION elismeri a CC teljesítményét.

Nem kell ezen ennyire bepörögni, tudjátok: ízlések és ízléstelenségek.

ui: attól még lehet igényes egy post, ha a tartalma nem egyezik mindenki véleményével/ízlésével. Szerintem Pé írása egyáltalán nem rossz, ő legalább vette a fáradtságot, mi meg azt ígértük, hogy megjelentetjük.

2008.06.24. 09:49:47

A bejegyzés, természetesen, mindössze egy élménybeszámoló. Nem közöl és nem is közölhet tényeket, csupán egy véleményt.

Cavalera
A Sepultura egy igen jó kis formáció volt a maga idejében, de azt gondolom, hogy huszonegynéhány év után talán elvárható lenne, hogy valami újjal rukkoljanak elő a srácok.
Számomra elég sekélyre sikerült a produkció. Ennyi.

Incubus
Talán lejött az írásból, hogy az egyik kedvenc zenekaromról van szó. Ettől még nem kötelező a RATM színvonalát hozniuk egy koncerten. ..de a koncert atmoszférája TÖKÉLETES volt.
Van néhány favorit a kortárs fotográfusok közül is, mégsem tenném le a nagyesküt, hogy ütött volna egy kékszínpados kiállítás, mondjuk a Disturbed után.

Az meg egy jó hír, hogy ha valaki kikezd a kedvenc zekearaitokkal, akkor az úgy csapódik le, mintha a felmenőiteknek szólna be. :)

Csak keményen..

chuck-d 2008.06.25. 15:26:19

hm, ez egy korrekt érv. lehet vele vitatkozni, hogy mennyire érdemes gyökeresen változtatni vagy újítani egy zenekarnak, meg azért nem annyira statikusak Maxék, de kétségtelenül védhető álláspont a tiéd is. és igazából csak egy pármondatos milyenisvolt hiányzott, ha már nem tudtam megnézni őket.
az pedig, hogy a novarockon milyen koncepció alapján rakják egymásra a fellépőket az univerzum egyik örök rejtélye marad. a Bloodhound Gang - Tool - Guns'n'Roses hármasnál cserélődött a közönség rendesen.
és kösz, hogy reagáltál. ez legalább tényleg vita, vagy beszélgetés, nem agyelhagyás, mint pl a politikusabb portalokon, blogokon :)
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum