RockStation

Gitárvirgák és pusztító düh : Casketgarden – Incompleteness In Absence

2008. november 05. - sunthatneversets

A mosonmagyaróvári Casketgarden is azok közé a bandák közé tartozik akiket hónapok óta üldözök a lemezbeszerzés terén. Megmondom a frankót most az segített, hogy a csapat harmadik lemeze fent van a bandzone nevű cseh portálon és teljes egészében meghallgatható, így némileg könnyebb dolgom volt.

A Cseh István – ének, Tóth Balázs – gitár, Musitz Péter – gitár, Őri Gábor – basszusgitár, Cseh Attila – dob összetételű ötös, azon kevés magyar zenekar közé tartozik, akik külhonban is egész szép underground sikereket érnek el és 1998-as indulásuk óta vastagon meg is küzdöttek ezért. Nem is magyar kiadónál dolgoznak, hanem a szlovák Metal Age égisze alatt jönnek ki lemezeik. Úgy látszik a szlovák-magyar viszony a metál szcénában egészen jó, nem úgy mint az élet más területein. 

Egyesek csak melodic death-trash-nek nevezik a Casketgarden zenéjét, ami a hangszeres játék terén még ülne is, de Cseh István üvöltős éneke végig megmarad, aki tehát In Flames-i dallamokat vár az itt olyat nem fog hallani. Az At The Gates és The Haunted hatása inkább érződik a fiúkon. Bár a stílus amit a srácok művelnek, nem minden héten fordul meg a cd játszómban és annyian játsszák ma ezt a zenét, mint égen a csillag, mégis azt mondom, hogy amit elővezetnek az kétségtelenül a minőséget képviselő produkciók közé tartozik a műfajon belül.

A srácok az anyagot a szolnoki Denevér Stúdióban rögzítették, viszont a keverés Svédországban a Studio Undergroundban zajlott Pelle Saether irányításával aki többek között dolgozott a Carnal Forge és a Fleshcrawl lemezein is. Arra kíváncsi volnék, hogy egy ilyen északi túra mennyi anyagi áldozattal jár és megtérül e valaha, vagy a kiadó bevállalja a költségeket. Igazából a végeredmény önmagért beszél a lemez abszolút nyugati színvonalon szólal meg, de ehhez azt gondolom kell az a hangszeres teljesítmény amit a srácok elővezetnek, mert simán, csuklóból hozzák a sokszor elég komplex témákat. Cseh István éneknek nevezett üvöltése azonban hosszú távon egy kicsit fárasztó bár az kétségtelen, hogy bőven szint fölött hozza azt a mit a stílus megkövetel. 

A Half Hearted fél-akusztikus intrója után robban be a The Absent regisulis trash betonozásával, de az északi ízek is vastagon jelen vannak, a gitárszóló a középrészen pedig nagyon ott van. A hármas The Great Abductor szaggatott riffelése egyből bólogatásra ösztönzi az embert, egyébként is sok a középtempós dal, így aki szereti rázni a fejét, annak ez a lemez maga mennyország. A következő bestiális Sulphur Breath Laughter egyből tarol, ekkora energiabombából elég is két perc. Az ötös Unwinged tipikus északi riffelése nem túl nagy meglepetés számomra, de az kétségtelen, hogy ebbe a nótába is nagy adag energia szorult és a nóta kicsit stoner vége is kiváló. Ezt a lemez egyik legjobb dala a Something I'm Not követi. Első osztályú gitárvirgák, pusztító düh, kiváló refrén, de a legjobb a kiállás a végén. Az instrumentális – szintén fél-akusztikus - The Incomplete egy fajta bevezető a Intersection of Parallels elé, mely egy pici Primordial felütéssel nyit – ami később is visszatérő téma -, de aztán a gyorsabb tempóké a főszerep. A kilences After Us Fire Floods pattogós, fejet leszakító témái a dal közepén megnyugszanak, hogy aztán újból elpusztítsanak minden útjukba kerülőt. A kiváló középtempós döngöléssel nyitó The Corporate Thorn úgy is marad, a legjobb dal a lemezen, itt Cseh István is változatosabban vezeti elő az „ének” témákat. Ezt az ezerrel tekerő aztán megnyugvó Another Mourning Comes követi nyúzós gitártémáival és a a dal végén lévő progos harmóniákkal. A lemezt egyfajta bónuszként a  Bereavement zárja. Itt nem kell kivárni a 21 perc csendet, mint a lemezen, hogy a közel másfél percnyi lebegést hallja az ember.

Örömteli, hogy kis hazánkban, most már nem kell nagyítóval keresni a tehetségeket és noha a mosonmagyaróvári ötös nem találta fel a spanyol viaszt, abszolút nemzetközi színvonalon tolják death-trash alapú zenéjüket. Bele se merek gondolni, mennyi kitartást igényel ez, és mennyi áldozatot kellett érte meghozni, de a végeredmény azt gondolom kárpótolja a zenekart és a rajongókat is.

8/10    
 

Casketgarden : After Us Fire Floods 

 

Linkajánló:

Casketgarden hivatalos website

Casketgarden a Bandzone portálon (teljes lemez online hallgatható)

Casketgarden MySpace

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr52750625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

casketbali · http://www.casketgarden.hu 2008.11.05. 10:04:32

Köszi a kritikát.
headbanger.hu, metalindex.hu, casketgarden.hu, Hammer Zenebarlang
Egy pár hely ahol tuti lehet kapni a lemezt.

töröttszárnyú angyal 2008.11.05. 11:43:44

Ez moslék, nem zene.

szolzsenyicin (törölt) 2008.11.05. 12:37:12

Hát az. És még mosléknak is milyen pocsék. Szegény kucuk... Igazán nem ezt érdemlik.

Retek · http://vakerda.blog.hu 2008.11.05. 12:40:18

MUHAHA! Kedves Olvasó! Ízlelgesd a szót: "zene"... Aztán hallgasd meg ezt itt fönt.

gitáros 2008.11.05. 13:42:53

Azért zene sokféle van ám... :)
Nekem ez speciel nagyon nem szívem csücske. De ez egy dolog.
A fenti nótában először tetszett, hogy olyan, mintha más-más metrumban mennének a szólamok egymás fölött, később viszont eléggé "ahogy esik, úgy puffan" érzésem támadt.

Aztán belehallgattam a többibe is. Hát... Tizenkettő egy tucat. És baromira zavar, hogy vagy tíz nóta van ugyanabban a hangnemben. Amit indokolhatna az énekes korlátozott hangterjedelme, de itt az "ének"-stílus miatt ez eleve nem jöhet szóba (bocs az idézőjelért...). Amikor viszont (számomra) fogyaszthatóvá válna néhol a zene, akkor meg folyamatosan "hol hallottam már" érzésem támad. (A tök kommersz terces gitározások, pl. Vagy a fenti nótában a baromi közhelyes akkordlemenet, ami azonnal Jézus dalát idézi a Szupersztárból, meg még ezer mást...)
Arra meg külön kíváncsi lennék, hogy a kifejezetten élvezetes Bereavement milyen lenne ÉNEKkel kivételesen...
Ja, és a pergő kábé akkora energiával szól, mint valami szvinges lazaságban, ami különösen komikus az agyament dupla lábgép mellett...

bolczayhenrik (szervízút) (törölt) 2008.11.06. 10:30:56

gitáros: Jókat írsz. Egyetértek mindenben. Az én tapasztalatom is az, hogy a kutyaütő dobosokat a dupla lábgép és a "dög"-etlen pergő (úttörő-dob, piros nyakkendő, stb.) jellemzi. De, ha tényleg gitáros vagy, akkor tudnod kellene -szerintem- azt is, hogy az azonos hangnemeket a metáll-zenékben elsősorban a szóló-gitárosok erőltetik, hogy a kigyakorolt kéztartás és ujjrend használatával minél nagyobb technikai biztonságot tudjanak produkálni. De persze ez kedvező az elölüvöltőnek, elölordítónak (énekes? ugyan már...) is természetesen, ebben igazad van.

casketbali-gitáros · http://www.casketgarden.hu 2008.11.07. 09:46:31

Fú micsoda szakmai megszakértés. Ti ugye nem azért zenéltek mert szerettek zenélni, hogy hangulatokat fejezzetek ki, beleadjátok magatok, hanem a cuccok, meg a gitártechnika miatt?
Hangnemeken meg ilyeneken küzdeni szerintem felesleges. Sosem állította senki h technikailag tökéletes banda vagyunk, magamat sem nevezném szólógitárosnak, a fenti "gitárvirgákon" is nagyot nevettem. DE nem ez számít, és téved aki azt hiszi.

A linkelt szám szólója egyébként F-moll-ben van...míg a főriff Cdúr-ban, a bridge rész D-ben, a refrén F-ben.

Ahogy esik úgy puffan dolgokat, véletlenül sem rögzítenék.

Senki 2008.11.07. 14:11:45

Jó ez a zenekar emberek, nem kell itt cseszegetni a jónépet. Kiváncsi vagyok ti mit hoztatok ossze eddig. Tegyetek le valamit az asztalra, aztán lehet játszani az okosat. Anyu-apu veszi a gitárom-cuccom kulfoldrol budos szarrágók...

SAABI · http://rockstation.blog.hu 2008.11.07. 15:58:01

Szeretem, ha egy-egy írásunk után fellendül a vita itt a hozzászólásokban, de megkérek mindenkit, hogy az anyázásokat meg a szarrágózást hagyjuk meg a politikai fórumokra. Thanks!

bolczayhenrik (szervízút) (törölt) 2008.11.07. 20:03:46

casketbali-gitáros : Nekem ugyan egészen mást jelent az, hogy zene és azért egészen őszintén, kicsit egysíkú, amit játszotok, de játszátok a lehető legnyugodtabban, erővel, egészséggel, az idők végezetéig akár...
Isten őrizzen attól tehát, hogy elvegyem (elvegyük) kedvedet, attól, amit játszotok és elnézésed kérem, ha talán valami ilyesmi szándékot éreztél volna ki, abból amit pl. én írtam. Kis fontoskodás, okoskodás, jól látod, ahogy szakmabelieknél ez már szokásos. (Sajnos.) Hát ilyenek vagyunk. Te is, ne morogj...

casketbali · http://www.casketgarden.hu 2008.11.10. 06:59:52

bolczayhenrik: nyugi, nem fogjátok elvenni a kedvem :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum