SCORPIONS – Live At Wacken Open Air 2006 (DVD)

2008. január 17. - sunthatneversets
Előrebocsátom, nem tudok nem elfogult lenni. Történt, hogy 1986 februárjában a családi Tesla lemezjátszóban a Neoton Famíliát a Scorpions World Wide Live című dupla koncertalbuma váltotta (!), örökre száműzve onnan a populárisabb zenéket. Az addigi „Nyisd ki a szobaajtót, hadd halljuk mi is!” szülői mondatok átmentek a „Csukd be, mert megsüketülök!” kiáltásokba. Szóval így kezdődött a hard rock és heavymetal zenékkel történő ismerkedésem, de elfogultságom némileg talán megbocsátható. 
 
A 2006 augusztusában a magát Európa legnagyobb heavymetal fesztiváljává kinövő Wackenben 60.000 néző előtt felvett 139 perces koncertanyag a zenekar pályafutásának esszenciáját adja, legalábbis a rajongók szerint, hiszen a banda honlapján ők szavazhatták meg a tracklist nagyrészét. A koncerten fellépett az együttessel Uli Jon Roth, Michael Schenker és Hermann Rarebell, vagyis azok a zenészek, akik ugyan ma már nem az együttes tagjai, de hosszabb-rövidebb ideig tevékenyen részt vállaltak a zenekar közel negyven éve tartó sikereiben.     
 
Aki a Scorpions melodikusabb dalait ismeri csak, az ne ezen a koncerten keresgélje őket. A Holiday és a Still Lovong You a két kivétel, de ezek alapvetések, úgy hogy itt a helyük.
 

 
Mindebből adódik, hogy a DVD-vel azok járnak jól, akik a német csapat karcosabb oldalát kedvelik. A lemez nagy részét a 80-as évekbeli, illetve 90-es évek eleji dalok alkotják, de azért a rajongók nem feledkeztek meg a Scorps 70-es éveiről sem, hiszen a Uli Jon Roth és Michael Schenker nevével fémjelzett éra legjobb dalait, mint a Pictured Life, a We'll Burn The Sky, a Lovedrive, az Another Piece Of Meat, vagy a zseniális Coast To Coast – melyhez hasonlót talán csak a Metallica alkotott az 1986-os Orionnal – azért beválasztották a programba.
 
Ezek után a koncertet nem is lehet más jelzővel illetni, mint azzal, hogy fantasztikus. Szinte hihetetlen, hogy Klaus Meine és Rudolf Schenker közel 60 évesen mit művel a színpadon. Meine hangja mit sem kopott, a Speedy's Comingban akkorát énekel, hogy leesett az állam – bár azt nem akarom elhinni, hogy utólag egy picit sem kozmetikáztak rajta –, Schenker pedig fel-alá rohangál két órán keresztül, ami feltétlenül jó kondira vall. Matthias Jabs meg méltán a világ egyik legjobb szóló gitárosa; a The Zoo-ban az a szájgitár még mindig nagyon ott van a szeren.
 

 
 
A publikum – melyben fiatalok és idősebbek egyaránt képviseltetik magukat – láthatóan élvezi a koncertet, s a zenekar hálás ezért: van közönségénekeltetés, és Meine kis túlzással három mázsa dobverőt dobál a nézőtérre. A két ráadásblokk végén egy óriás robotskorpió lépdel elő a három méter magasan elhelyezett dobcucc alól, hogy felvezesse az utolsó nótát, az elmaradhatatlan Rock You Like A Hurricane-t.
 
Biztos vagyok benne, hogy a még mindig aktív Scorpionstól sok albumot már nem várhatunk, ezért becsüljük meg ezt a kiadványt, mert pátosz vagy sem, ez a koncert is ékes bizonyítéka, hogy nagybetűkkel írták be magukat a rockzene aranykönyvébe.
 

 

Headbangers Ball - hungarian edition!

Állítólag az MTV zenecsatorna kultikus metal magazinja ezentúl hazai szerkesztésben is megtekinthető minden szerdán éjféltől! A Headbangers Ball magyar változatát Tóth Gergő, a Blind Myself zenekar énekese vezeti majd. 
Gergő - aki egyébként nemcsak zenész, hanem immár gyakorlott médiaszereplő is, hiszen a Planet Z magazin főszerkesztője, és a Radio Café rockzenei műsorának szerkesztő/műsorvezetője is - a hír kapcsán így nyilatkozott:

 "Hűek leszünk a Headbangers Ball névhez, kizárólag az igényes zenékre fogunk koncentrálni, valamint igyekszünk résen lenni, és bemutatni az új hangzásokat is."

A szerda éjszakai műsor mellett vasárnap esténként 9-től is lesz egy rockzenei műsor Rock Chart címmel. Ezt a műsort a Music Television egyetlen női műsorvezetője, Franciska fogja vezetni. A műsor után pedig a heti Headbangers ismétlését adják majd.

forrás: heavymetal.hu

Újra hódít a legendás U2 album!

Ó azok a nyolcvanas évek! Szinte hihetetlen, hogy már 20 év eltelt azóta - hitetlenkedtem, amikor kézbe vettem az általános iskolai 20 éves osztálytalálkozóra invitáló meghívót. De 1987 nem csak emiatt volt emlékezetes év számomra. Ebben az évben jelent meg a U2 The Joshua Tree című albuma is, amely kétségtelenül az egyetemes rocktörténelem meghatározó jelentőségű zenei produktuma.

A lemez akkoriban leírhatatlan hatást tett rám és máig nem veszített a varázserejéből. Sőt! Első alkalommal még csak egy lengyel kalózkazettán sikerült beszereznem, ami akkoriban az egyetlen - hivatalosan persze nem létező - módja volt az alternatív külföldi zenék beszerzésének.Talán az egyetlen lemez, amit kettőnél többször kellett megvásárolnom, ugyanis ezek a kazetták sosem veretes minőségükről voltak híresek, így a szó szerint apró cafatokra hallgatott kazetták időnként cserére szorultak. Amióta azonban emberi halandók számára is elérhetővé váltak a compact disc alapú hanghordozók, nem kellett mégegyszer megvennem - egészen ezidáig.
Mert egy húsz éves évforduló azért mégiscsak 20 éves évforduló.

A bőség zavara

És kiválóan tudják ezt a U2 lemezeket kezdetek óta gondozó Island Records marketing osztályán is: igazi The Joshua Tree happeninget indítottak be még gyorsan tavaly karácsony előtt. December elején a The Joshua Tree újramegjelenésétől volt hangos a külföldi szaksajtó. A lemez újramasterelt változtata több formátumban is elérhető. Létezik belőle szimpla egylemezes, van kétlemezes (B oldalas, valamint demó felvételekkel a második diszken), és van DVD-vel együtt csomagolt kétlemezes azoknak, akik a hang mellé némi vizuális élményt is szeretnének magukénak tudni. Sőt az igazi vájtfülüeknek megjelent egy dupla bakelit kiadvány is, amelyen csak az eredeti dalok hallhatók, de master minőségben fél sebességgel játszva. A bakelitekhez egy 16 oldalas kis könyvecske is jár dalszövegekkel és az együttesről készült, eddig meg nem jelent Anthon Corbjin fotókkal. Itthon ezek a relikviák a fehér holló kategóriába tartoznak a zeneboltokban, de az internetes U2 Shop  mindenki számára elérhető.Egyértelmű, hogy a kiadványok többsége a kemény rajongói magnak szól és egyértelmű hogy melyik fog beugrani a gyűjteménybe,

Itt és most a kétlemezes audió kiadványról szeretnék írni.

Az áttörés

A The Joshua Tree hatása megjelenésekor frenetikus volt. Ez a U2 egyetlen olyan albuma, ami az akkori rajongótáboron is messze túl, széles embertömegeket volt képes érzelmileg megérinteni, mégpedig olyan mélységekben, ami igazán ritkán tapasztalható a zene történetében. Listák első helye, grammy díj, hihetelen mértében emelkedő eladási statisztikák, amik gyorsan átlépták az egymilliós határt is, rohamosan növekvő rajongótábor - ez volt, ami kívülről nézve látszott. Belülről nézve pedig nyolc-tíz év kitartó munkája után egyszercsak elkészült ez az ihletett szellemben született album és egy világszinten viszonylag ismeretlen dublini rockzenekar előtt szó szerint kitárult a világ. A lemez piacra kerülése után még Dublinban aludtak el és Amerikában ébredtek fel másnap. Már itt, ezen a ponton, mindent megkaptak, amiért annak idején a '70-es évek második felében elkezdtek zenélni. Szerencsére mindig képesek új és új célokat maguk elé állítani és a mai napig élvezhetjük kivételes tehetségüket - bár a The Joshua Tree albumot a maga nemében sosem voltak és nem is lesznek képesek megismételni. Ilyen lemezből egy banda életében csak egy készülhet.

Az ALBUM

Éppen ezért azt hiszem, magát a The Joshua Tree albumot nagyon részletesen nem szükséges bemutatnom. Bono mélyértelmű, mégis könnyen befogadható dalszövegei, átszellemült, őszinte előadásmódja, The Edge csilingelő gitárszólamai, Larry és Allen egyszerű és mégis zseniális alapritmusai összevegyítve olyan zenét alkotnak ezen a lemezen, amelyhez fogható azóta sem született az elmúlt húsz év alatt.
A lemezen sorjáznak a jól ismert slágerek: Where The Streets Have No Name : The Edge azóta már védjegynek számító, egyedi gitárhangzásával, azután a zseniális I'm Still Haven't Found..., a With Or Without You - Bono egyik legszemélyesebb dala Istenről a vele való kapcsolatáról (még mindig full libabőr és újabban már könnyek is, amióta értem, hogy ez a dal miről szól) és itt van még a Bullet The Blue Sky is The Edge szokatlanul karcos gitárjátékával.
Talán ez a négy dal a legszélesebb körben ismert, de vannak még más örökzöldek is a lemezen:  One Tree Hill, In God's Country, Red Hill Mining Town,  Trip Thorugh Your Wire és a kissé eklektikus Exit -szintén felejthetetlen darabok, a lassú folyású, szépséges Running To Stand Still és Mother Of The Dissapeared című dalokról nem is beszélve. És gyakorlatilag fel is soroltam a teljes trekklistát; nincs egy darab gyenge dal sem ezen a lemezen.

A mondanivaló

A The Joshua Tree megjelenése előtt a rockzenében szinte senki nem gondolkodott és énekelt ilyen dolgokról, mint Bono. Senki nem beszélt a halálról, senki nem beszélt a hitről, Istenről, senki nem beszélt az útkeresés nehézségeiről, senki nem beszélt a világ igazságtalanságairól ennyire mély empátiával. A rockzene akkoriban jobbára csak hamis pózolásból, sablonos mondanivalókból állt (tiszelet a nagyon kevés kivételnek). Ez az album pedig olyan mélységekben volt képes megérinteni az embereket, ami mellett nem lehetett szó nélkül elmenni. Ez az album olyan kérdésekre keres és ad válaszokat, amik minden egyes ember életében előbb vagy utóbb, de előtérbe tolódnak. Egyáltalán nem csodálkozom, hogy a szülinapi kiadás jelenleg ismét a legjobb úton halad a bestseller kategória felé.

Szülinapi ajándékok

A deluxe edition második CD-je inkább csak gyűjtőknek jelent értéket. A CD tartalma B oldalas felvételekből, maxi kiadványokon megjelent dalokból illetve a The Joshua Tree lemez készítése közben készült demókból áll össze.
Mint mondtam, elsősorban a fanatikusok fognak örülni ezeknek a ritkaságoknak, mint például a kissé vontatott Luminous Times és Walk To The Water (Joshua demók) vagy az eddig főleg koncerteken játszott Spanish Eyes, Deep Into Heart, Silver and Gold stúdió felvételei. (A Silver And Gold kétféle változatban is szerepel; a Sun City verzió nagyon jó kis bluesos hangszerelésben hallható.) A Sweetest Thing tulajdonképpen bárkinek ismerős lehet, hiszen a közelmúlt egyik nagy slágere, a mjúzik tévék agyon játszották akkoriban. Az igazi csemegék azonban a korong vége felé találhatók.

A Wave Of Sorrow egy soha eddig meg nem jelentetett felvétel, amely eredetileg a Joshua albumra készült, de akkor félbemaradt, most viszont a kerek évforduló tiszteletére újra előkapták a sufniból és tisztességesen befejezték. Az újjászületett dal hangszerelése természetesen modern, szellemisége azonban tökéletesen tükrözi a U2 évtizedek óta stabil és töretlen értékrendjét. Ez a felvétel az interneten már a hivatalos megjelenés előtt is elérhető volt az iLike.com közösségi portálon. Egy különleges házi videofelvétel keretében Bono beszél a dalról és el is énekli. Ha szeretnétek szem- és fültanúi lenni, hogy Bono hogyan énekel hamisan, akkor kattintsatok ide! A Wave Of Sorrow egy másik különleges előadása a U2.com portálon található. Ez a felvétel a londoni Union kápolnából származik, ahol Bono és The Edge adtak egy röpke koncertet 250 fős közönség előtt. Ez volt a dal első élő prezentálása. 
 A Wave Of Sorrow után a kellemesen optimista hangulatú Desert Of Our Love következik az eleddig meg nem jelent dalok sorában, majd a Rise Up a 80-as évek authentikus U2 hangzásával. Zárásként egy tiszteletkör az 1997-ben elhunyt ameriaki író és költő Allen Ginsberg emléke előtt: az író prezentálja egy gondolatát Drunken Chicken, Amerika cím alatt némi zenei aláfestéssel. 

Az évfordulós kiadvány DVD lemezzel kiegészített változatban látható 18 felvétel egy 1987 július 4.-i párizsi koncertről, amely a The Joshua Tree európai lemezbemutatójának nyitóbulija volt, egy 40 perces dokumentumfilm Outside It's America címmel és két videoklip (With Or Without You, Red Hill Mining Town).

 

Lesz Heaven & Hell album

A múlt év nyarán nálunk is fellépet zenekarból Vinny Appice dobos egy interjúban elmondta, hogy áprilisban nekikezdenek egy Heaven & Hell albumnak. Ha ősmetálosoknak nem mondana a név semmit eláruljuk, hogy ez tulajdonképpen a Black Sabbath, de a Dio által megénekelt korszakot a leglogikusabban a vele készült legsikeresebb lemez címéről nevezte el Tommi Iomi mester. Szóval ugyan tavasszal még csak a dalírásnak kezdenek neki, de így is sokkal-sokkal konkrétabbnak tűnik a dolog, mint egy esetleges Ozzyval készülő új lemez.

Elmarad a Smashing Pumpkins koncertje

Smashing Pumpkins koncert elmarad. A zenekar hivatalos honlapján jelent meg a hír, hogy a pesti és a szerbiai bulit lemondják. Indoklás egyenlőre nincs, bár gyanítjuk elővételben nem fogyhattak kellő mértékben a jegyek. Január 30-án Prágában, 31-én Bécsben lépnek fel, ha valaki mégis nagyon látni akarja őket.

 

 

Verybestof a Led Zeppelintől - 2 CD-n

Nehéz bármi újat mondani egy olyan intézményről, mint ez az 1968-ban alakult angol együttes. Igen intézmény, mert a rockzenére gyakorolt hatásukat több oldalon keresztül lehetne elemzeni. Pályafutásuk során – mely egyébként a feloszlásig, mindösszesen 10 évből állt – több tíz millió lemezt adtak el. Mára eladott lemezeik száma eléri a 300 (!) milliót. Nem sokan fogják utánuk csinálni.

Ez a dupla CD-s, 24 számot tartalmazó „verybestof” jellegű kiadvány azon apropóból került – valószínűleg nem véletlenül – a karácsonyi piacra, hogy ezév szeptemberében, az addig hetek óta nem hivatalosan terjedő információk - miszerint újabb koncert van kilátásban - valósággá váltak. Ezt az életben lévő három tag erősítette meg egy londoni sajtótájékoztatón. A koncertet november 26.-ára tűzték ki, az Ahmet Ertegun Found javára, kinek névadója az Atlantic Records megalapítója volt.

A koncertet a londoni O2 Arénában, más néven Millenium Dome-ban szervezték meg. Jelzésértékű, hogy a hír tudatában 25 millió lelkes rajongó rohamozta meg a jegyrendelésre létrehozott web site-ot, melynek következtében az teljesen összeomlott. Végül a beérkező regisztrációkból sorsolták ki a szerencséseket, akik szem és fültanúi lehetnek a zenetörténelmi eseménynek. November elején kiderült, hogy Jimmy Page eltörte jobb kisujját, ezért a koncertet két héttel később, december 10-én tartják meg.

Lehet azon vitatkozni, hogy miért éppen ez a 24 dal került fel erre a válogatásra, miért nincs rajta Gallows Pole és miért van más. Felesleges. Kis túlzással a kiadott lemezeken szereplő dalokat is feltehették volna mind.

Az első cd a zenekar első korszakának négy lemezéből válogat időrendi sorrendben. A lemezek címével nem sokat tököltek az urak, sorrendben a Led Zeppelin I., Led Zeppelin II., a Led Zeppelin III. és - mivel a címeken addig sem sokat agyaltak - a cím nélküli negyedik albumról sorjáznak itt a legnagyobb tételek, mint a Communication Breakdown, Whole Lotta Love, Immigrant Song, a Black Dog és az elmaradhatatlan Stairway To Heaven.

Az igazi nagyok sajátossága

Mai ésszel belegondolni is durva, hogy nem egészen három év alatt, hogy lehetett négy ilyen lemezzel kijönni, de ez tényleg csak az igazán nagyok sajátossága. Mondjuk az is valószínű, hogy ha ezt a mai kőkeményen elüzletiesedett zenei piacon próbálnák meg, ebből a három évből minimum a duplája lenne, köszönhetően a lemeztársaságok megnövekedett anyagi igényeinek.

A második cd – szintén időrendi sorrendben - rejti a zenekar második korszakának esszenciáját. A korábban ki nem adott felvételeket rejtő, már feloszlásuk után megjelent '82-es Coda című korongról nem találunk csak felvételt, az azt megelőző négyről igen. Többek között megtalálható a No Quarter, a Houses Of The Holy a Kashmir és a Nobody's Fault But Mine, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Több kritikusi véleményben olvastam, hogy ez volt a zenekar művészi korszaka és hallgatva a második discet tényleg van benne valami. Sokkal precízebben hangszerelt dalok, sokkal több hangszerrel, a dalszerzői véna kiteljesedésével, kevesebb zsigeri dallal.

A zenekar John Bonham 1980. szeptember 25-én bekövetkezett halála miatt úgy döntött nem folytatják tovább a közös zenélést. Bár az elmúlt évtizedekben különböző kiadványok mindig napvilágot láttak, volt közös projekt is 1994-ben No Quarter címmel egy MTV Unledded képében, de új dalokból álló albumot soha nem jelentettek meg. Hogy ehhez a decemberi koncert ad-e elég lökést az még a jövő kérdése.

A Led Zeppelin az elmúlt 40 év legnagyobb rock zenekarainak egyike, ha nem a legnagyobb. A gyönyörű szinte könyv hosszúságú booklet-tel megjelent Mothership a fanatikus gyűjtőknek újabb darab a polcon, azoknak azonban akik koruknál fogva már más zenékkel kezdték rockzenei körutazásukat egy Led Zeppelin válogatást mindenképpen kötelező beszerezni. Mondjuk éppen ezt.

/Ez az írás a zene.hu oldalon is megjelent 2007.12.10.-én. /

ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum