RockStation

Nagyon okos modoros : Salvus – Minden kezdet

2009. február 25. - sunthatneversets

A 2001-ben Szegeden alakult zenekar myspace oldalán viccesen úgy aposztrofálja zenéjét, hogy „Ákos találkozik az In Flames-szel”. Van benne valami, de csak  részben. Alapvetően nagyon hangulatos, modern metál elemekkel átszőtt zene hallható itt, nem is gyenge színvonalon.

A megalakulás óta több tagcserén átesett négytagú banda jelenleg a Kokavecz András – gitár, Pötörke Gábor – gitár, Pötörke Zoltán – ének, basszus és Zsákovics Gergely – dobok felállásban tolja a melodikus muzsikát. Két demó mellett 2005-ben Imago címmel már kiadtak egy 6 számos EP-t – igaz nem ez a felállás – tavaly pedig megjelent az első teljes lemez is Minden Kezdet címmel.

Nem ügyetlen gyerekek rántották össze ezt a lemezt. A zene modern jellegében érzek egy kis svéd ízt, még ha én nem is az In Flames-re asszociáltam egy-két harmónia hallatán, hanem inkább a Katatonia neve ugrott be elsőnek, amit tovább erősített, hogy Jonas Renske-hez hasonlóan Pötörke Zoltán sem az a kimondott rocktorok, de kellemesen tiszta hangja mégis illik ehhez a zenéhez. A lemez felvételeire több helyszínen került sor, a keverést és a masteringet Vári Gábor végezte.

Essünk túl mindjárt a lemez legfurcsábban sikerült részén. Legfurcsábbat írtam és nem leggyengébbet, mert minél többször hallgattam meg, annál jobban hozzászoktam. Mégpedig a szövegekhez. Ezekért az énekes Zoli felel és eléggé érdekes stílusban fogantak. Olyan nagyon okos, modoros stílus jellemzi őket, néhány olyan szófordulattal, amelyet magyar ember lehet, hogy nem is használ. Minden esetre a Salvus egyik védjegye ez lehet a jövőben, bár pár helyen kicsit erőltetettnek tűnik a dolog, de működik.

A lemez a legerősebb dalokkal indít. A Kulcslyukon Át A Világ és a 6 Lépés is kimondottan dallamos, majdnem slágeres darab, de a kellő súly is megvan a zenében, még ha inkább a dallamok maradnak is meg az emberben. A hármas Ami Rólunk Szól kiválóan felépített dal egy nagyon jól eltalált, dallamos gitárjátékkal. A Hazavár Katatonia-ra emlékeztető lebegős dallamokkal nyit, és a szellős dalszerkezet végig megmarad. Az ezt követő Beszél A Bölcs hasonló szemléletben íródott. A Torkon Felejtett Tüskék karcosabban, szinte trashesen nyit, de a szavalós-dallamos verze ellenpontozza ezt és a későbbiekben is jól variálják az egymástól elütő témákat. A Lejtőn megítélésem szerint kicsit kilóg a többi dal közül. Valahogy sok benne az átlagos téma és a klasszikus heavy metál elemek sem működnek úgy ahogy kellene. A Víg viszont jó, még ha stílusában abszolút kilóg innen. Ha az elején Ákost emlegettem, akkor ez itt abszolút érződik az előadásmódban és hangsúlyozásban egyaránt. A kilences Stigma üvöltős verzéi és az ezzel szembe állított női ének is furcsán hat, nehezen barátkozik vele az ember. A lemezt a zongorás szomorú-szép Szabadulás? zárja lebegő témáival. Bónuszként még megtalálható a korongon az Imago EP Bábok A Címlapon című dalának videoklipje is. 

Elsőre abszolút korrekt és minőséget képviselő lemezzel rukkolt elő a Salvus. A Minden Kezdet ugyan nem minden pillanatában mutat egységes képet, de a jó zenészek és a jó dalok, legfőképpen pedig a mondanivaló amit közvetíteni szeretnének adottak egy sikeres folytatáshoz.

 Salvus : 6 lépés

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr62964173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum