RockStation

VOLT 2009 fellépők | 1. rész : Sepultura

2009. június 08. - sunthatneversets

Nos lassan megint eltelt egy év a 2008-as Volt Fesztivál óta, már csak pár hét és kezdődik az idei. Ahogy azt tettük a múlt évben, idén is bemutatjuk a Fesztivál nevesebb fellépőit, persze azokat, akik rock/metál-ban utaznak. 

Kezdjük mindjárt a brazil Sepultura-val. Kicsit gondban vagyok az együttessel kapcsolatban, mert úgy kellene kezdenem, hogy a trash/death banda 1983-ban alakult Belo Horizonte-ban, de a metálban járatosak tudják, hogy a Sepultura mai felállása már köszönő viszonyban sincs a klasszikus lemezek sorát készítő négyessel. Gyenge szóviccel élve a mai Sepultura már nyomokban sem tartalmaz Cavalera-t, lévén, hogy 1996-ban Max Cavalera a nagyon sikeres Roots című album után odébb állt, amiben nagy szerepe volt Gloria névre hallgató asszonykájának is. A dobos Igor pedig 2007 végén hagyta ott a csapatot 25 év után.

Persze azt teljesen nem hagyhatom ki az ismertetőből, hogy a csapat Max kiválásáig olyan trash alapvetésekkel hozakodott elő, mint a Beneath The Remains vagy az Arise. Chaos A.D. című lemezükre már abszolút sztárkategóriában voltak. Ez már kíserletezőbb zene volt, csakúgy mint az ezt követő Roots című albumon hallható muzsika is, amit – többször hangoztattam – egy az egyben lenyúltak a Korn-tól, már ami a hangzást illeti.

Max Cavalera kiválása után megalapította a Soulfly-t, mely a mai napig szorgalmasan készíti lemezeit, míg az Igor Cavalera – dobok, Andreas Kisser – gitár, Paulo Xisto Jr. - basszus hármas a konyhaszekrény méretű Derrick Green-t választotta énekesnek. Bizonyítva, hogy a Sepultura ebben a felállásban is életképes négy lemezt (Against 1998, Nation 2000, Roorback 2003, Dante XXI 2006) tesznek le az asztalra, igaz már korántsem olyan hangos sikerrel, mint a szakítást megelőzően. Az év elején megjelent A-Lex című albumon már egy Cavalera sem játszik, merthogy Igor tíz év után úgy döntött ideje kibékülni a bátyjával. És ha ez már olyan jól sikerült, akkor ideje együtt is zenélniük, ennek eredményeként a tavalyi év elején megjelent a Cavalera Conspiracy névre keresztelt bandájuk első nagylemeze Inflicted címmel.

Azért a Sepu sem búslakodhat, hiszen az Igor helyére érkező Jean Dolabella dobossal is igencsak erős új albumot produkált a brazil négyes. A Volt Fesztiválon bizonyára az új érából hangzik el a legtöbb nóta, de talán a múlt egy-két klasszikusára is van egy halvány esély.   

A cikk további részében múltidézésként megnézhetitek a Refuse/Resist videót , aktualitásként pedig a What I Do-t.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr921168285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum