Rock STATION évzáró, avagy ez volt 2009 ezen a rockzenei blogon

2009. december 24. - sunthatneversets

Megint eltelt egy év. Nemrég még azon örömködtünk, hogy egyéves lett a blog, aztán már megint év vége van. Ez az egész rockzenei újságírás  – ha nevezhetem magunkat nagyképűen újságírónak –  nálunk idén egyfajta fanatizmussá változott, hiszen amíg tavaly voltak napok amikor nem frissült a tartalom, idén ehhez minimum egy atomtámadásra lett volna szükség. Igaz ehhez nagyban hozzájárult a lemezkiadókkal és menedzsmentekkel való egyre szorosabb kapcsolatunk, ami leginkább hírek, koncertek-ajánlók, lemezmegjelenések és promó cédék képében öltött valóságot.

Bár az internetes rockzenei lapok száma nem kicsi, magam sohasem gondoltam, hogy versenyt kellene futnunk más lapokkal, de a naprakész tájékoztatás azért mégiscsak fontos eleme minden médiumnak. Azt gondolom viszonylag naprakészen próbáltunk mindenkit informálni a rock/metál élet történéseiről, sőt voltunk olyan elvakultak, hogy bizonyos estekben a RockStation-ön jelent meg egy adott hír vagy videó elsőnek az országban. A látogatottságunk is megnőtt a tavalyi évhez képest, most átlagosan napi kétszáz egyéni látogatónál tartunk, és van egy kis mag, aki rendszeresen visszatér és olvas minket, ez kb. napi 30-40 látogató. Nekik külön köszönjük! Nyilván jól eső érzés mondjuk az Index címlapjára kikerülni – idén ez hatszor sikerült -, de én személy szerint annak jobban örülök, hogy a Google a keresések között még mindig nagyon előkelő helyen hozza az oldalt, illetve, hogy a kommentelők nagy része színvonalasnak tarja RockStation-t.
Összesen 113 lemezről, 4 dvd-ről, 11 demóról írtunk 2009-ben. Közel 300 hírt jelenítettünk meg, emellett pedig még számos rovatot tartottunk meg, sőt a nagyobb hazai fesztiválok nevesebb fellépőit egyenként mutattuk be. Mindezt gyakorlatilag ketten, munka és család mellett.

A tavalyi évre azt mondtam zeneileg igen erős volt és bár az idei lemezmegjelenések nevekben nem tűntek olyan erősnek, én mégis erősebb évnek gondolom az ideit. Számos nagyon kiemelkedő színvonalú lemez jelent meg idén és külön öröm, hogy itthon sem csökkent a színvonal, bitang erős lemezek kerültek a boltok polcaira, igaz hogy ennek a zenének még mindig nincs meg az a becsülete nálunk, mint amit a stílus amúgy megérdemelne.


Idén a hazai koncertszervezők is kitettek magukért, kis túlzással szinte az év minden napjára jutott egy koncert. Saabival idén sem jutottunk el sok koncertre, de azért emlékezetes marad, ahogy a Volbeat levitte a sérónkat a Dieselben, hogy láthattunk legendákat – AC/DC, Scorpions, Alice In Chains – élőben, bár Saabi azt mondta, hogy nem tudja mit szeretett a Scorpions-ban régebben :-). Külön öröm volt számunkra, hogy állandó koncert-tudósítónkat Frogfoot-ot személyesen is megismerhettük.

A becsület idén is megkívánja, hogy megköszönjük családjainknak, hogy türelmesen viselték, hogy tőlük lopjuk el az időt és nektek olvasóknak, hogy olvassátok az oldalt.   Hogy a jövő mit hoz még nem tudjuk. Jövő februártól kicsit nálam is sűrűbbek lesznek a napok, hiszen baba jön a családba, de most úgy gondolom, hogy sikerül úgy szervezni az életet, hogy az oldal is töretlenül menjen tovább. 

Az Ünnepek után még jövünk egy 2009-es összefoglalóval, amelyben egy helyre összegyűjtjük az idei legjobban sikerült lemezeket.

 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

 
Addig is nem marad más hátra, mint hogy a floridai punkcsapat az A Day To Remember kimondottan az idei ünnepekre készült vadonatúj klipjével (Holiday Video Right Where You Want Me To Be)  mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet kívánjunk! Találkozzunk 2010-ben is!

 

 

 

Megjelent a III. Műszak rockzenei fanzine második száma!

Mindig szívesen adunk hírt hozzánk hasonló "futóbolondokról", akik csak úgy, a műfaj szeretete adta lelkesedésből nekilátnak rockmagazint írni és szerkeszteni. Most a III. Műszak fanzine híre jutott el hozzánk, amelynek december elején már a második száma jelent meg nyomtatás helyett elektronikus, PDF verzióban. A képre kattintva már olvashatjátok is a friss kiadványt (feltéve, ha van Acrobat Reader telepítve a gépeteken).

III. Műszak rockzenei fanzine első szám

III. Műszak rockzenei fanzine MySpace oldal

 

Happy Birthday Berlin! - U2 koncert a Brandenburgi kapunál (részlet)

Október végén adtunk hírt róla, hogy a berlini fal lebontásának 20. évfordulója alkalmából az MTV Eupean Music Award rendezvény keretében a U2 egy ingyenes koncertet fog adni a Brandenburgi kapu előtt felállított színpadon.

Nos, azóta a koncert természetesen lezajlott és csak hogy ma se maradjunk video nélkül, nézzük a One + Magnificent kombinációt most itt felvételről, némi ízelítőként, hogy milyen is lehetett ennek a koncertnek a hangulata.

 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

VIDEJÓ! Slipknot - Snuff

Pár napja jelent meg a Slipknot legújabb videója, a kiváló All Hope is Gone (2008) albumon található, visszafogott/lírai(?) Snuff című tételhez, amely egy kiválóan megírt kis sztorit mesél el ugyanolyan kiváló módon megrendezve. A videó különlegessége, hogy a banda egyik fő alapítója és motorja M. Shawn Crahan is részt vett a rendezésben a világhírű rendező/operatőr P. R. Brawn mellett. A filmecske főszerepét Corey Taylor vállalta magára - szóval az egész cucc ízig-vérig Slipknot, rendesen odatették magukat; büszkék is rá nagyon.

 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

Overkill – Jön az Ironbound

Január 29-én a Metal Blade Records gondozásában lát napvilágot a thrash-vetérán Overkill új albuma Ironbound címmel. A lemez keverési munkálatait a Hypocrisy-ből is ismert Peter Tägtgren végezte.  A jövőre 25 éves csapat a lemez mellé jubileumi turnét is tervez.

Az albumra a következő  dalok kerültek:

01. The Green And Black
02. Ironbound
03. Bring Me The Night
04. The Goal Is Your Soul
05. Give A Little
06. Endless War
07. The Head And Heart
08. In Vain
09. Killing For A Living
10. The SRC  

 

 


Az album címadó  dala meghallgatható:

Overkill - Ironbound

VIDEJÓ! Csak egy szál farok: Rammstein – Ich Tu Dir Weh

Ha valami bejött azon ne változtass! Valami hasonló elvet vallhat a Rammstein, mert a Pussy kefélős videója után az Ich Tu Dir Weh videóját is a Visit-X nevű pornosite-on lehetett először megnézni. Ebben a klipben csak egy szál farok van, az is Till Lindemann énekes műpéniszből készült mikrofonja. A zenekari videóból legalább kiderül milyen színpadképpel turnézik a csapat, de olyan érdekességekre is figyelhet az ember, mint a világító szájú énekes, vagy futógépen sétáló billentyűs.

Egyébként a Visit-X azt ígéri, hogy hamarosan mindkét videót közzé teszi letölthető csomag formájában is.

 

     
 


500.000 metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD

Red Hot Chili Peppers – Frusciante dobbantott

Tudom, hogy ezer helyen jelent már meg, de adjunk róla mi is hírt, hogy a több, mint egy évig szünetet tartó – jelenleg új albumot készítő  - Red Hot Chili Peppers-be John Frusciante gitáros már nem tért vissza. Jelenleg a csapat Josh Klingfoffer session-zenésszel dolgozik az új dalokon. Frusciante saját blogján erősíttette meg a hírt hozzá téve, hogy döntését már egy éve meghozta és ezt még akkor közölte is a többiekkel. A zenész szólópályájára kíván koncentrálni a jövőben.

Ozzy – Soul Sucka júniusban

Ozzy bátyó a napokban bejelentette, hogy 2010. júniusában végre új nagylemez várható  tőle Soul Sucka címmel. A Zakk Wylde gitárost lecserélő mester a hathúros posztján azt a Gus G.-t alkalmazza majd, aki Firewind soraiból ismerős a metál rajongóknak. A lemezen közreműködő többi zenész - Blasko basszusgitáros, Mike Bordin dobos és Adam Wakeman billentyűs – korábban is Ozzy mellett dolgozott.

ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum