RockStation

„PLAY MY GAME”, avagy mi újság egy alkalmi formáció háza táján? [INTERJÚ]

2010. március 02. - SAABI

Az már közismert, -hiszen az egyik legjobban megreklámozott budapesti buli a március 5-ei Tim „Ripper” Owens „Keep It Heavy Hungary” - hogy a Heavy Metal templomának második Istene (ha van ilyen) nem hoz magával zenekart Magyarországra. Csúnya pletykák reppentek fel itt-ott, miszerint „bérli a magyar zenészeket” mert így olcsóbb. Nos, mint tudjuk ez nem fedi a valóságot úgyhogy teljesen más dolgokról faggattam a kísérőzenészeket.
 
Holloshy Orsolya: A szervezőt is kérdeztem és tudom Ti sem fogtok válaszolni a műsor dalairól, szám címekről de annyit igazán elárulhatnátok hogy nehéz-e a setlist? Ki választotta ki a dalokat?

Koncz „Bonca” Tibor basszusgitáros:
A dalokat Ripper választotta ki és az én meglátásom szerint nagyon ütős kis műsor lesz. Természetesen lesznek olyan dalok is ami nagyon komoly odafigyelést igényel a próbákon.

HO: Úgymond egy az egyben kell megtanulnotok a műsort vagy szabad egy picit lazábban egy kicsit coveresebben játszanotok?

Jung Norbert gitáros:
Természetesen törekszünk a lehető legélethűbben visszaadni a dalokat, persze minimális eltérések lehetnek.
 
HO: Az egyszerű, nem zenész ember számára hihetetlennek tűnik, hogy valaki idejön az USA-ból akivel soha nem zenéltetek együtt, nincs próbálásra sem lehetőségetek vele és mégis betanultok egy komplett koncertet. Hogyan lehet ezt véghezvinni? Mennyire úgymond „nagy falat” ez számotokra? Nem vagytok idegesek,feszültek a fellépés miatt?

Szíjártó „Szupermen” Zsolt gitáros:
A National Geografikon van egy műsor, ahol olyan embereket szólaltatnak meg, akikkel történt valami különleges. Ufót láttak, elvitte őket  a Cunami … stb  Mind ezt mondja:„Ez velünk történik?? Ezek mi vagyunk?” Majd meg szólal egy másik aki az mondja: „Úristen ez velünk történik ?” Szóval, van bennünk egy kis vizsgadrukk de nem parázunk. Ripper egy nagyon jó zenész és mi is odatesszük, amit tudunk. Azt hogy ,hogyan lehet véghez vinni?? Fel kell venni a hangszereket és el kell játszani , időt kell szánni rá,nincs itt semmi nagy titok. Szerintem meg fog dörrenni!

HO: Téged már láttalak Akela bulin ott a 32-ekkel nem volt gondod. Sok Judas Priest fanatikus, akik kifejezetten a beharangozott Judas Priest klasszikusokért jönnek el a koncertre kérdezte hogy lesz-e Painkiller…igen, tudom Te sem fogsz válaszolni, de annyit elárulhatnál igazán hogy miféle ritmusok lesznek? Lesz a Painkillerhez hasonló ritmus hahahhha?

Király Zoltán dobos:
Természetesen lesz.  A repertoárban azért a húzósabb dalok dominálnak ahol, oda-oda kell pedálozni a lábgépnek rendesen. Ezenfelül, olyan érdekes, és esszenciális figurák vannak a dalokban, amelyeket precízen oda kell tenni, mert ha nem így fog történni, az általad említett fanatikusok leszednek a színpadról az tutifix.

HO: Mennyire tartjátok hálás feladatnak ezt a kísérőzenészi felkérést? Esetleg mennyire veszélyes?

KT: Azt hiszem egy zenész életében mindig nagy dolog, ha ilyen megtiszteltetés éri. Veszélyes abban az esetben lehet, ha az ember hülyét csinál magából  és nem tanulja meg a műsort hahaha. 


HO: Mint minden koncerten (és főleg utána), itt is lesznek olyanok akik majd irigységből vagy csak úgy már a koncert másnapján írogatni fognak a buliról és legfőképpen rólatok, jót vagy rosszat…ez majd elválik. Azonban már most olvasni lehet olyanokat hogy egyesek kétségbe vonják alkalmasságotokat a feladatra. Ilyeneket hallani hogy ”Kíváncsi vagyok ki fogja ledobolni?”…vagy pld. „ki fogja eljátszani a Malmsteen szólókat?”
Tehát az itthon jól megszokott menetrendszerű fikázás már be is indult sajnos. Te Norbi, megfordultál jó néhány nagynevű bandában az elmúlt több mint 20 évben és bizonyítottál. Zavar, esetleg hátráltat ez benneteket a munkában? A beszólásokra gondolok. Egyáltalán mennyire adtok Ti a „külsősök” szavaira? Neked mi a véleményed ezzel kapcsolatban?

JN: Ha az ember állandóan a külső behatásokra koncentrálna, elvenné az energiát a lényegtől. Hogy ki mit gondol egy még le sem játszott koncertről, az meg egyszerűen nevetséges.
 
HO: Zsolt, Te egy higgadt és elég nyugodt emberként vagy ismert a szakmában. Az a hír járja rólad hogy „cool” vagy és a legdrámaibb hirtelen jött helyzetekben is higgadt tudsz maradni és kezeled azokat azonnal. Ezzel szemben az viszont tény, hogy a koncert főszervezője, mondhatnánk mindenféle rosszindulat és sértés nélkül hogy a Te szöges ellentéted. Mennyire van hatással a főszervező személye rátok? Beleszól-e a próbákba vagy bármibe? Esetleg ad e tanácsokat? Ki felügyel benneteket hogy minden rendben van e?

SzZs: Szokta kérdezni a Metal Angel , hogyan állunk, ad tanácsot is, de igazából ránk bízza. Ő a szervező, akinek van 1000 más dolga, és azért szólt nekünk, mert úgy gondolja le tudjuk játszani jól a bulit. Mi pedig csak a zenei részével foglakozunk, mert az a mi dolgunk.

HO: Zoli!A héten kiszivárgott egy olyan hír hogy Te majdnem kiszálltál a projektből (?) Sikerült elérnem valami tárgyalás kellős közepén a főszervezőt de Ő tovább dobta a labdát a zenekarhoz, idézem-„…nem tudok ilyenekről de ha már nincs a zenekarban, arról biztos tudni fogok mert én vagyok a góré…kérdezd a tagokat. Csá.” Számomra kissé idegesnek tűnt a válasza ezért  szeretnélek megkérni mondd el mi a helyzet veled? Most akkor Te dobolsz a koncerten vagy sem? Ha nem, akkor ki? Mi történt ha egyáltalán történt valami?

KZ: Igen, történt hasonló dolog, de kiszállni nem akartam. Inkább kicsit rá hoztam a frászt a többiekre (kivéve: Superment, mert ő már ismeri a felkészülési folyamatomat), mert az első próbára csak a számszerkezeteket tanultam meg, a fentebb említett figurák még nem voltak kidolgozva, és ez okozott némi ijedtséget. A következő próbára azonban már ezeket a spéci dolgokat is megtanultam, a zenésztársaim legnagyobb örömére.
 
HO: Két hét van kb. hátra. Mindegyikőtöknek van saját zenekara is ahol próbálni kell gondolom és koncerteken teljesíteni. Hogyan tudtok a munkátok mellett időt szakítani még ennek a műsornak próbáira is? Ráadásul ahogy hallottam készül a lemeze a saját bandátoknak is. Hogyan bírjátok szusszal ezt a kőkemény rock and roll életet? Mi a Ti hosszú életetek titka hahaha?

KT: A hosszú élet ritka:). Nem mondom hogy könnyű, de nem megvalósíthatatlan. Természetesen kihat a családi életemre is, de hál’ Istennek türelmes párom és lányom van. Ők is tudják hogy egy ilyen produkció nem mindenkinek adatik meg. Persze a Cool Head Klan-al is folynak a munkák, arra is oda kell figyelni és mellette van jó sok koncert is. Aki erre rakja fel az életét annak bírni kell. Néha kiborul a bili, de aztán újra rakjuk:)

HO: A programban mindegyikőtök (kivéve a Király Zolit,) fellép a saját zenekarával is. Nem lesz ez egy kicsit sok nektek egy estére? A mondásra gondolok hogy „jóból is megárt ha sok”. Nem fárad el a kezed, csuklód, vállad,l ábad a gitározásban, az állásban? Mi újság a füleiddel? Fogsz reményed szerint hallani még rájuk a koncert után? Mert annyit megtudtam hogy közel 5000watt fogja szaggatni a dobhártyákat, ami ugye klub szinten nem semmi. Nyitott vagy egy kis halláskárosodásra a rock and roll kedvéért hahaha?

JN: Fizikailag nem sokkal több ez egy hosszúra nyúlt próbánál, persze koncentrálni nyilvánvalóan jobban kell. A Crazy Mama hangosítása egyébként is kimagaslóan jó, így még jobb lesz:) A fülem bírni fogja. 
 
HO: Az Akela-ban bőr volt a bőrön hahaha, az After Rain-ben az utca emberének tűnsz, semmi koncertruha. Mit várhatunk tőled a Ripper bulira? Metalos kinézet lesz vagy utca emberes?

SzZ: Szerintem simán a metál cucc, hamár az egyik Metal God személyesen jön ide!:) 
 
HO: A Kor Nélkül nevű bandád zenéjétől olyan messze van Ripper műsora mint Makó Jeruzsálemtől. Mit szólnak a zenésztársaid ehhez az alkalmi kilengésedhez?

KZ: Ezt meg kell, hogy cáfoljam.

HO: Igen? Merthogy? Talán nem jól látom?

KZ: A Kor Nélkül zenekar zenéje, nagyon sok hasonló elemet tartalmaz, ahol van ugyanúgy zúzda, és lírai összebújós, csak kicsit modernebb felfogásban. A Kor Nélkül-ös srácok jól ismernek, és tudják, hogy zenéből mindenevő vagyok, és dobosként mindent jól leütni tudó szeretnék lenni. Death-black metal zenekarban, a pécsi Beneth-ben is játszom. Na az, és a Kor Nélkül, már valóban Makó-Jeruzsálem távolság.

HO: Érdekes, erről a death/black bandádról nem is tudtam de majd lecsekkolom. Sokan átjönnének a Volbeat Diesel klubbeli koncertje után egy kicsit „fémesedni” a Crazy Mama-ba. Valamelyikőtök meg tudná mondani esetleg a fellépő zenekarok sorrendjét és hogy ki mettől meddig játszik? Vagy ez is titok még? Mennyire fontos számotokra az hogy a koncertet dvd-re veszik majd? Inspirál ez benneteket….mi több extra jó játszotok ez miatt ,vagy dvd felvétel nélkül is a maximumot nyújtjátok majd?

KT: A sorrendről a szervezőt kérdezd, a DVD felvétel nem hiszem hogy befolyásolná a műsor minőségét, tesszük a dolgunkat és megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani majd.

HO: Tim „Ripper”  Owens hangüzenete sokat sejtetően szól a magyar rajongókhoz. Azt sugallja hogy ez valami fergetegesen jó koncertnek ígérkezik, teszi ezt úgy hogy sem nem látott sem nem hallott benneteket. Szerintetek miért bízik ennyire a világsztár így ismeretlenül is bennetek?

SzZs: Szerintem, mert nagy zenefan és egyébkéntis a myspace-n megnézett már minket. Ott nekem van fent Omen, Akela, After Rain. A másik leglényegesebb dolgok egyike meg az, hogy bízik a szervezőkben, hogy nem fognak mögé rossz zenészeket hozni. Amúgy az utolsó 2 hétben aktívan próbálunk és ha már utazik  Ripper tizenezer kilométert, nem akarunk és nem is fogunk neki csalódást okozni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr951801868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum