RockStation

Metááál!! \m/ – Metalfest Open Air Hungary, 2010.05.21-23., Csillebérc, Első nap - képes beszámoló

2010. május 26. - sunthatneversets

Az elmúlt hétvégén Csillebércen tartották a több országon átívelő Metalfest Open Air fesztiválsorozat magyarországi rendezvényét. A fesztivált az azt megelőző napon még az atv megpróbálta egy kicsi befeketíteni, ami 2010-ben egyszerre nevetséges és döbbenetes. Frogfoot azonban igazi felvértezett metálosként mindhárom napot végigbulizta, nem egyszer az időjárás viszontagságaival is megküzdve. Az alábbiakban a háromnapos fesztivál első napjáról olvashattok beszámolót.

Sosem jártam Csillebércen,nem voltam elég jó úttörő egy jutalomüdüléshez, így felnőtt fejjel láttam, hogy hol nyaralt egykor az úttörők elitje a külföldi pajtásokkal. Nos, külföldi "pajtások" most is voltak, a "mintamókus" feelinget sajnos elmosta az eső, de "zakatolás" bőven volt a három nap alatt!

Miután megérkeztem a legnehezebb feladatnak a sátorverés bizonyult, ugyanis tenyérnyi füves területeken kellett sátorhelyet találni a fesztiválozóknak, ami nem volt egyszerű és helyenként érdekes megoldásokat eredményezett. Mire helyet találtam, felállítottam a sátram és szereztem egy életmentő sört el is szaladt az idő.

Az első koncert amit láttam a Hammer (Dio) sátorban a svájci Eluveitie koncertje volt. A zene hallatán a Jethro Tull ugrott be, igaz, hogy a JT megkapta a legjobb metal zenekarnak járó Grammy-díjat, de attól még nem metal... Nem célom, hogy a zenekart fikázzam, minden tiszteletem a kiváló zenészeké, hogy ennyire eltérő zenei stílusokat ötvöznek, de ez a metal síppal, dobbal, nádi hegedűvel nekem nagyon-nagyon nem jön be. Ez persze semmit nem von le a produkció értékéből, a maga stílusában ez biztosan kiváló csak én nem tudom értékelni.
 

 

Eluveitie @ Metalfest 2010, Budapest


Ezután egy éles váltás következett, a következő fellépő a death metal botrányhős Deicide volt. Kihagyom az olcsó poénokat: jó látni, hogy Glen Benton életben van és zenél :))
Mit lehet írni egy death metal koncertről? Nincs "színház"-látványosság, nem tökölnek: kevés beszéd, csak zene. Becsületesen végigzúzták a rendelkezésükre álló időt, így a death metal rajongók rögtön az első napon egy legendás zenekart láthattak!


Nevermore @ Metalfest 2010, Budapest

A következő zenekar már több nézőt vonzott a nagyszínpad elé és én is kíváncsian vártam a Nevermore fellépését-nem csak a magyar gitáros – Vörös Attila – miatt, hanem azért is mert a Nevermore elődjét a Sanctuaryt nagyon szerettem és még egyetlen fellépésüket sem láttam. Nem tudom milyen technikai problémák sújtották a zenekart - ebből sokat nem lehetett érzékelni a nézőtéren -,csak annyit,hogy nem igazán áll össze az egész produkció, valami nem stimmel. Nem szóltak olyan gyalázatosan rosszul, de biztosan adott már jobb koncertet is a Nevermore, itt valahogy nem volt az a földbedöngölő power metal aminek lennie kellett volna és amilyennek vártam. Összességében élvezhető volt,csak az énekes hülye kalapját felejteném... Sok embertől hallottam, hogy Vörös Attila egy szót sem szólt a közönséghez, micsoda dolog ez (hozzátenném végig szélesen mosolyogva zenélt) Attila blogjában elolvasható, hogy miért nem kommunikált a közönséggel. A koncert után a bejáratnál bárki odamehetett hozzá beszélgetni,aláírásért, egy közös fotóra-ennyit a nagyképűségről, minden metalrajongó büszke lehet arra, hogy egy magyar zenész gitározik a műfaj egyik meghatározó zenekarában!
 

 

Nevermore @ Metalfest 2010, Budapest

Nevermore @ Metalfest 2010, Budapest


A szervezők legjobb dobása volt a Lamb Of God szerződtetése volt. Az első perctől 110%-on pörgő énekes mellett színpadi díszletnek tűnt a három gitáros, el sem mozdultak a helyükről, majd a negyedik szám környékén felengedtek (Mark Morton gitáros még vigyorgott is) és beindult a headbang. Nem tudom mire vélni a kezdeti dermedtséget, talán nem bíztak a magyar közönségben? Körülöttem mindenki beindult a zenére, nem egy "ácsorgós" koncert volt, itt már működött a földbedöngölés amit először a Nevermore-nál vártam. Az énekes Randy Blythe hangja élőben elképesztő, koncert közben még rá is gyújtott, biztosan jót tesz a hangszálaknak...Ez volt a zenekar első fellépése nálunk és aznap este mindent vittek, kétség kívül a Lamb Of God volt a nap koncertje: Pure American Metal. A hangerőtől zúgó füllel távoztam a sátorból, ez kiváló bemutatkozás volt!
 

Lamb Of God @ Metalfest 2010, Budapest

Lamb Of God @ Metalfest 2010, Budapest

Lamb Of God @ Metalfest 2010, Budapest


Sajnos a Vader koncertjéről lecsúsztam amit nagyon sajnálok, mert szívesen megnéztem volna őket. Mire a Rockszínpadhoz értem csak annyit láttam, hogy a közönség visszatapsolja a zenekart (gondolom sokadszorra) és visszajönnek a színpadra elköszönni. Több embert is megkérdeztem milyen volt a Vader és mindenki ugyanazt mondta: nagyon jó volt!( persze nem ezekkel a szavakkal:)))
 

Sadist @ Metalfest 2010, Budapest


A következő fellépő volt a Metalfest első meglepetészenekara,az olasz(!) Sadist volt. Ha a Dream Theater holnaptól extrém metalt játszana akkor az kb.olyan lenne mint  a Sadist. Hivatalosan technikás, progresszív death metalt játszanak (I Sadist sono un gruppo Technical Death Metal), de ez sokkal több annál! Minden megvan ami a death metalhoz kell, de mindezt megfejelik olyan jazzes betétekkel, billentyű-,bassz-, és gitárszólókkal, ami még a DT zenészeinek is becsületére válna! A gitáros egyszerre játszott a szintetizátoron és gitáron-mindezt totál könnyedén. Sokszor elfelejtettem fényképezni annyira lekötött az ami a színpadon történt! A kevés jelenlévő valami különlegeset láthatott, remélem nem csak én érzem így.

Sadist @ Metalfest 2010, Budapest

Sadist @ Metalfest 2010, Budapest

Sadist @ Metalfest 2010, Budapest
 

Szöveg és képek: FrogFoot®

Az eseményről rengeteg képünk van, ezeket - a további beszámolók mellett - hamarosan elérhetővé tesszük. Csekkoljátok naponta a Rock STATION blogot!

    

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr322031978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum