RockStation

Éjsötét rakenroll : Kvelertak - Kvelertak

2010. június 30. - sunthatneversets

Kvelertak - Kvelertak album coverHogy ilyen zenekar névvel lehet létezni, arra jó példa a fiatal zenészekből álló norvég csapat. A név jelentéséről fogalmam sincs – várom a megfejtéseket – mert a norvég magyar szótárban nem dobott ki semmit a kereső. A név azonban tök mindegy mit is jelent, mert a Kvelertak első lemeze akkora ász, amilyet már rég hallottam.

Nos az urak black metál/punkrock/rakenroll szentháromságot tolnak. A black metál leginkább norvég mitológia témakörében és az ének (?) hörgős-acsarkodós-károgós mivoltában nyilvánul meg. Ami érdekesebb az az, hogy mindehhez olyan punk és rakenroll muzsika társul egy kis sztónerrel és folk elemekkel nyakon öntve, hogy csuhajj. Viszont az igazi pikantériáját mégsem ez adja az egésznek, hanem az, hogy a 2007-ben alakult banda ékes norvég nyelven szólaltatja meg dalait.

Az Erlend Hjelvik ének, Vidar Landa  gitár, Bjarte Lund Rolland gitár, Maciek Ofstad gitár,  Marvin Nygaard basszus és Kjetil Gjermundrød dob felállású hatos az év egyik legérdekesebb lemezét készítette el, legalább olyan fogósat, mint tavaly a Baroness, igaz a két zenekarban maximum annyi a közös, hogy a lemez borítóját a Baroness énekese John Baizley követte el.

Kvelertak

 

Ami a Kvelertak legfőbb erénye, amellett, hogy baromi fogós, szinte táncolható (!) zenét játszanak, hogy úgy merítenek a már felsorolt stílusokból, hogy erőltetettségnek nyoma sincs.

Dalokat szinte felesleges is kiemelni, mert mindegyik zseniális a maga módján kezdve a Sultans Of Satan meglepően ultradallamos refrénjén és space rockos szólóján, a nyitó Ulvetid és a Fossegrim dühös punkján, a Mjød (video a link mögött!) és Sjøhyenar (Havets Herrer) népies dallamain át, a Blodtørst sötétségéig, az Offernatt zseniális groove-os riffjéig és  az Ordsmedar Av Rang elborulásáig.

Egy biztos a Kvelertak debütáló albuma biztosan az év egyik igen kellemes meglepetése, ebben az igencsak kiszámítható rockzenei világban sikerült valami igazán egyénit alkotniuk. Magában hordozza a black metál bárdolatlanságát a punk dühét és a rock 'n roll sodró világát. Ez így egyben pedig robbanásveszélyes koncentráció. Idén jóval szigorúbb voltam a pontozásoknál, maximális pontszámot lemezre alig-alig adtam, de a Kvelertak debütáló lemeze akkora 10-es (nálunk 5-ös), mint egy ház.

Aki ezen sorok elolvasása után kedvet érez arra, hogy a zenekart élőben is megnézze, az augusztus 9-én ezt megteheti, hiszen a banda a Converge és a Kylesa társaságában lép fel a Dürerben.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr402119983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum