RockStation

Sziget Fesztivál 2010 | Az MTV Headbangers Ball Színpad fellépői, 1. rész : Ill Nino, Children Of Bodom, Skindred, The 69 Eyes

2010. augusztus 08. - sunthatneversets

A Sziget Fesztivál ebben az évben a tavalyi szinte zéró rockzenei fellépőnél jóval többet produkál, hiszen az MTV Headbangers Ball Színpad igen jó nevű külföldi és haza fellépőktől lesz népes. Két részes sorozatunkban ezeket a fellépőket, mutatjuk be kicsit részletesebben.

 


Augusztus 11., szerda

Ill Nino
19.30-kor egy olyan banda lép színpadra akik 1998-ben, New Jersey-ben alakultak. Az Ill Nino a nu-metal hullámán tört be a fémzene világába. 1998-ban a Max Cavalera Soulflyával együtt turnézó Dave Chavarri úgy döntött, hogy önálló zenekart csinál, amely még hangosabban fog szólni, mint eddig bármelyik latino fenegyerekek alkotta heavy metal-zenekar. A turnéról hazaérkezve a Pro Pain hardcore zenekar egykori dobosa azonnal megkereste barátját, Marc Rizzo gitárost és Cristian Machado énekest és New Jerseyben életre hívták az Ill Ninot. Megalakulásukkor még a megzabolázhatatlan, a pusztító hurrikánokat előidéző természeti jelenségként ismert El Nino nevét viselték, majd 2000-ben a Roadrunnerhez szerződve alakultak át Ill Ninová. Ekkor már a Soulflyhoz, az Ademához, a Nonpointhoz, a Mudvayne-hez és az Ünlocóhoz hasonlóan kemény újvonalas zenét játszó Ill Nino ismert volt az egész keleti partvidéken. Országos és nemzetközi hírnévre második, 2003-ban megjelent albumukkal tettek szert. A monumentális Confessionból megjelenésének első félévében csak az Egyesült Államokban száztízezer példány kelt el, a How Can I Live című dal pedig a rock slágerlistákat is meghódította. A jelenleg Cristian Machado énekes, Diego Verduzco ritmusgitáros, Ahrue Luster szólógitáros, Lazarno Pina basszeros, Dave Chavarri dobos és az ütőhangszereket uraló Daniel Couto felállásban romboló Ill Nino új, ötödik albumán dolgozik és talán valamit erről is elővezetnek Sziget Fesziválos fellépésükön.

 

 
 


Children Of Bodom
A finn banda is új albumon dolgozik, és közvetlenül az Ill Nino után 21.10-kor kiderül, hogy arról mutatnak-e valamit. Zenéjük átmenetet képez a dallamos black, power, és death metal között. A bandát 1993-ban alapította egy gitáros, Alexi „Wildchild” Laiho és egy dobos, Jaska Raatikainen, IneartheD néven. Több tagcsere után 1997-ben kiadták az első lemezüket, Something Wild címen. Nem sokkal, miután aláírtak a Spinefarm Recordshoz, de új nevet kellett választaniuk. Ehhez egy telefonkönyvet használtak, abban kerestek egy jó nevet. A Lake Bodomhoz érve rájöttek, hogy ez tökéletes választás lenne a tó története miatt. Így aztán kisebb megbeszélés után a Children Of Bodom mellett döntöttek.

Második, Hatebreeder című lemezüket 1999-ben jelentették meg és ezzel a szekér beindult. A 2003-ban megjelent Hate Crew Deathroll három héten keresztül vezette a finn toplistákat. A lemezt követő világturné után újra dolgozni kezdtek és  2005 végén megjelent az Are You Dead Yet?, melynek stílusa eltért az addigi munkákétól. Egyszerűbb, keményebb gitárdallamok kerültek az eddigi hangzásvilághoz. A rajongók reakciói eltérőek voltak ezzel kapcsolatban, de ez a lemez a zenekar legsikeresebb albuma lett.

2006 júniusában megkezdődött a COB addigi legnagyobb turnéja, a The Unholy Alliance. A turnén részt vett a Slayer, az In Flames, a Lamb of God, a Mastodon, és a Thine Eyes Bleed. Júniusban és júliusban az USA-ban, októberben és novemberben pedig Európában koncerteztek.

A csapat ezidáig utolsó albuma Blooddrunk címmel 2008-ban jelent meg és a címe az énekes  Laiho alkohol problémáiból ered. A csapat az követően olyan csapatokkal lépett fel, mint a Megadeth, az In Flames, a Job for a Cowboy, valamint a High on Fire.

 

 



Augusztus 12. csütörtök

Skindred
A kétezres évek elején alakult walesi Skindred reggae alapokon nyugvó zenéjét punkkal és heavy metallal keverte keményre, melyet Benji Webbe énekes és billentyűs a szintén reggae-metal Dub Warból kiábrándulva alapította 1998-ban Daniel Pugsley basszusgitáros, Mikey Demus gitáros és Dirty Arya Goggin dobos társaságában. A kritikusok által a Korn énekeséhez, Jonathan Davishez, illetve a jamaikai reggae-legenda Beenie Manhez hasonlított Webbe és zenekara 2002 júliusában adta ki első albumát Babylon címmel, majd többek között a Kornnal turnézott. Az időközben csúcsra érő Soulfly és System Of A Down népes rajongótáborából kerültek ki a Skindred tisztelői, akik az amerikai Billboard magazin raggae chartjainak élére repítették Webbeék bemutatkozó albumát. Öt évvel később az időközben nu reggae címkét kapott Skindred a Roots Rock Riot albummal folytatta, tavaly pedig megjelentette harmadik stúdióalbumát is Shark Bites And Dog Fights címmel, melyet idén nyáron a Szigeten is bemutat, hiszen 19.30-kor adnak koncertet az MTV Headbangers Ball Színpadán.

 


The 69 Eyes
A szintén finn The 69 Eyes 1989. szeptemberében alakult Helsinkiben. Tagjai: Jyrki 69 (ének), Timo-Timo (gitár), Bazie (gitár), Jussi 69 (dob) és Archzie (basszusgitár). Eredetileg a zenekar az ún. garage rock stílusban alkotott, magát pedig garage glam metál-együttesnek titulálták – a sajtó pedig eleinte még a "Helsinki sleaze" megjelöléssel is illette őket. Az 1990-es évek elején a csapatra egyre jobban hatottak a gothic rock, a horror punk és a glam metal stílusirányzatok. Ezzel a zenei irányváltással az együttes népszerűsége nemzetközi szinten is megnőtt.
.
2002-ben vették fel a Paris Kills címre keresztelt lemezt, ami eddigi legmeghatározóbb anyaguk lett. Heteken keresztül vezette a finn albumlistát és 2002 júniusában aranylemez-státust ért el, mely lemezszerződést ért az EMI-nál.  2004-ben már itt látott napvilágot hetedik nagylemezük, a Devils, amellyel az Egyesült Királyságban is turnéztak a Wednesday 13 kíséretében. Finnországban ez az album is aranylemez lett egy hónapon belül, sőt  az USA-ban is bearanyozódott.

Következő lemezüket, az Angelst, 2007 márciusában vették fel, nem sokkal a Cradle of Filth-szel és a 3 Inches Of Blood-dal közös turné után. Ezt követően minden évre jutott egy lemez, 2008-ban a Hollywood Kills, míg 2009-ben a Back In Blood látott napvilágot. A banda koncertje 21.10-kor kezdődik

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr382205459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum