RockStation

Egy-két-há-négy: Sabaton – Coat Of Arms

2010. október 04. - sunthatneversets

A svéd Sabaton sikertörténete szinte megmagyarázhatatlan. Ez a militarista power metál abszolút nem egy bonyolult zenei kísérlet, játszották már elegen, valahogy a svédeknek mégis van valami a tarsolyában, amitől ez az egész jobban működik, mint másoknál. Nyilván kellően mai hangzással szólal meg a Sabaton, de mégis klasszikus heavy elemekből építkezik. Mi lehet a titok nyitja?

Nagy valószínűséggel a lendület és az élő koncertek ereje, mert aki látta már egyszer is a csapatot, az egy percig sem habozna, hogy csatába vonuljon a viking hordával. A hattagú banda lemezein háborúkat énekel meg, hatodjára a második világháború került terítékre, csodálom, hogy csak most. A csapat egyik legnagyobb ereje a gitárjátékon kívül Joakim Brodén énekes enyhén vagy nagyon akcentusos előadásmódjában van. Van a szakmában bőven jobb dalnok nála, mégis ez az erőteljes kissé mélyebb tónus tovább erősíti az amúgy is szigorúan katonás menetelést. Ráadásul Brodén írja a zenét és Pär Sundström basszerrel együtt a szövegeket is.

A téma, mint említettem a II. világháború, megéneklik Midwayt, ami talán a háború egyik legfontosabb csatája volt, de van itt ardenneki ütközet, oroszokra vadászó finn mester lövész és a lengyel hősök előtti tisztelgés.


 


 

Dalokat kiemelni talán nem is kell, mert az utolsó „könnyedebb” Metal Ripper kivételével, kiváló európai power metál himnuszokat kapunk vastag billentyű szőnyegen, de egy lemezkritikában azért meg kell említeni pár szerzeményt, ezért a korrektség kedvéért álljon itt pár sor.

Már a kezdő címadó megadja az alaphangot pátoszosan epikus hangvételével, de hasonló húrokat penget a klipes Uprising is. A Screaming Eagles-re és az Aces In Exile-ra simán fegyvert ragadok, míg a Saboteurs Maidenes gitárjai is simán a mestermunka kategóriájába tartoznak, de a Rammstein szerű kezdést produkáló Wehrmacht is erős.


Sabaton – Screaming Eagles
 

 

Hogy a lendület és a közönség szeretete meddig tart ki nem tudni. Nehezen tudom elképzelni az előző lemezek alapján, hogy a Sabaton mostanában letérjen erről az ösvényről. A kérdés csak az mikor lesz ez már lerágott csont. Addig viszont egy-két-há-négy, csatába indulj!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr882340827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum