RockStation

Metál milícia: Sabaton, Alestorm & Steelwing @ Club 202, 2010.11.14.

2010. november 15. - sunthatneversets

A svéd Sabaton tegnap újból nálunk koncertezett és ahogy Pär Sundström basszer korábban elmondta nekünk újból bebizonyosodott, hogy a legfanatikusabb rajongóik itt vannak. Nagyon vártam ezt a koncertet, hiszen ez volt a Sabaton első önálló bulija Magyarországon, ahol headlinerként léptek fel és nem fesztivál- vagy előzenekarként. Ráadásul kíváncsi voltam meg tudja-e ismételni a zenekar a Metalfesten bemutatott produkciót,vagy az a fantasztikus koncert csak egyszeri alkalom volt, mint az a bizonyos kutyavásár.

Nem sokkal az első zenekar kezdése előtt érkeztem, amint megláttam a zenészeket még gyanútlanul álltam,de amikor belefogtak az első nótába ijedten néztem körül: csak nem visszautaztam az időben a '80-as évek közepére anélkül, hogy feltünt volna?V agy ez egy Iron Maiden tribute zenekar és rossz helyen járok? Egyik sem, ez a Steelwing Svédországból és halálosan komolyan nyomják a '80-as évek metalzenéjét! Amikor elkezdtem beszámolókat írni megfogadtam, hogy egyetlen zenekart sem fogok lehúzni, ha egy kicsit is látom rajtuk az akarást vagy odateszik magukat a színpadon!

A Steelwing esetében az akarásban nincs is hiány, a színpadon is odatették magukat és én legyek az utolsó aki követ dob egy klasszikus metalt játszó zenekarra, de sajnos a Steelwingből hiányzik minden eredetiség. Egy valamiről feletkeztek el a srácok: a saját hangról. Ha megfejelnék a zenéjüket egy kicsit korszerüsített hangzással már működne a dolog, de így nem. Csak a legutóbbi koncertélményeimre visszagondolva a 3 Inches Of Blood-nak ez sikerült és ők tetszettek is! Én tényleg nagyon szeretem a Maident és a klasszikus metalzenekarokat de Dickinson sem hord már cicanacit fehér teniszzokniba tűrve és haladtak a korral külsőségekben és zeneileg is. De hogy jót is irjak: látszott rajtuk,hogy imádják ezt a stílust és teljes meggyőződéssel zenélnek. Igény biztosan van az őszinte true metal zenéjükre, hiszen megnyertéka Rock The Nation díjat (Rock The Nation Award) 1200 induló közül.

A második zenekar a skót Alestorm volt és amikor az énekes megjelent a nyakában egy "berkesgáboros" (Első Emelet megvan?) szintivel, amely ráadásul neonszínekben pompázott, úgy éreztem átmegy az este szürreálba (a Steelwing performansza után különösen)! Egyszer már írtam,hogy ez a folk metal nem az én asztalom és nem nagyon tudom értékelni. A "True Scottish Pirate Metal" egy kicsit komolytalan, közönségénekeltetős zenét takar ,inkább bulizene, mint metal. A közönséget nem is kellett bíztatni a bulizásra: mindenki fújta a dalokat. A zenekar szerencsére nélkülözi a kalózos külsőségeket, de humornak nincs hiányában a csapat és biztos, hogy Jack Sparrow kapitány is erre a zenére mulatna miután csapra vert egy hordó rumot!

Humornak a Sabaton sem volt híján,a koncert bevezetése a The Final Countdown volt, de teljes egészében lejátszani a nótát inkább rossz vicc... (nagyon nem szeretem, de ez az én problémám). Sajnos a kis színpad amire sikerült felzsúfolni a teljes felszerelést akadályozta a zenekart abban,hogy ugyanolyan intenzíven mozogjanak, mint a Metalfesten, a Sabaton már kinőtte a klubkocerteket, de egymás ugratása így sem maradt el! Szinte minden velük foglalkozó cikkben visszatérő kérdés, hogy érthetetlen a sikerük, Svédország egyik legismertebb, legsikeresebb metalcsapata, mégis sokan túlértékeltnek tartják a zenekart. Itt a válasz a visszatérő kérdésre: az egész zenekarról sugárzik, hogy élvezik amit csinálnak és ezt a közönség is érzi.

Zenéjükkel nem újították meg a műfajt, de a könnyen megjegyezhető, jól énekelhető refrének biztos sikert jelentenek egy koncerten és rájuk is igaz az, hogy őket élőben kell látni. Ghost Division, 40:1, Attero, Dominatus (ld. setlist) csupa közönségkedvenc, Joakim Brodén született frontember, a nóták között poénkodott és mesélt, éneklésre bíztatta a közönséget, de igazából nem is kellett senkit bíztatni, ment az magától is.

A Sabaton végképp meggyőzött, hogy nagyszerű csapat és rászolgáltak a rajongók szeretetére és azt a benyomást hagyták bennem, hogy őszintén jól érezték magukat.

Setlist
Intro
Ghost Division
Uprising
Into The Fire
Cliffs Of Gallipoli
40:1
Attero Dominatus
The Final Solution
Wolfpack
Panzerkampf
Screaming Eagles
Sabouteurs
Swedish Pagans
Coat Of Arms
Primo Victoria
Metal Medley

Szöveg: Frogfoot. Fotó: Réti Zsolt. További képek a Galériában.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr792450031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum