RockStation

A mai párnacsata ellenfelei: Szabó László a Grand Mexican Warlock és Pálinkás Tamás az Isten Háta Mögött színeiben

2011. január 12. - sunthatneversets

Külső szemmel három fej és csattanó tenyerek kupaktanácsa. Palika és Lac éjjel érkeztek, az „Ű" és az „Aeons" decemberben. Emlékezetes újévi fogadalmak: „Zombiként megfogadom, hogy 2011-ben végre felébredek!", „Esküszöm, hogy idén kilépek a pop szakmából!", „Ha törik, ha szakad, Sándor Danit egyszer rábeszélem az alvásra!", „Arany János kallert messziről elkerülöm!" „Kizárólag Laccal leszek hűtlen!" Vajon ki győz a mai párnacsatában? Az alábbi csupasz igazság nem feltétlenül válasz, viszont belső szemmel méltóságteljes hídavatás a piros párnák és a párnátlan meztelenség között. Most már indulhatunk a túlparta... Bajnóczi Piroska interjúja.

- Milyen párnával játszotok?
Palika (Pálinkás Tamás - gitáros-énekes, Isten Háta Mögött): - Én párna nélkül, meztelenül alszom.
Lac (Szabó László - gitáros, Grand Mexican Warlock): Három piros kispárnával.

- Miért jó egy 40 perces 8 számból álló album? („Ű" - az új IHM lemez - a szerk.)
Palika: - Azért jó, mert végre normál formátumban van. Korábban 60 percbe fért bele öt dal. Gyűlöltem, sosem akartam így, egyszerűen így alakult. Nem tudom megítélni, hogy milyen. Huba (Ratkóczi Huba - gitáros, Seen, Napokon, Esclin Syndo) szólójával van vége, ennél jobb nem lesz szerintem. Ezt a lemezt két hét után is meg lehet hallgatni a „Kényelmetlen" -nel szemben.
Lac: - Én ezzel nem értek egyet. Volt egy időszak, amikor csak a „Kényelmetlen"-t hallgattam. Ráadásul két lemez volt. Huba igenis tud jobb lenni, hiszen már felnyomott egy Grand Mexican szólót is! Sokkal jobb lett, mint a tiétek! Hehehe...

- Hányszor hallgattad meg az új lemezeteket?
Palika: - Nulla.

- Mikor fogod meghallgatni először?
Palika: - 2017. január.

- Mit saccolsz, hallgatás közben hogy fogod érezni magad?
Palika: - Szerintem le fognak esni a szövegek. Az a furcsa, hogy múltkor belehallgattam egy pár számba a „Szokásos"-ról („A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás" című lemez), és akkor értettem meg, hogy mit akartam mondani! Abban az időben el akartam felejteni, hogy miért születtek azok a szövegek. Most már hideg fejjel nézek rájuk és így tudom, hogy konkrétan miről szólnak.

- Miért jó vagy jobb egy 70 perces 12 dalból álló lemez? („Aeons" - a decemberben megjelent Grand Mexican Warlock album )
Lac: - Nem feltétlenül jó. Nálunk ez véletlen alakult így, nem ilyen hosszúnak terveztük. Ahogy álltak össze a számok, egyik téma után jött a másik és minden dal hosszú lett. Én olyan számokat írok, amiknek ilyen hosszan van íve, rövidebben csonkák lennének. Szerintem a következő lemez fele ilyen hosszú lesz, mert ezt még nekem is nehéz hallgatni, nem hogy a külvilágnak!

- Te már meghallgattad?
Lac: - A barátaimmal már igen, egyedül még nem.

- És milyen érzés?
Lac: - Hónapokig készítünk egy lemezt és mindig várjuk, hogy kész legyen. Azt képzelnéd, hogy ha kész lesz, akkor majd egy fotelben fülig érő szájjal végig hallgatod - nekem ilyen még sosem volt. Valójában rengeteg időnek kell eltelnie ahhoz a lemez megjelenése után, hogy kvázi kívülállóként tudjam hallgatni, sokáig semlegesen viszonyulok hozzá.
Palika: - Ez az első saját lemezed és magamból kiindulva azt gondolom, hogy az ember óhatatlanul bele akar zsúfolni egy olyan ívet, amiről azt gondolja, hogy nélkülözhetetlen.
Lac: - Az tény, hogy vannak túlkapások a lemezen. Tényleg mindent meg akartunk csinálni, ami jött. Nem tudom, hogy lemezen mennyire működik, de azt veszem észre, hogy koncerten nagyon! Nagyon szeretem azokat a progresszívnek nevezett rock bandákat - pl. Led Zeppelin, vagy Mars Volta - akik koncerten egy hosszú szám játszása közben 10 perc után visszatérnek hirtelen a kezdő témához, ami egy óriási katartikus élmény! Volt hasonló törekvésünk, de ehhez idő kell, hogy kiderüljön valóban meg tudtuk-e valósítani.

- Neked mit jelent az „Aeons"?
Palika: - Ez egy világkorszak, de mint lemez cím szerintem értelmetlen! Gondolom Lacika arra célzott, hogy ez egy olyan lemez lesz, amit még egy aeon múlva is hallgatnak.
Lac: - Undos (Bodóczy Zoltán - énekes, Grand Mexican Warlock, My Small Community)  célzott erre, de szerintem nem ez a leghülyébb lemez cím a világon!

- Neked mit jelent az „Ű"?
Lac: - Egyértelműen az új IHM lemezt. Mert egyébként ez csak egy betű, és a magyar ABC-ben kizárólag az „a" áll meg önmagában, mint névelő. Most már az „Ű" is ilyen!

- Sándor Dani időbeosztását ki csinálta a két lemez készítésének idejére? (Sándor Dániel - gitáros-billentyűs, Isten Háta Mögött, Esclin Syndo, Seen, mindkét lemez  producere)
Palika: - Csodálkozom, hogy megélte a karácsonyt! Amit ő beletett ezekbe a dolgokba az nem is emberfeletti, hanem inkább „ember alatti". Ez már nem normális és nem is feltétlenül egészséges!
Lac: - Ezt senki más nem tudta volna így megcsinálni, mint ő! Volt egyfajta könnyelműség bennünk is. A lemezt tavaly márciusban kezdtük el csinálni, és tologattuk a munkát. A kiadónk és az IHM kiadója is pár nap eltéréssel októberben találta ki, hogy decemberre kell befejezni mindkét lemezt. Ekkor jött a pánik, volt olyan, hogy Dani napokig ki sem mozdult a stúdióból, nem alvás, őszülés, szarkalábak...

- Milyen kritikát mondanál az „Ű"-re?
Palika: - Nincs befejezve.

- Ez megegyezik a sajtó kritikájával?
Palika: - A Quart még nem jött ki! Hehehe... Emlékszem, fórumokban olvastam, hogy olyan a lemez, mintha nem lenne befejezve. Ezzel egyetértek. Ez nem az a kategória, hogy „egy lemezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni", hanem konkrétumok hiányoznak belőle. Ha még van fél évünk, vagy sokkal élettelibben tudunk hozzálátni és nem folyamatos fáradtsággal, akkor más lett volna a végeredmény. De nem panaszkodhatom! Egyrészt ez a mi döntésünk is volt, másrészt a fogadtatása így is sokkal pozitívabb, mint amire gondoltam volna.

- Dal hiányzik róla, vagy a dalokból hiányzik valami?
Palika: - Leginkább a dalokból. Bár volt az „Eredetileg" című szám. Éppen álltunk volna neki a keverésnek, amikor az Egyedi (Egyedi Péter - basszusgitáros, IHM; énekes-gitáros, Óriás) rendezgette az iPhone-ját, és egyszer csak azt mondja: „Figyelj már, hallgasd meg ezt!" Ez egy refrén volt, amit elfelejtettünk! Hehehe...
Lac: - Hehehe... Elfelejtették, ahogy eredetileg volt. Pont erről szól a szám!
Palika: - Ez nagyon „Nomen est omen." Továbbá pedig „Omen est Osszián."
Lac: - A „Közkút" is rajta lett volna a lemezen, nem?
Palika: - Ez is hullámzott. Aztán végül úgy döntöttünk, hogy nem kapcsolódik hozzá szorosan.
Lac: - Pedig szerintem ugyanolyan, mint a többi! Hehehe...

- Milyen kritikát mondanál az „Aeons"-ra?
Lac: - Jobban kell feljátszani a következőt és még jobban rá kell készülni. Sok mindent hagytunk az utolsó pillanatra. Egyébként összességében f... lett!

- A sajtó kritikája különbözik a tiedtől?
Lac: - Eddig egy kritikát láttam, az korrekt volt. Az említett negatívumokkal még egyet is tudok érteni. Tényleg sűrű, sok a hang.
Palika: - Imádták.

- Miért volt jó december 28-án lemezbemutató koncertet tartani?
Palika: - Szinte már tipikusnak mondható nálunk, hogy a lemez a bemutató napján jelenik meg. Még tavaly kora tavasszal felvetettük a Subscribe-bal, hogy jó lenne egy dupla koncert két különböző műsorral. Sokkal jobban kellett volna beosztani az időnket.

- Miért jobb 2011-ben tavasszal egy lemezbemutató?
Lac: - Mi még nehezebb helyzetben vagyunk, nem tudunk olyan könnyen jó időpontban, jó helyen koncerteket lekötni. Most még ezzel szenvedünk, nem tudjuk pontosan mikor lesz a lemezbemutató, amit viszonylag jó körülmények között szeretnénk. Szerintem a mi esetünkben nem is baj, ha eltelik egy pár hónap, így a közönségnek lesz ideje megismerni a zenénket.

- Milyen színe, illata, formája van a pszichadeliának?
Palika: - Ezt pont abban az évben kérdezed meg, amikor eldöntöttem, hogy nem nyomok többet semmit. Meg van az összes színe, illata és alakja - pont ez a lényeg. Annyira jó lenne, ha a pszichadeliáért nem kellene adózni!

- Mit vesz el?
Palika: - Hosszú távon az agyadat, az érzékelésedet, a józan ítélőképességedet a normál világ felé. Viszont sajnos meg van az a jó tulajdonsága, hogy éppen akkor a világ közepén érzed magad. Amikor nem élsz vele, hirtelen nem érzed magad center-ben. Minden íze meg van, amikor történik és mindent elvesz, amikor nem történik.

- Mit jósolsz bélből?
Lac: - Pali, te mit mondanál erre? Piri, te mit mondanál erre?
Palika: - Évente 30-40.000 Ft Artisjus pénzt tudok jósolni.

- Tudsz idézni Arany János „Hídavatás" című balladájából?
Palika: - Ez most komoly, hogy neki van egy „Hídavatás" című balladája? Arany Jánosnak?
Lac: - Nem, Péternek!

- Ha nem tudsz idézni, akkor szavalnál egy sort Arany stílusában hídavatás témában?
Palika: - Tudnia kell mindenkinek, hogy rettentően műveletlen vagyok!

- De kreatív vagy!
Palika: - Nehéz úgy kreatívnak lenni, hogy nem tudom, ki az az Arany János. Nem a metróhoz van köze? Hehehe...
Lac: - Kaller a Deák és a Nyugati között! Hehehe...

- Engem is mindig ő kap el.
Palika: - Szerencsére megőriztem azt a szüzességem, hogy nem rontottam el magam mindenféle művészeti f..sággal. Szerintem Arany János így mondta volna: „Hmmm, itt van előttem egy híd, mi lenne, ha áttolnám rajta a szekeret?"

- Te tudsz idézni az IHM „Hídavatás" című dalából?
Lac: - Várjál, az a baj, hogy csak elölről megy! Ti-tí-ri-tittim...Ti-tí-ri-tittim... Nananene... Nananene... „Együtt asszunk híddá." Na és Palika te tudsz idézni a GMW-nek a...?
Palika: - Persze! Van egy, amelyik tört gitártémával kezdődik...
Lac: - Fúú, mindegyik olyan! Hehehe...

- Szerinted mi Lac kedvenc könyve, filmje, kajája?
Palika: - Anyuka meleg szendvicse. Ja, az az enyém! Kedvenc könyve az Ószövetség. Hehehe... Mi a kedvenc filmed?
Lac: - „Vissza a jövőbe" trilógia. Nagyon megmozgatta a fantáziám, és ha jobban belegondolok, sok kapcsolódási pont van a GMW lemez és a film között. Palikának is ez a kedvence.
Palika: - Ezt vinném én is magammal egy szigetre.
Lac: - A sport almanach-kal együtt.

- Csínnyán Palkó azt mondja, hogy szerinted a Rozi szebb, mint az Iza. Igaz ez? Miért?
Palika: - Ezt úgy veszem, hogy a Rozi a Rozi, az Iza pedig az izotóniás sport ital. Az italt lehúzom...
Lac: - A Rozit meghúzom! Hehehe...
Palika: - Beszélnék Csínnyán Palkó dílerével, mert folyamatosan átb...a. A csávónak heroinnal van megszórva a füve, és ezért nem tudja, hogy mi van! Hehehe...

- Hova Jolán meg azt pletykálja, hogy te Izát tartod csinosabbnak Rozinál. Igaz ez? Miért?
Lac: - Lehet, hogy valaha ezt gondoltam, de azóta már összebarátkoztam a Rozival és kiderült, hogy egy hullámhosszon süvítünk. Rá kellett jönnöm, hogy Iza valójában sz..kavaró, ráadásul az összes haverommal nyomul. Rozi csinosabb, jobb a humora!

- Mit kellene Lacnak megfogadnia 2011-re szerinted?
Palika: - Hagyja abba a zenélést!

- És a Palikának?
Lac: - Ugyanezt. Együtt azt kellene megfogadnunk, hogy megcsináljuk a gyerek lemezt!
Palika: - Vagy a Kozma Feeling-et. Csehszlovák ügy, és mint minden jó zenekar, mi is az egyik dalszövegünkből vettük a zenekar nevét. „Lady hear me tonight, 'cause my feeling is just all right!" Hehehe...

- A magyar közönségnek mit kellene megfogadnia 2011-re?
Palika:- Hogy felakasztják a királyokat.
Lac: - A környezetemben lévőknek fel kellene hagyni a zombi üzemmóddal. Sokszor volt mostanában olyan érzésem, mintha mindenki be lenne kábítószerezve körülöttem. Az emberek kóvályognak a világban, mindenért nyavalyognak. Nem kell feltétlenül beletörődni a dolgokba, és csak azt élvezni, amit elénk tesznek! Mindenkinek az a fontos, hogy kajáljon, k..jon, igyon, aludjon és azon kívül semmi. Ezen kellene változtatni!

- Minek neveznéd Lacit és a Grand Mexican Warlock-ot?
Palika: - Ők együtt a Károly. Egy fontos lehetőség, amivel élhetsz!

- Te minek neveznéd Palikát és az Isten Háta Mögött-öt?
Lac: - Edda Művek 2010.

- Mi lenne a közös dalotok?
Palika: - „Hűtlen".
Lac: - „Éjjel érkezem".

Az interjú a www.zenemajom.hu oldalon jelent meg.

További képek az Isten Háta Mögött lemezbemutató koncertjéről. Fotók: Réti Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr472576198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum