RockStation

Üdvözlet a sivatagból!: Kyuss - Welcome To Sky Valley

2011. február 01. - sunthatneversets

Március 20-án az év egyik legjobban várt koncertje következik, legalábbis ezt az oldalt szerkesztők körében biztos, ugyanis a Gödör Klubban ad koncertet a 3/4 Kyuss, Kyuss Lives! néven. 2008 januárjában a banda talán legnagyobb lemezét mutattuk be, amely most a  közelgő koncert okán álljon újra itt.

Azon szerencsések közé tartozom aki ennek a bandának a létezését akkor érhette meg, amikor még javában működtek. Az elmúlt pár évben legalább harmincszor olvastam lemezkritikát, benne rájuk való hivatkozással és lemezeiket a múlt évben potom pénzért végre sikerült eredetiben is beszereznem. Közhelyekkel élve a stoner, desert vagy mittudoménmilyen rock legelső követe voltak és mint tudjuk mindig az elsők a legjobbak. Csak hát ez nem minden esetben párosul nagy sikerekkel. Ez sajnos esetükben is így volt.

Bár minden lemezük alapvetés, mégis a Masters Of Reality főnök Chris Goss által producelt  1994-ben megjelent Welcome To Sky Valley az, amellyel bekerültetek a köztudatba, mellesleg szerintem ez a legkiválóbb is. Adva van, hogy úgy szól, mintha a 80-as évek ruszki Sokol rádiójából áradna valami zajos rockzene. Josh Homme gitáros addig játszott a pedálokkal, meg a gitár basszuserősítőre történő rákötésével, míg ezt hozta ki belőle. A mexikói származású John Garcia énekes a született rocktorok, a ritmusszekciót erősítő Brant Björk dobos és Scott Reeder basszer pedig hangszereik zsenijei voltak. Reeder basszusát végig a nóták előtt lehet hallani, Björk dobja pedig, mintha a víz alól szólna. A hangzást többen próbáltak nyúlni az elmúlt években, kevés sikerrel.

A kaliforniai Palm Desertből származó négyes zsigeri rockzenéjét a phszihadélián kívül nem kevés marihuána és még ki tudja mi elfogyasztása itatja át, még ha ez enyhe képzavar is. Dalaik jó részét azt gondolom órákig tartó jammelések közben alkották, kiválogatva belőle a legjobbakat.

Akkora nóták sorakoznak itt, hogy fél kezemet adnám azért, ha egy ilyet is tudnék írni. Az óriási kőként gördülő Gardenia-val nyit a lemez. Az ezt követő instrumentális Asteroid pedig tényleg olyan érzéseket kelt az emberben, mintha a Föld felé száguldó aszteroida képkockái alá írtak volna zenét. A Supa Scupa and Mighty Scoop igazi széles terpesz, rock'n roll, csak úgy mint az azt követő 100 Degrees. A lebegős Space Cadet két gitártéma ismételgetéséből áll, mégis megunhatatlan. A monoton, búgó Deamon Cleaner-t, az ezerrel rohanó Odyssey követi, melyben már szinte megkülönböztethetetlen a basszus a ritmusgitártól. Garcia akkorát énekel benne, hogy ötvenedik hallgatásra is libabőrös lesz a hátam. A rohanás a Conan Trautman-ben is folytatódik. A 70-es évek phsziadéliáját megidéző N.O. pedig megint gyöngyszem. A lemezt a lassan induló, majd egyre fokozódó és a végére újból megpihenő Whitewater zárja, melynek közepén a rockzene egyik legjobb kiállása hallható.

 

Kyuss: Demon Cleaner (Welcome To Sky Valley)


Ezt követően készítettek még egy zseni lemezt ….And The Circus Leaves Town címmel, aztán fogták magukat és feloszlottak. A John Garcia nélküli csapat Homme vezetésével - már Alfredo Hernández dobossal - megalakította a Queens Of The Stone Age-t, melynek zenéje az első három lemezen nem kevés Kyuss hatást hordozott, csak aztán a zene egyszerűsödött, innen pedig már csak egy ugrás volt a mainstream. John Garcia összehozta a Slo Burn-t, aztán a Unidával adott ki lemezt, manapság pedig a Hermano frontembere. ..Into The Exam Room című lemezük reményeim szerint ezen blog oldalain is bemutatásra kerül. Scott Reeder szólóprojektre adta a fejét, Brant Björk pedig szintén hasonló dolgokat művel egy rövid Fu Manchu-s kitérőt követően.
 

 

Kyuss: One Inch Man (...And The Circus Leaves Town)


A Kyuss igazi sikerek nélkül vált kultuszbandává, mert hiteles zenéjük mellett ösztönös  képességekkel is bírtak. Talán a sors igazságtalansága, talán a menedzselés hiánya, talán csak a szerencséé, de soha nem futottak be akkora karriert, mint amilyet megérdemeltek volna és mint amilyet a mai zenei színtéren nehezen befogadható zenével is be lehet futni.

Diszkográfia:
Sons of Kyuss (1990)
Wretch (1991)
Blues For the Red Sun (1992)
Welcome to Sky Valley (1994)
...And The Circus Leaves Town (1995)
Kyuss /QOTSA (Split) (1997)
Muchas Gracias (The Best Of) (2000)      

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr13309939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bereczki Zoltán · http://bebop.hu 2008.09.01. 20:15:06

En csak nemreg ismertem meg oket, we azota folyamatosan kutatom az internetet hasonlo zenekarok utan. Eddig az egyetlen, ami megkozeliti hangulataban a Kyusst, az a wales-i Acrimony (sajnos mar ok is feloszlottak). Te tudsz esetleg hasonlo zenekarokat ajanlani? Koszi!

sunthatneversets · http://rockstation.blog.hu 2008.09.02. 07:22:43

Hát Kyuss csak egy volt! Én sem halottam azóta hasonlóan elborult zenét. Az énekes John Garcia Unida névre hallgató projektje nagyon jó volt és a mostani együttese a Hermano sem rossz, de csak nyomokban Kyuss. A korai Fu Manchu még talán hasonló. Meg nagyon jó a Clutch is, de az már bluesosabb zene.

wovbagger 2009.03.10. 22:48:29

zsenii - ilyen szó nincs. zsenijei - ilyen van.
egyébként tetszenek az írások, valszeg egyidősek lehetünk, mert hasonló az ízlésem/zenehallgatói múltam.
szóval granulálok a bloghoz!

sunthatneversets, hasonló "elborult" zenék pedig vannak jócskán. persze utánuk kell mászni, de ez így szokott lenni :O)

SAABI · http://rockstation.blog.hu 2009.03.13. 14:31:47

wovbagger, örülünk, hogy tetszik a blog, olvass minket továbbra is! ...és kösz a kiigazítást! Jogos...

filippos 2009.05.01. 21:08:41

A világ legjobb album kezdése:
Kyuss: Blues for the red sun (1992) - Thumb
szerintem :)

Mindig kiráz a hideg ha elkezdem hallgatni...
Istencsászárok voltak....

f.

gicu 2009.07.08. 14:12:55

2 kivételével nekem is itt annak ezek az albumok .de jó hogy más is észrevette és le is irta ilyen jól miről szól ez a dolog. igen fráppáns irás még még még még....

Russell44 2010.10.14. 12:41:45

Pár banda éhes Kyuss rajongóknak (hátha van pár, ami nektek is bejön és még nem ismeritek): colour haze, firebird, swanton bombs, bongzilla, dewolff, fireball ministry, eagles of death metal, five horse johnson, abramis brama, armored saint, atomic bitchwax, planetoid, texas hippi coalition, brand new sin, cancerbats, blake, beitthemeans, nashville pussy, alabama thunderpussy, locust season, my uncle the wolf, alabama3, sihr, positiva, hellyeah, the black leage, clutch, toundra, the quill, corrosion of conformity, karma to burn, sideburn, monster magnet, sharon stoner, snailface, southfork, sixty watt shaman, spiritual beggars, priestess, on the down lova, pelican, maylene and the sons of disaster, supershine, supafuzz, kaihoro, seventh void, cathedral, the company band, mustasch, spice and the RJ band, bulletmonks, pure inc., unida gov't mule,skeletonbreath, trouble, stereochrist, stonedirt, she loves pablo.

RaczUr 2010.10.14. 13:10:44

@Russell44: Svédországból meg: Truckfighters, Dozer!

Russell44 2010.10.14. 13:18:55

@RaczUr: hmm Truckfighters az nekem új, lesem is őket köszi :)
egyébként a svédek elég erősek, Pure Inc és The Quill is svéd. finneknél meg ugye ott van a los bastardos finlandese :)

Russell44 2010.10.14. 13:20:57

ja nem is pure inc az svájci

Aiwass 2011.03.18. 23:31:42

jó kis írás,méltó is a lemezhez,gratulálok!Kyuss Lives Forever!!!

kennyking 2011.11.08. 20:58:30

Zseniális banda ! Nekem a Circus a kedvencem...hallgatom a belinkelt videót és kiráz a hideg...iszonyat nagyok ! A világ nem érett meg a Kyussra, azért nem lettek gigamegasztárok.( Ez nem baj, egyébként.)
Amúgy jó a blog, nagyon hasonló az izlésünk !
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum