RockStation

A korábbi felállást nehezebb volt összetartani - interjú Körmöczi Péterrel a Cadaveres gitárosával

2011. március 10. - sunthatneversets

Az ötödik a sorban a 2010-ben megjelent Mindstream névre keresztelt Cadaveres album. A lemezbemutató február 18-án a hajón zajlott, a Blind Myself és az Idoru társaságában. Na jó, az Idoru nem ünnepelt lemezkiadást, de ettől eltekintve rangos extrém metalzenei eseménynek néztünk elébe. A koncert előtt Körmöczi Pétert a zenekar atyját, lelkét faggattam a miértekről és a hogyanokról.

Kedves Körmi, mit szólnál ahhoz, ha a te interjúdat a Jason Newsed (akkor még Metallica basszer) interjúkazettámra venném?

Hát azt mondanám, ne akard már letörölni a Jason Newsed interjúd.

Nem vagy már annyira elvakult rajongó, hogy ilyen apró dolgok beindítsanak téged, mint rockzenészt?

A gyerekkori rajongásom átfordult egy picit más irányba. Most már azt gondolom, hogy ezek a gyerekkori hőseim már nem vonzanak. Pl. a Metallicával való találkozást el is kerülném, mert az az érzés, hogy 15 évig rajongsz valakiért, és ne adj isten annak a valakinek rossz napja van, és rosszul sülne el a nagy találkozás, az számomra kurva nagy csalódás lenne. 14-15 éves korom óta találkoztam egy csomó zenésszel, a Metallicát leszámítva mindenkivel, aki számomra fontos volt. De egy idő után a 3 lépés távolságot megtartom. Szeretem nézni ezeket az embereket, hogyan viselkednek, milyen a felszerelésük, mit esznek, mit isznak, de nem akarok már odaférkőzni...

Te is máshogy viszonyulsz már a sajátjaidhoz, ennyi idő után?

Nem lettem türelmetlenebb, ha erre vagy kíváncsi. Én minden egyes embernek válaszolok e-mailben, ha megkeresnek. Mindenkivel váltok pár szót szívesen. Szerencsésnek mondhatom magam amiatt, hogy az elmúlt 18 évben egyetlen fárasztó bolond emberrel találkoztam...haha.

Készítettek már veled olyan interjút, amire egyetlen előregyártott kérdéssel sem készültek?

Nem, mert ami most divatos az mindig az aktuális lemez, mindig ugyanazokkal a kérdésekkel bombáznak, és mindig ugyanazok a válaszok is persze...ha-ha. Bár igyekszem mindig máshogy válaszolni. Sokkal jobban szeretem a személyesebb interjúkat olvasni, melyekből a zenész igazi arcát ismerhetjük meg.

Milyen alapon választasz Te 2011-ben új kedvencet magadnak?

Már nem vagyok annyira nyitott zeneileg mint régen.

Milyen kapukat zársz be akkor?

A nagyon új zenekarok nem tudnak meghatni. De bőven elég az, hogy az általam 15 éve hallgatott bandák lemezeit megszerezzem, megvegyem.



Eredeti cd-ben gondolkodsz?

Meghallgatom, letöltöm, és ha tetszik megveszem eredetiben. De előfordul, hogy belehallgatás nélkül megveszek valamit.

Hány ilyen banda van, akiknek az anyagát belehallgatás nélkül meg kell vegyél?

Tíz körül van. De most az új Linkin Parkkal jártam úgy, hogy abszolút zsákutca számomra az új lemez. Kétszer bírtam meghallgatni. Legszívesebben kidobnám a kukába...De mondjuk az Alice In Chains, az Ill Nino, a Soulfly, a Cavalera Conspiracy lemezeit belehallgatás nélkül meg merem venni.

Mik a visszajelzések a lemezmegjelenés óta?

Ami eljut hozzám, azok általában pozitívak. Az emberek egy része nyilvánvalóan nem örül annak, hogy annyira nem vadulós ez a lemez. Kicsit több a dallam az átlagosnál, amit elvárnak egy Cadaverestől. De itt azt kell látni, hogy itt vannak dalok, vannak refrének... ez nagyon fontos.

Melyiknek örülsz jobban: ha jön egy új rajongó, aki az új lemez alapján csapódik hozzátok, mert megfogta, vagy ha egy régi rajongó mondja ugyanezt?

Az mindenképp jó érzés, ha egy új embert tudsz meggyőzni. De nekünk nagyon fontos, hogy a régi rajongóinkat megtartsuk. Dalírásnál mindenesetre nem vesszük figyelembe ezeket a szempontokat.

Hiszel abban hogy 2011-ben még lehet videoklippel rajongókat szerezni?

Én abban gondolkodom, hogy hangulatfilmecskéket készítünk egy-két dalhoz, amit videóklippnek nem minősítenék. Ez fontos. Az új lemezhez legalább négy dalra szeretnék ilyen felvételt. Ma volt az első klippremierünk a These Eyes című nótára. Ez egy hangulatklip, egy művészfilmből lett összevágva. Én nagyon szeretem az ilyeneket. De tervezünk még egy komolyabb költségvetésűt is talán fél év múlva, ami megnyomhatja a lemezeladást is, ha lehet egyáltalán lemezeladásról beszélni hazánkban...

Megfordult a fejedben, hogy eljátsszátok a lemezt elejétől a végéig élőben, mint a Reign in Bloodot a Slayer?

Beszéltünk róla, és meg is fog történni. Egyelőre még a programban tartunk jó pár régi nótát, de abszolút tervben van.

A tagcserékről beszélnél?

Elszivárogtak az emberek... A Gergőt a ,,sikeresebb" zenekar, az Ektomorf motiválta (Homonnai Gergely az Ektomorfba távozott dobosként, akit a korábbi Ektomorf dobos Szakács József váltott). A gitárosunk és énekesünk is bedobta a törölközőt...



Nem tört ez meg téged belül?

Nem, mert elég gördülékenyen zajlottak a tagcserék. Mondjuk dobos poszton próbálkoztunk néhány emberrel , de megtaláltuk a Józsit, és szeretném leszögezni, hogy most remek a hangulat bandán belül.

Jönnek azzal rajongók, hogy hú, ez a legerősebb felállás?

Egyre többször olvasom ezt. Nincs széthúzás zenekaron belül, a korábbi felállást nehezebb volt összetartani, mint a mostanit.

A Cadaveres de Tortugas újraegyesülésről kapsz kérdéseket?

Kapok... haha.

És ha a többiek megkeresnének?

Nem fognak. De attól függ, mi lenne a cél. Egy koncert, lemez, stb... Ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztam, nagyon körbe kéne járni. Amit viszont szeretnék, hogy az az 5-6 órás dvd-anyag ami már készen van, az megjelenhessen.

Hát elég régóta csúszik ez a munka...

Igen, de az arc aki csinálja, szívességet tesz. Nem siettethetem, ha viszont kész lesz, a kiadónk fogja szárnyai alá vonni az egészet. Ha meg nem, akkor majd a youtube-on megjelennek belőle részletek.

Végül essen szó a koncertmenetrendetekről. Mi várható tavasszal, nyáron?

Vannak bulijaink márciusra, de az igazán húzós az április lesz az Ill Ninoval lekötött külföldi bulik végett. Mintegy 10 buli van a tarsolyunkban jelenleg akkorra...

Szöveg: Puli. Fotók: Réti Zsolt. Az interjú eredetileg a zenemajom.hu oldalon jelent meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr932725982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum