RockStation

Akkor jó, ha fáj!: Slayer, Megadeth (European Carnage Tour), Budapest Sportaréna, 2011.04.08.

2011. április 09. - Frogfoot

Ismerve a két zenekar korábban nem éppen felhőtlen viszonyát igazi meglepetés volt, amikor először olvastam, hogy közös turnéra indulnak. Dave Mustaine már összeveszett mindenkivel, aki csak él és mozog és persze Kerry King sem maradt adós egy nem éppen finomkodó visszavágással. A tavalyi Big 4 turné szerencsére összehozta a zenekarokat és elsimították a nézeteltéréseiket, remélem ez így is marad, mert mi rajongók jártunk a legjobban: Slayer és Megadeth egy koncerten!

A két zenekart, mintha üldözné a balszerencse: Jeff Hanneman betegsége és távolmaradása, valamint Araya és Mustaine váratlan lebetegedéseivel nem indult túl jól a 2011-es turnészezon. Annak mindenesetre örültem, hogy a hírek szerint egyik nagy kedvencem Gary Holt (Exodus) helyettesíti Jeffet a turné során és ezzel a nem mindennapi felállással láthatom a Slayert. Végül ez nem jött össze, mert Gary és csapata az Iron Maiden előtt lép fel Chilében, a helyét pedig Pat O'Brien (Cannibal Corpse) vette át.

Megadeth

2010-ben a Sonisphere kapcsán azt írtam, hogy a zenekar a legjobb formáját mutatta, ez most sem volt másképp, sőt még jobbak voltak! Dave Mustaine igazi gitárhőshöz méltóan jelent meg egy kétnyakú gitárral, majd az elsőnek előadott Trust és az ezt követő In My Darkest Hour jelezte, hogy a setlistet jórészt lecserélték: ez már nem a R.I.P. évfordulós turné. Van miből válogatni és nem is nagyon tudtak mellényúlni,j ól összeállított programot láthattunk, majdnem hibátlan hangzással, bár halkabban szóltak a kelleténél.A  zenekar is inkább elemében volt a nagyobb színpadon, mint a PeCsá-ban, Ellefson szinte második frontemberként biztatta a közönséget és igazán látványosan játszott.

Az elmaradhatatlan  Peace Sells alatt megjelent a színpadon a zenekar kabalája Vic Rattlehead és mindenkiben tudatosította: nektek annyi! A Peace után levonultak, majd  a szintén elmaradhatatlan Holy Wars volt a ráadás, amely a közepén átment Metallicába majd folytatták ahol a betét megszakította a számot. De a megszakítás nem a megfelelő szó, túlzás nélkül írhatom, hogy mesterien volt beillesztve a betét és egy pillanatig fel sem fogtam, hogy mit hallok csak azt, hogy ez valami új verziója H.W-nak!? Ez volt a befejezés és ismét azt éreztem amit 2010-ben: elnéztem-hallgattam volna még egy órát... ha nem a Slayer jön utánuk!
 

Slayer

Én szerencsés voltam mert külföldön láthattam a Slayert, de a rajongóknak sokat kellett rájuk várni. Ha nem csal az emlékezetem utoljára 2005-ben léptek fel nálunk (ha tévedek majd valaki kijavít, most nem keresgélem elő a régi jegyeket), így igazán "kiéhezett" rajongók várták őket! Az átszerelés alatt AC/DC szólt, majd hirtelen minden figyelmeztetés nélkül lekapcsolták a fényeket és az AC/DC átváltott Slayerbe (World Painted Blood), hatásos kezdés! Mintha gyomron rúgtak volna, úgy szólt a Slayer (hirtelen megtalálták a hangerőgombot a keverőn) és ez így jó, ezt vártam, akkor jó ha fáj!

Lehet thrash metalt játszani, lehet thrash metalt jól játszani és ott van a Slayer a thrash non plus ultrája. Igazságtalanság lenne a két zenekart összehasonlítani és ezúttal a Megadeth-nek jutott a mindig hálátlan feladat, hogy a Slayer előtt lépjen fel (vagy lehet, hogy Dave Mustaine nem szeret utánuk fellépni?) a buli előtt az járt a fejemben, hogy Mustaine és csapata akár el is lophatja a show-t a Slayertől, de ezzel a brutális erővel nem lehet versenyezni, hiába a profi produkció. A megszólalásuk hibátlan volt, mint a világítás is, amely mindig fontos része egy Slayer koncertnek nem "csak úgy van".

Pat O'Brien kiválóan hozta a Hanneman témáit, ha befestené a haját és nem tudom előre simán J.H.-nak nézném! Valószínűleg a számok nagy részét már tudta fejből és csak a maradékot kellett begyakorolnia ami a YouT-os videókat elnézve nem eshetett nehezére. A setlistből nekem csak a Hell Awaits hiányzott, de ez az egyetlen kifogásom ez a koncert hibátlan volt, de mint tudjuk: olyan, hogy rossz Slayer koncert nem létezik!

Setlistek:

Megadeth
Trust
In My Darkest Hour
Hangar 18
Wake Up Dead
Poison Was the Cure
1,320'
Sweating Bullets
She-Wolf
Head Crusher
A Tout Le Monde
Symphony of Destruction
Peace Sells
Encore:
Holy Wars... The Punishment Due



Slayer
World Painted Blood
Hate Worldwide
War Ensemble
Postmortem
Temptation
Dead Skin Mask
Silent Scream
The Antichrist
Americon
Payback
Seasons in the Abyss
Snuff
Encore:
South of Heaven
Raining Blood
Black Magic
Angel of Death

Szöveg: Frogfoot, Fotók: Réti Zsolt  további képek >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr602811922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bazsa01 2011.04.09. 18:23:19

Semmiféle Metallica nem volt a Holy Warsban, a Mechanixot játszották, ami az egyik legrégebbi Mustaine szám, és a Metallica kiadta Four Horsemen néven. De az egyáltalán nem Metallica szám, A Megadeth sosem játszana talicskát!

Aradebil 2011.04.09. 22:52:15

@bazsa01: tuti h 4horsement egyedül mustaine írta?

bazsa01 2011.04.10. 15:53:50

Gyakorlatilag az egészet ő írta, meg a Call of Ktulut is, csak a végét nem.

cugel 2011.04.11. 14:06:42

Jó a cikk, csak egy dolgon akadt meg a szemem:
"Mintha gyomron rúgtak volna, úgy szólt a Slayer (hirtelen megtalálták a hangerőgombot a keverőn) és ez így jó, ezt vártam, akkor jó ha fáj!"

Attól, hogy metál zenét hallgatunk - amit én nagyon szeretek - miért kell megsüketülni???!!!
Én konkrétan csak befogott füllel tudtam végighallgatni a Slayer részt.
A Megadeth még hallgatható volt a hangerő szempontjából.

Vagy ebben az országban már mindenki süket?
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum