RockStation

Halhatatlan harcosok: Voivod – Warriors Of Ice

2011. május 01. - sunthatneversets

Denis „Piggy” D'Amour 2005. augusztus 26-ai halálával sokan úgy gondolták, hogy a Voivod-nak annyi, hiszen ennek a kultikus kanadai bandának a zenei agya kétségtelenül a gitáros volt. A mester korábban már rögzíttet dalötleteiből, a megmaradt tagok két lemezt is kihoztak. Mind a 2006-os Katorz, mind a 2009-es Infini méltó emléket állított Piggynek, de emellett mindkettő remek album is lett. Az Infini kiadása előtt azt mondták Away-ék Voivod néven köszönik, itt a vége. A nagy zenekarok azonban nem tudják abbahagyni. Nincs itt a vég. 

A Warriors Of Ice nem új album, annak is eljön az ideje már dolgozik rajta a csapat. Ez kérem egy koncertlemez, abból is a második, az első 2000-ben jelent meg Lives címmel. A koncert megörökítésére 2009. december 12-én a montreali Club Soda-ban került sor és a  Denis Belanger "Snake" – ének, Jean-Yves Theriault "Blacky" – basszusgitár, Michel Langevin "Away" – dob, Dan Mongrain "Chewy" – gitár felállású Voivod nagyon jó formában van.    

Nem tudom mennyit kozmetikáztak az anyagon, de baromi jó megszólalású album a Warriors Of Ice, amely tökéletesen megmutatja, hogy a progresszív thrash-t ennél egyedibben nem lehet játszani.

A setlist kicsi furcsa, mert jórészt a Killing Technology és a Nothingface dalai vannak túlsúlyban. Ha jól számoltam mindegyikről 3-3 dal hangzik el és a többi is jórészt a csapat pályájának első feléből származik. Az utolsó Infini-ről csak a Global Warning hallható el, de nincs például egy dal sem személyes kedvenceimről a The Outer Limits-ről és a Negatron-ról.    

Mindettől függetlenül jól esik ezeket a metál alapvetéseket újból meghallgatni és újból ráébredni, hogy Away mekkora dobos, de még az új gitáros "Chewy”  Mongrain is hiba nélkül hozza Piggy témáit, mondjuk az olyan dalokkal, mint a Tornado, a Tribal Convictions, az Overreaction, a Nothingface vagy a záró Pink Floyd feldolgozása Astronomy Domine nem is lehet hibázni.



Sok zenekarnak nem bocsájt meg az ember, ha a beharangozott visszavonulás után még egy csavart tesznek a pályájukba és mégis maradnak a színtéren, de a magam részéről a Voivodnak én simán elnézem, hogy mégsem az Infinivel fejezték be. Csak jönne már az a az új lemez.

A lemez meghallgatásáért, messze nem kell menni, hiszen nálunk is meghallgatható ITT. Aki pedig élőben szeretné megnézni a csapatot, az május 11-én a Club 202-be fáradjon el egy faszányos Voivod koncertre.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr832866818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum