RockStation

Sivatag a hajón: Karma To Burn, Shapat Terror @ A38 tetőterasz, 2011.07.11.

2011. július 12. - RaczUr

2011 igazi ünnepi év a stoner rock szerelmeseinek. Volt ugyebár egy felejthetetlen este március 20.-án a Kyuss Livesnak köszönhetően, ami már magában is csodaként leírható, a Volton ismét tiszteletét tette nálunk a Monster Magnet. A legnagyobb meglepetés számomra mégis az idén a Karma To Burn eljövetele volt. Jó hat-hét éve, amikor beleszerelmesedtem abba az (többnyire) instrumentális stoner rockba, amit nyomnak, nem is álmodtam róla, hogy valaha látom őket élőben, kiváltképp Magyarországon, kiváltképp az A38 tetőteraszán.

Az elmúlt két évben a Karma To Burn főnix madárként támadt fel hamvaiból, és ki is adtak egy dupla, illetve egy szimpla lemezt azóta. Mindkét albummal ápolva azt a letaglózó erejű riff orkánba oltott, velejéig hangulatos desert rock zenét, ami miatt nem volt nosztalgia szaga ennek a bulinak.


Az estét a Shapat Terror nyitotta. Hogy tökéletes választás volt az egri banda előjátszatása, azt talán az a tény is alátámasztja, hogy jó pár évvel ezelőtt, még a koncert számaik közt szerepelt egy KTB feldolgozás, meg úgy alapjáraton is érezhető, hogy a Shpt zenéjére is befolyással volt a nyugat-virginiai trió munkássága. Egyébként nem is volt panasz a koncertjükre, tökéletesen hozták a néhol grungeos ízzel kevert stoner rockjukat.

A repertoárjuk gerincét a Mentés Másként alkotta, lendületesen kezdtek be a Csigavonal/ Vágóhíd számpárral. Erről az albumról jöttek még olyan dalok, mint a Hetedik Emelet, Fénytörés, a Folyó Két Partján, Magrodeó de a régebbi demóról is volt például az Ötös. Kicsit bennem volt a félsz, hogy a kicsit enervált nézőközönség a Karma To Burnön is kicsit inaktív lesz, de már a Shapat Terror végére belemelegedtek az egybegyűltek.

Rég volt már általam annyira várt koncert, mint a Karma To Burné (március 20.-i Kyuss Livest kivéve). Ha a valaha működő/működött legállatabb, és legfílingesebb zenekart kéne megneveznem, biztos ők lennének azok. Ami a lemezeikben megfogott az az a fajta könnyedség, és izzadságszag mentesség volt, amit csak nagyon kevesek képesek megvalósítani; kiváltképp gitár, basszus, dob felállással.

Nem is teketóriáztak nagyon a beállással az arcok, hamar belecsaptak a lecsóba, ráadásul elképesztően nagy vehemenciával. Hatalmas fílinget adott a helyszín is a bulinak, nem gondoltam volna előzetesen, hogy ilyen jó hangulat lesz az A38 tetőteraszán. Relatíve sokan voltak voltak kíváncsiak is a Karma To Burnre, mindenesetre aki ott volt, érezhetően azért jött, hogy kibulizza magát, és, hogy részese legyen ennek a zenekar magyarországi bemutatkozásának.

Gyakorlatilag minden albumukról megidéztek néhány számot (és a szám szó most tényleg helytálló, ugyanis Daniel Davies hiányával csak az instrumentális dolgaik kerültek elő, amelyek címei szimplán számjegyek). Volt az első lemezükről a 8, a Wild Wonderful Purgatoryról a 28, vagy a 30 az Almost Heatenről a 39, az 5, míg az újabb lemezekről a 41, vagy a 47.

A közönség a koncert elején még egy kicsit visszafogott volt, de szép lassan olyannyira belemelegedtek a K2B által szállított, ha nem is halálosan pontos, de mindenképp fílinges riffelésébe, hogy már-már egy hardcore buliba illő hangulat teremtődött. Persze nem abból a pózer fajtából, hanem az igazi belülről jövő öröm érzetet keltőből. Amikor például a 20-ba belekezdtek, egy emberként mozdult meg az egész közönség, mint ahogy a visszatapsnál is kitartóak voltak, amíg jó öt-tíz percig kérette magát a Karma, hogy visszajöjjenek, és többek közt lenyomják a személyes kedvencemnek számító 32-t. Maga a zenekar is láthatóan élvezte a bulit.

Nehéz azt szavakba önteni, hogy miért volt hatalmas buli a Karma To Burn első magyar bulija. Hangulatában, megszólalásában, és eszmeiértékében is csak elismerően lehet nyilatkozni erről a koncertről. Aki ott volt és átélte azt az atmoszférát, annak szerintem nem kell mondanom semmit. Tökéletes volt, és kész!   

Fotók: Réti Zsolt. További képek a GALÉRIÁBAN hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr143059890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferencke333 2013.06.25. 11:08:13

Hipp-hopp, két év eltelt, és megint jönnek... Az a száz ember, aki ott lesz, jól érzi majd magát.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum